Περιπαικτικός χαρακτηρισμός για την -κατά κύριο λόγο- ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η συγκεκριμένη ομάδα έχει κατηγορηθεί από το σύνολο των φιλάθλων για οικονομικές και άλλου είδους ελαφρύνσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όπως διαγραφές χρεών, «δανεικά και αγύριστα», «στραβά μάτια» σε παράνομες μεταγραφές, μη επιβολές ποινών και πάμπολλες ακόμα παρόμοιες πράξεις. Η ιστορία, όπως αναφέρουν, ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης της ομάδας του Ολυμπιακού Πειραιώς και καταλήγει μέχρι και στις μέρες μας.

Παρ' όλ' αυτά όμως πιστεύω πως ο χαρακτηρισμός εδραιώθηκε κυρίως κατά το τέλος του 80' όταν τα ηνία της διοίκησης του Ολυμπιακού πήρε στα χέρια του ο Γιώργος Κοσκωτάς, το όνομα του οποίου συνδέθηκε λίγο αργότερα με απάτες σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και εμπλεκόμενους αρκετούς υπουργούς της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Έτσι, με όλες αυτές τις άμεσες βοήθειες και διευκολύνσεις των κυβερνήσεων, συνειρμικά η ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς άρχισε να θεωρείται ως ομάδα του ελληνικού δημοσίου και οι παίχτες της ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Άλλοι χαρακτηρισμοί: γκέι (από το gayρος), θρήνος και βοθρύλος (σε απάντηση του επίσημου θρύλος), έφηβος, γαύρος (κλασικό) αλλά και το χαρντκόρ απόγονος του Στόλου.

Η ομάδα του δημοσίου, την οποία καλούμαστε να σκίσουμε την Κυριακή, είναι ότι πιο βρόμικο στο χώρο του ποδοσφαίρου έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος και όλα τα Βαλκάνια γενικότερα. (από νέτι)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που δηλώνει τη γενική αβεβαιότητα περί του μέλλοντος. Προέρχεται από το βιβλίο που ο ΟΕΔΒ είχε μοιράσει προς εικοσαετίας περίπου στους μαθητές Λυκείου στα πλαίσια του μαθήματος ΣΕΠ (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός). Η έκφραση, παρότι ελάχιστα γνωστή πια στις νεότερες γενιές συνεχίζει να χρησιμοποιείται.

- Και τώρα που τελείωσες το διδακτορικό τί θα κάνεις βρε;
- Άστα βράστα φιλέα. Μετά το λύκειο τί; Με βλέπω στο Ινστιτούτο Kavli...

(από Nakas, 15/07/12)(από Nakas, 15/07/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

(Να μην συγχέεται με την πρώην περιοχή Κοκκιναρά ή την ομώνυμη λέσχη αντισφαίρισης).

Με το ουσιαστικό «πολιτεία» ο σύγχρονος νεοέλληνας αναφέρεται, κυρίως προ των ραδιοτηλεοπτικών καμερών και μικροφώνων, σε διάφορες από μηχανής θεότητες (το ανάλγητο κράτος, η εξουσία, οι 300, ο Θεός, ο Μπρους Ουΐλις, ο Τσακ Νόρις, ίσως και ο Μάκης) που θα έπρεπε να έχουν προβλέψει το κακό πριν συμβεί, και θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει για κάθε είδους ινφορτούνα που μπορεί να συμβεί και στον τελευταίο -πλην όμως φορολογούμενο- πολίτη. Βεβαίως, το καταληκτικό αυτό χωνευτήρι ευθυνών παραμένει πάντα από απρόσωπο έως φάντασμα, ενώ κατά στιγμές παίρνει και την μορφή σούπερ ήρωα, εγχώριου και εισαγόμενου (οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, ο Πολέμαρχος του Θεού του Λιακό κλπ.). Το πρόδηλο αποτέλεσμα είναι βεβαίως η μη ανάληψη ευθύνης από κανένα υπαρκτό πρόσωπο, πολίτη ή πολιτειακό αξιωματούχο.

Πιθανή προέλευση:

Από τα βάθη της τουρκοκρατίας όπου ο ελληνόφωνος πρώην πολίτης της Ανατολικής αυτοκρατορίας δεν αισθάνθηκε ποτέ σα στο σπίτι του επί οθωμανικής κατοχής, δεν του πολυάρεσε ίσως και η διατήρηση της εξουσίας του παπαδαριού και συνεπώς δεν ένιωσε ποτέ μέρος του κράτους αλλά παρέμεινε «νοικοκυραίς» ραγιάς, κρυφοφοροφυγάς αλλά σκυφτός για το χαράτσι, και κατ' εξαίρεση αιχμάλωτος μιας ανατολίτικης πραγματικότητας.

Εδραίωση στη συνείδηση:

Λίγο το προτεκτοράτο του 1821, το γαλλικό, ρωσικό και αγγλικό κόμμα, η κεντρική εξουσία του Καποδίστρια, οι Βαυαροί, και γενικώς κάποιοι άλλοι που όριζαν επί μακρόν τις τύχες των νεοβαφτισμένων Ελλήνων οδήγησαν στην απρόσωπη πολιτεία που νομοθετεί, εκτελεί και δικάζει αυτοβούλως και απαρτίζεται από άλλους πάντοτε (μάλλον από το Άλφα του Κενταύρου...) έφτιαξαν την «Πολιτεία» που φταίει για τα στενά πεζοδρόμια, το νέφος, τη βροχή το'να τ'αλλο τι να λέμε τώρα.... Και γενικώς την μη αίσθηση του Έλληνα για οτιδήποτε δημόσιο... ακόμα και τα πάρκα!

Φράση πασπαρτού λεχθείσα υπό ωρυόμενης κυρα-σκάφης:
-Που είναι η πολιτεία να φροντίσει;;;

(όπου φροντίσει, και μεριμνήσει, να ενσκύψει πάνω στα προβλήματα του κοσμάκη κλπ.)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η λέξη πρωκτόκολλο προκύπτει εκ των λέξεων «πρωκτός» και «πρωτόκολλο». Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:

1)****Χιουμορ - Επικοινωνιακή ανάγκη, αναφέροντας το πρωτόκολλο, ως πρωκτόκολλο με στόχο το γέλιο (βλ. παράδειγμα 1).

2)****Αρνητική Στάση προς το πρωτόκολλο - Δυσλειτουργία πρωτοκόλλου.
Ειρωνικά το πρωτόκολλο (πρωτόκολλο του κώλου) από κάποιους που:

  • Δε δέχονται τις δομές εξουσίας που εκφράζονται εκεί και τις φυτευτές σ' αυτό αποφάσεις.
  • Δεν παίρνουν σοβαρά έναν οργανισμό, οπότε και τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.
  • Δε βλέπουν το λόγο να υπάρχει πρωτόκολλο, σε απλές περιπτώσεις. Τουναντίον θεωρούν πως η ύπαρξη κανονισμών σε τέτοιες περιπτώσεις, μπλοκάρει την ανάπτυξη ομαδικού, δημιουργικού κι επικοινωνιακού κλίματος.
  • Έχουν προσωπικά με τους επινοητές του, ή θεωρούν το θέμα ξενέρωτο.
  • Θεωρούν πως αντί να διευκολύνει τη λειτουργικότητα, πραγματεύεται στείρες τυπικότητες, και απαιτεί τις... προϋποθέσεις για να δουλέψει.
  • Θεωρούν πως δεν εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες, ή τις εξυπηρετεί ανεπαρκώς, ή εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες δευτερευούσης σημασίας.

Για την περίπτωση αυτή, βλ. παραδείγματα: 2, 3, 4.

3) Δύσκολα εντοπίσιμο πρωτοκολλημένο έγγραφο, λόγω του ότι η οργάνωση που αφορά το συγκεκριμένο θέμα είναι οργάνωση του κώλου. Π.χ.: αταξινόμητο εντός στοίβας εγγράφων, σταλμένο σε άγνωστο γραφείο (π.χ.: δεν υπάρχει βιβλίο που κρατούνται οι κινήσεις των πρωτοκολλημένων εγγράφων), κ.λπ. (βλ. παράδειγμα 5).

4)****Κωλοκεντρική (πρωκτοκεντρική) αντίληψη με ποσοτικά - ποιοτικά κριτήρια.

Για την περίπτωση αυτή, βλ. παραδείγματα 6,7

5)****Συνδυασμός των παραπάνω (βλ. παράδειγμα 8)

Κλείνοντας στέλνω τις ευχαριστίες μου στον Khan για την ωραία ιδέα.

1)
-Πάντως το πρωκτόκολλο επικοινωνίας που υποστηρίζει η συσκευή σου, είναι και γαμώ!

2)
Έλενα (γραμματέας προέδρου): Είπε ο πρόεδρος πως από δω και πέρα πρέπει όλοι σας να φοράτε γραβάτα, είτε πάτε, είτε δεν πάτε σε πελάτες.
Αλέξης: Μα... καλοκαιριάτικα γραβάτα; Τι πρωκτόκολλο είναι αυτό;
Ελενα: Γιατί είναι πρωκτόκολλο;
Αλέξης: Γιατί αντί να διευκολύνει, δυσκολεύει τη δουλειά μας. Είναι μια ακόμα ανούσια τυπικότητα. Γιώργος: Πφ! Πρωτόκολλα κι αηδίες!
Αλέξης: Καλά εσύ... μη δεις κανονισμό. Αντιδράς.
Βάσω: Έχετε δίκιο. Πρωκτόκολλο είναι. Δεν είμαστε εταιρεία. Μπουρδέλο είμαστε.
Γιώργος: Πες τα χρυσόστομη. Τριμπούρδελο!
Βάσω: Αντί να ασχοληθεί σοβαρά με την επιχείρηση, να προσελκύσει πελάτες, να μας εκπαιδεύσει που δεν ξέρουμε την τρίφλα μας, ασχολείται με παπαριές !
Γιώργος: Πάντως ρε παιδιά, μου τη σπάει να μας περνάνε φυτευτά πράγματα χωρίς να μας ρωτάνε. Ζώα είμαστε;
Μάριος: Και για μένα ότι πρωτόκολλο βγάλει η διοίκηση, είναιftp πρωκτόκολλο! (Για την ιστορία, υπάρχει στους Η/Υ, ftp πρωτόκολλο που σημαίνει: file transfer protocol).
Αλέξης: Το λες γιατί έχεις προσωπικά με τον πρόεδρο.
Βάσος: Εγώ πάλι έχω κολλητό τον πρόεδρο, αλλά θεωρώ πως σε θέματα εταιρικής πολιτικής, τα πρωτόκολλα του, είναι πρωκτόκολλα. Καλός φίλος... αλλά κακός επαγγελματίας. Του το ‘χω πει κιόλας!
Νώντας: Ασχολείστε τόση ώρα με πεοδείκτες και πρωκτόκολλα. Και για μένα είναι πρωκτόκολλο το να επιμένει κανείς στη γραβάτα. Ξενερώνω με τέτοια. Τελικά ρε παιδιά, για διαφορετικό λόγο, δεχόμαστε ομόφωνα πως μιλάμε για πρωκτόκολλο.
Η Έλενα γελώντας απομακρύνεται. Σε λίγο ο Μάριος απευθύνεται στους υπόλοιπους πλην της Έλενας λέγοντας:
Μάριος: H Έλενα προηγουμένως, στη συζήτηση που ξεκίνησε από τις γραβάτες και πήγε στα πρωκτόκολλα, είχε εντολή να μας παρασύρει και να μας ηχογραφήσει, για να μάθει ο πρόεδρος τη γνώμη μας για τις κινήσεις του. Και το 'κανε. Έτσι εξηγείται και το λαμόγελο της, στο κλείσιμο της ομαδικής συζήτησης. Οπότε...Ψάχνουμε για δουλειά. Α ρε Νώντα... Ομόφωνα!... Ομόφωνα, πλην της Έλενας!... Ε ρε Πούτσι που της χρειάζεται!

3)
Αν βγεί απόφαση υπέρ της ΑΕΚ απο το CAS, θα έχουμε να λέμε ότι είμαστε πρωταθλητές στα χαρτιά, στην ταυτότητα, στο γήπεδο και στο πρωκτόκολλο της ΕΠΟ!
Δες

4)
Αγόρασα ρε γαμώτο, αυτόν το ρημαδιάρη τον πομπό από την Αμερική, αλλά έχει τέτοιο πρωκτόκολλο επικοινωνίας, που δεν υποστηρίζεται εδώ πέρα.

5)
Απολεσθέν κι αυτό το πρωτόκολλο ανάμεσα σε στοίβες άλλων πρωτοκολληθέντων απολεσθέντων αντικειμένων και ευρεθέντων υποκειμένων (ή πρωκτόκολλο;).
Δες

6) -Πρωκτόκολλο από πρωκτόκολλο διαφέρει.
-Ρίξε ένα παράδειγμα.
-Ας πούμε πρωκτόκολλο έχει κι η Πόπη στο λογιστήριο, που είναι σωστή φάλαινα όρκα με τετράχουφτα ++ οπίσθια, πρωκτόκολλο έχει όμως κι η δίχουφτη Λίζα, που είναι παστάκι πρώτης διαλογής.

7)
Λίλιαν: Τι λέει το πρωκτόκολλο όσον αφορά το ντύσιμο στο αποψινό πάρτι; Κούτσι φόρεμα;
Λάουρα:Με ένα Π κεφαλαίο. Πούτσι φόρεμα (βλ. Δ.Π). Φόρεμα που να ανάβει φωτιές! Πρέπει ο Μένιος να γίνει αναμμένιος κι ο Πέρι, περοσβεστική υπηρεσία.

8)
Hank: Το πρωκτόκολλο! Τώρα Μες μας προσβάλλεις, τόσα λήμματα για το φραπέ, που έχουμε καταχωρίσει, δεν έχεις μορφωθεί κωλομπαρικώς;
Δες στα σχόλια.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο Άρειος πάγος είναι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της Ελλάδας.

Πήρε το όνομά του από το πρώτο δικαστήριο εγκλημάτων φόνου, που ιδρύθηκε μεταξύ 1500 και 1300 π.Χ. και είχε έδρα τον βραχώδη λόφο του Άρεως (Εκεί έγινε η πρώτη «φονική δίκη», κατά την οποία οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου δίκασαν τον Άρη). Από εκεί, ο Απόστολος Παύλος, κήρυξε για το Χριστιανισμό προς τους Αρεοπαγίτες.

Το 1834 ιδρύθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, που ονομάστηκε επισήμως Άρειος Πάγος από το ομώνυμο αρχαίο δικαστήριο.

Ως «παπάρειο πάγο» (άρειο πάγο gtp, δηλαδή) θεωρούμε υποτιμητικά:

  1. Δικαστήρια που με τη συμβολή διάφορων λαμογιώντου δικαστικού βίου (πρόεδροι δικαστηρίων, εισαγγελείς, λοιποί δικαστές, ανακριτές, κ.λπ.) εκδίδουν προαποφασισμένες ετυμηγορίες με στόχο να εξυπηρετηθούν ορισμένα συμφέροντα. Κάποιοι εξ αυτών μπλέκονται, σε μεγάλα δικαστικά σκάνδαλα, με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, που με όσα έκανε της άξιζε να φάει το γιούχα της αρκούδας (με την έννοια που δίνει σε σχόλιο ο tractioner), στα Πατρινά Μπουρμπούλια. Αλλά στη χώρα του Γκρέκο Μασκαρά τέτοια....

  2. Επιτροπές που αποφασίζουν παράνομους διορισμούς δικαστικών λειτουργών δυναμιτίζοντας έτσι την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και το κύρος της Δικαιοσύνης.

  3. Ακροατήρια δημοσιοκαφρίστικων πάνελ, που λειτουργούν ως υποκατάστατα της δικαιοσύνης και που, με τις ευλογίες κάποιου δημοσιοκάφρου, (Εισαγγελάτου, κ.λπ.) και με τη στήριξη κάποιων έγκριτων δικαστικών (π.χ.: Τράγκα, Κακακουνακη, κ.λπ.) και των λοιπών ενόρκων (επιλεγμένων παραθυράκηδων), δικάζουν οποιοδήποτε άτομο για οποιοδήποτε θέμα ως ξερόλες και λειτουργούν ως ανακατώστρες, προσελκύοντας στο βωμό του εύκολου εντυπωσιασμού τις κάθε λογής κατίνες, περμαθούλες και τους λοιπούς κουτσομπόληδες με στόχο την άνοδο της τηλεθέασης του σταθμού και το κέρδος (βλ.παραθυρομουρμούρα).

  4. Οποιοδήποτε άτομο, ή γκρουπ ατόμων, κρίνει με ανεπαρκή δεδομένα κάποιο άτομο ή κάποια κατάσταση, ή όταν υπάρχουν λόγοι συμφέροντος, εμπάθειας, προκατάληψης, κ.λπ., για μια προαποφασισμένη άποψη.

Ο Πέτρος έχει αποσβολωθεί παρακολουθώντας στις ειδήσεις, θέματα σχετικά με ατασθαλίες του δικαστικού βίου που σκάσανε μαζεμένα.(παρακολουθεί διάφορα κανάλια, διάφορες ώρες της μέρας). Η γυναίκα του η Βέρα, που δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο την κατάσταση του λέει:

-Ρε Πέτρο, σε έχει σιχαθεί η καρδιά μου.Νισάφι πια. Το σπίτι θυμίζει δικαστήριο. Μέχρι το επόμενο δελτίο θα αρχίσεις σαν το Θανάση Βέγγο σε μια ταινία, να κάνεις το δικαστή (βλ. σχετική φωτό).

-Ρε Βεράκι μόλις τελείωσαν οι ειδήσεις. Πάει τέλειωσαν. Μπήκε ταινία τώρα. Τι κατάλαβες που φώναζες; Ενημερώνομαι. Να μην ενημερωθώ;

-Τι να ενημερωθείς ρε ηλίθιε; Παρακολουθείς δικαστικά σκάνδαλα, δικαστές του κώλου, που μέχρι χθες υποστήριζες και σπαταλάς το χρόνο σου, βλέποντας να απονείμουν δικαιοσύνη, ποιοι παρακαλώ; Δημοσιογραφικά λαμόγια και λοιπά παραθυρικά ψωνισμέναυποκείμενα. Και αργότερα θα πας με την παρέα και θα αρχίσετε πάλι να δικάζετε και εσείς όλα αυτά που ακούσατε λες και δε σας απασχολεί τίποτα άλλο. Σύνελθε. Έχεις καταντήσει παπαρεοπαγείτης που δουλεύει στον παπάρειο πάγο, ενώ είσαι ψαράς τρομάρα σου και δουλεύεις στη Βαρβάκειο αγορά (ψαραγορά) παγώνοντας τα ψάρια στον πάγο.

-Σταμάτα... έβαλε έκτακτο δελτίο.

-Βαρέεεεεεεθηκα!!!

Λόφος Αρεος (θέση Αρείου πάγου στην αρχαιότητα) (από GATZMAN, 19/02/09)Θέμιδος Μέλαθρον (τωρινή θέση στέγασης Αρείου Πάγου) (από GATZMAN, 19/02/09)

Ο παπάρειος πάγος θέλει τον Εισαγγελάτο του (από GATZMAN, 19/02/09)Βέγγος:Επαιζε τον καφετζή που ήθελε να γίνει δικαστής. Ο χώρος εργασίας του θυμιζε καφεδικαστήριο. (από GATZMAN, 19/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κραυγή ενθουσιασμού του δημοσίου υπαλλήλου, που μπορεί να τα ξύνει με την ησυχία του στο Δημόσιο μονιμοποιημένος, αντί να τον τρέχει στον ιδιωτικό τομέα ο κάθε ρουμάνος.

«Φορέβα» από το «for ever», όπως καθιέρωσαν τα Ημισκούμπρια.

Δεν θέλω κάτσε σήκω, ανέβα και κατέβα,
γιατί τα ξύνω μόνιμα, Δημόσιο φορέβα!
(Ημισκούμπρια)

Δημόσιο φορέβα (από Dirty Talking, 13/02/09)συμβαίνει κ αλλού (από gaidouragathos, 11/04/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified