1. Ο ψιλοβλάκας, ο παλιομοδίτης, ο ψιλοβλάχος, με λίγα λόγια ό,τι και ο μπάρμπας ή ο μαλάκας σε μια γενικότατη έννοια.

  2. Αντίστοιχα με το «νονό», δηλαδή ο ψιλομαφιόζος, ο μέσα στα κόλπα.

-Που πα ρε κουμπάρε με 40 χλμ στην αριστερή λωρίδα;

-Άρχισαν τα κουμπαριλίκια ο Ίβκοβιτς κι ο Ομπράντοβιτς.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σιγά το πράγμα, δεν τρέχει και τίποτα.

- Έμαθες; Χώρισε ο Χρήστος με την δικιά του...
- Κλάιν μάιν ρε μαλάκα, αύριο θα έχει καινούργια γκόμενα...
(κάπως έτσι τέλος πάντων)

(από Vrastaman, 29/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σύμφωνα με το «Λεξικό Της Πιάτσας» του Βρασίδα Καπετανάκη (όπως μνημονεύεται σε ένα site για το ρεμπέτικο), τα λιμά είναι: 1. Κάτω του 8 χαρτιά της τράπουλας, 2. ψιλά κέρματα ή χαρτονομίσματα.

Το πρώτο παράδειγμα παρακάτω είναι από το ρεμπέτικο «Το Παιχνίδι Του Αμερικάνου» (στίχοι Κώστα Σκαρβέλη, ερμηνευμένο αρχικά από την Ρίτα Αμπατζή - ναι, παλιά...) και αναφέρεται σε μία από τις δύο αυτές ερμηνείες.

Μεταφορικά χρησιμοποιείται και ως παραπειστική φλυαρία ή, απλά, μπαλαμούτι. Το δεύτερο παράδειγμα παρακάτω, που αναφέρεται σ' αυτή τη μεταφορική έννοια της λέξης, είναι από το «...καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου. Όπως και το τρίτο, που είναι από το ρεμπέτικο «Δε Παύει Πια Το Στόμα Σου» του Μάρκου Βαμβακάρη.

  1. Με τα λιμά τον έμπλεξα / στο πόκερ στην πασιέντζα / κι όλο το χτένι δούλευε ωχ αμάν / στη ζούλα κι η σκαλέτα.

  2. Καλά, μωρ' αδερφάκι μου, μια κουβέντα είπα και με μαστούριασε στα λιμά.

  3. Δε με κόβεις μάγκα μου βρε πια με τα λιμά σου / δε περνάει αλάνι μου βρε πια για με η μπογιά σου.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κλάμα, πολύ κλάμα, όπως έκλαιγε η Μάρθα Βούρτση στις ταινίες.

- Συνάδελφε, τηλεφώνησε η τάδε, είπε ότι θα περάσει αύριο, θέλει να ζητήσει αναστολή του πλειστηριασμού της Τετάρτης.
- Ωχ, πάλι Μάρθα Βούρτση θα έχουμε...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αυτός ο οποίος αποχαυνώνεται όταν δει ωραία γυναίκα.

Tι κοιτάς ρε σα χαυνομούνης, πήγαινε μίλα της.

Δες και -μούνα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο παίκτης του χρηματιστηρίου ο οποίος επιδίδεται στο σορτ σέλλινγκ, δηλαδή δανείζεται μετοχές σε μια τιμή πληρώνοντας κάποια προμήθεια, τις πουλάει ακριβότερα, τις γυρίζει πίσω, κρατάει την διαφορά.

Αυτή η άνοδος του χρηματιστηρίου οφείλεται στους σορτάκηδες.

Από το αγγλικό short selling, που γενικότερα αναφέρεται στην πώληση αγαθού από κάποιον, χωρίς αυτός να κατέχει το αγαθό τη στιγμή της πώλησης.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παράγωγο του ρ. μουνουχάω, αναφέρεται στο ευνουχισμένο νεαρό κριάρι, που αποτελεί εκλεκτό μεζέ.

Σε πολλά χωριά, ο ευνουχισμός του αρσενικού ζώου εφαρμόζεται με στόχο τον έλεγχο των ορμονών, οι οποίες ως γνωστόν, προσδίδουν έντονη και δυνατή γεύση - μυρωδιά στα αρσενικά σφαχτάρια. Το μουνούχι, ευνουχισθέν γαρ, έχει σφιχτό κρέας αλλά λιγότερο έντονη γεύση και μυρωδιά, κοινώς γνωστή και ως βαρβατίλα.

Απόσπασμα από blog:
Παραμονή τ’ Αι Λιά στη Σαρακινάδα και το μουνούχι που ξεκοκαλίσαμε εξαιρετικό. Εορτάζων και Αμφιτρύων, ο Λιας Τσαμάκος και το σφαχτάρι, από τη στάνη του Κώστα Μερκούρη. Στο μαγείρεμα όμως, απ’ ότι έμαθα, έβαλε το χεράκι του, ο Σωτήρης ο Νικολόπουλος και σκέφτομαι σοβαρά, να τον προτείνω για αρχισέφ, σε γνωστή χασαποταβέρνα. Όλα εξαιρετικά, και του χρόνου πατριώτη, μόνο που θα ξανάρθω, με αυτοκίνητο που θα έχει μουσική, γιατί η χορωδία που είχε στο πίσω κάθισμα ο αντιδήμαρχος, παραήταν φάλτσα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λέξη ρωσικής προελεύσεως (хохол) που περιγράφει το μεγαλόσωμο και άχαρο άνθρωπο. Ευρέως γνωστή λέξη στη Ρωσία, αφού χρησιμοποιείται υποτιμητικά για να περιγράψει τους Ουκρανούς ως υπανάπτυκτους. Κατά πάσα πιθανότητα είναι συνώνυμο της ελληνικής λέξης κάφρος.

Στα ελληνικά περιγράφει τον αδαή και βραδύνοα άνθρωπο, που άγεται και φέρεται.

  1. Σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται, για χαχόλους μάς περνάνε; Δεν θα περάσει έτσι αυτό!

  2. Κακός Χριστόδουλος - κακή εκκλησία. Καλός Ιερώνυμος - καλή εκκλησία. ... Εμείς δεν είμαστε χαχόλοι. (απόσπασμα από blog)

Χαχόλος ουκρανικής προελεύσεως (από krepsinis, 05/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το ότι μιλάμε για υπογραφή είναι σίγουρο. Δε μιλάμε όμως εδώ για ιδιόχειρη γραφή του ονόματος κάποιου. Μέσω της υπογραφής, για την οποία συζητάμε εδώ, επικυρώνεται κάποια ειδική συμφωνία ως δέσμευση μεταξύ δυο συμβαλλόμενων μερών κάποιου ατόμου (πρωκτική χώρα, τόπος αφόδευσης). Αυτή η υπογραφή είναι το κουραδογράφημα. (πως λέμε εγκεφαλογράφημα, καρδιογράφημα).

Το κουραδογράφημα σχηματίζεται από τα ίχνη που αφήνει η κουράδα στον τόπο αφόδευσης, κατά την αποδέσμευση της εκ της πρωκτικής χώρας και αποτελεί την επικύρωση της ενέργειας μας.

Συναινούμε μέσω του κουραδογραφήματος πως αποδεσμεύτηκε η κουράς από τον αποθηκευτικό χώρο του πρωκτού και δεσμεύτηκε στον αποθηκευτικό χώρο της αφόδευσης (αν η εκκένωση γίνεται εντός W.C., θα γίνει forward του υλικού στον αποθηκευτικό χώρο του βόθρου και πάει λέγοντας).

Η υπογραφή αυτή δεν καλουπώνεται, γιατί το κουραδογράφημα είναι αυτόματο δημιούργημα της στιγμής. Αλλάζει από εκκένωση σε εκκένωση. Άρα το αποτύπωμα της είναι μοναδικό και επομένως γεννιέται και πεθαίνει επί τόπου συνεπεία πολιτισμικών αναγκών. Άρα λόγω της μοναδικότητας του έχει μοναδικό part number και μοναδικό serial number.

Το κουραδογράφημα δεν απαιτεί από μας να το έχουμε απομνημονεύσει. Είναι το προϊόν της σχέσης μεταξύ εγκεφάλου («σφίξου ρε»), πρωκτού και τόπου αφόδευσης(λεκάνη, χόρτα, κ.λπ.). Ο σχηματισμός του κουραδογραφήματος εξαρτάται άμεσα από τις τροφές που φάγαμε, από την υγεία μας και αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη της υλοποίησης της εκκένωσης.

Σε περιπτώσεις ευκοίλιας και πειραγμένου στομαχιού, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να το ζηλέψει ένας ανοικτόμυαλος ζωγράφος. Ζωγραφική του κώλου, αποτυπωμένη πάνω σε εσωτερική επιφάνεια λεκάνης, σε χόρτα, κ.λπ. Η τεχνοτροπία!

Όπως το ουράνιο τόξο προβάλλει πάντα μετά από μεγάλη βροχόπτωση, έτσι και το κουραδογράφημα προβάλλει πάντα μετά το χέσιμο. Όπως πάλι θαυμάζουμε το ουράνιο τόξο έτσι ακριβώς θαυμάζουμε και το δημιούργημα του κόπου μας. Γι’ αυτό πριν το νερό το στείλει στην αιωνιότητα, το μυαλό προσπαθεί να αποτυπώσει το αποτέλεσμα.

Ίσως άραγε να υπάρχει κάποιος ειδικός γραφολόγος με master στην γραφολογία του κώλου που ίσως θα μπορούσε να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα μιας τέτοιας υπογραφής. Ποιόν άραγε θα ενδιέφερε μια τέτοια πληροφορία; Ίσως το προσωπικό των καθαριστριών ενός οργανισμού για να δουν με ποιόν βρωμόκωλο έχουν μπλέξει.

Για υπογραφές πουλιών δες εδώ.

Η Ξένια, καθαρίστρια μιας εταιρείας τα ‘χει πάρει κρανίο με ορισμένους υπαλλήλους, που χέζουν χωρίς να κατεβάζουν καζανάκι. Πάει στο γραφείο ενός απ' αυτούς, της λένε ότι είναι σε meeting. H τύπισσα δεν πτοείται. Πάει στην αίθουσα συνεδριάσεων, κλωτσάει την πόρτα και, ως άλλη Σαπφώ Νοτάρά, μπουκάρει μέσα. Τον βρίσκει μαζί με κάποια υψηλόβαθμα στελέχη να συζητούν για τον προϋπολογισμό. Με τσαμπουκαλίδικο ύφος του πετάει:

Ξένια: Ρε μαλάκα Μήτσο, τι με πέρασες; Ως πότε ρε παπάραθα χέζεις και δε θα κατεβάζεις καζανάκι; Δε με σέβεσαι; Μου ‘χετε μαζευτεί εδώ μέσα, φοράτε τις γραβάτες σας και το παίζετε κάποιοι, Αλλά... η μάσκα σας βγαίνει στην τουαλέτα. Σας μάθαμε πια...
Μήτσος: Ξένια... πιο κόσμια!
Ξένια :Καλά. Η λεκάνη δεν είναι έγγραφο προς υπογραφή. Εδώ τη σβήνουμε την υπογραφή μόλις υπογράψουμε.

Μετά απευθύνεται στους άλλους:

Ξένια: Α... κύριοι με τους πεοδείκτες. Το ίδιο ισχύει και για σας. Άντε, γιατί αν καυλώνετε με τις υπογραφές σας, να σας τις αφήσω εκεί να τις κάνετε συλλογή. Άντε κι αν σφίγγετε λίγο το μυαλό σας, όπως σφίγγετε τον κώλο σας, η εταιρεία δε θα ‘χε τα χάλια που ‘χει.

Σε έναν τέτοιο χώρο που φέρει τα αρχικά του Winston Chorchil εναποθέτονται πολλές υπογραφές τέτοιων συμβολαίων.Ησυχος χώρος όπως ταιριάζει κατά την υπογραφή κάποιου συμβολαίου  (από GATZMAN, 29/01/09)Οταν έβλεπα τα αρχικά μου στις τουαλέτες, θεωρούσα πως βρισκόμουν σε οικείο χωρο και διευκολυνόμουν να υπογράψω.Και λόγω διευκλολυνσης σε αυτά τα ήσυχα μέρη υπέγραφα και τις μεγάλες συμφωνίες που αφορούσαν την τύχη του πλανήτη.Κάποτε μπερδευτηκα και παρολ (από GATZMAN, 29/01/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο άνθρωπος με επιλήψιμη συμπεριφορά, ο αναξιόπιστος. Τουρκικής προελεύσεως, kumaş «ρούχο».

Ο εγγύς νεοελληνικός όρος είναι μάλλον η λέξη «περιπτωσάρα».

- Θα έρθει και ο ξαδερφός σου μαζί; Αν θυμάμαι καλά, ο τύπος είναι περιπτωσάρα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified