Further tags

Η Κική Λουμπίνα (ψευδώνυμο) ήταν στα τέλη δεκαετίας 1920 και αρχές δεκαετίας 1930 το πρώτο όνομα του πορνείου των Βούρλων στην Δραπετσώνα, στον Πειραιά, και ανταγωνιζόταν ευθέως ελεύθερες και σπιτωμένες ιερόδουλες της Τρούμπας. Η αμοιβή της ήταν σημαντική για την εποχή: σαράντα δραχμές. Οι άλλες, οι καλές των Βούρλων, κόστιζαν τριάντα, οι μέτριες είκοσι και οι ηλικιωμένες / άσχημες / άρρωστες κλπ δεκαπέντε. Περισσότερες λεπτομέρειες για το υπόψη πορνείο μπορεί να βρεθούν στο ιστολόγιο http://pireorama.blogspot.gr

Παράδειγμα εδώ

Για πολλά χρόνια, μέχρι και σήμερα το επίθετό της Κικής Λουμπίνα κυκλοφορεί ακόμη στον Πειραιά και γενικά στην Αττική σαν απαξιωτική βρισιά και προσταγή μαζί "Σώπα μωρή Λουμπίνα!..". Σήμερα οι γλωσσολόγοι και οι ειδικοί που συναγωνίζονται να εξηγήσουν την προέλευση του όρου "Λουμπίνα" παραβλέπουν από τις εισηγήσεις τους αυτή την μεγαλύτερη ιερόδουλη των Βούρλων, την Κική Λουμπίνα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πρόσεξε το φιλαράκι μου που το άφησα μόνο και το εκμεταλλεύεσαι παλιολουμπίνα!

Επικριτικός και υβριστικός χαρακτηρισμός, προερχόμενος από το ψευδώνυμο της ονομαστής ιερόδουλης του συνοικισμού Βούρλων (που το 1920-1930 βρισκόταν στα σύνορα Πειραιά–Δραπετσώνας, 80 μέτρα από τον Άγιο Διονύσιο) Κικής Λουμπίνα. Ο χαρακτηρισμός αναφέρεται στα χαρακτηριστικά της πονηριάς και της ικανότητας εξαπάτησης των άλλων για την επίτευξη ορισμένου στόχου με κάθε τρόπο και την εν γένει αναξιοπιστία, δηλ. συμπεριφορές που σύμφωνα με την αγοραία (υπο)κουλτούρα αποδίδονται σε εκδιδόμενες γυναίκες (ιερόδουλες).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ιστορική αναδρομή.
Κολυνός (Kolynos) ήταν η μάρκα της πρώτης οδοντόκρεμας που κυκλοφόρησε ευρέως στην ελληνική αγορά, και επίσης του πρώτου προϊόντος σε συσκευασία σωληνάριου που κυκλοφόρησε ευρέως στην χώρα μας.

Φαινόμενο κολυνός.
Η κολυνός ήταν το πρώτο generic προϊόν στην ελληνική αγορά. Δλδ, ένα προϊόν που ουσιαστικά ορίζει μια κατηγορία προϊόντων. Για παράδειγμα σκεφτείτε την κόκα κόλα (παραγγέλετε κοκα κόλα, αλλά μπορεί να έλθει pepsi ή sinalco cola), ή τον νες (τον ζεστό στιγμιαίο καφέ, για τον οποίο κανένας δεν εγγυάται ότι δεν φτιάχτηκε με jacobs), ή τα προϊόντα της bic, που όλα δημιούργησαν οικογένειες προϊόντων (πλην του καλτσόν) κ.λ.π. Στην περίπτωση της κολυνός βέβαια, έχουμε το εξής μοναδικό φαινόμενο: όχι μόνο η συγκεκριμένη μάρκα έφτασε να σημαίνει όλες τις οδοντόκρεμες, αλλά και οτιδήποτε πουλιόταν σε σωληνάριο.

Κολυνός και σλανγκ.
Αυτό ακριβώς το φαινόμενο (το οποίο βέβαια πέθανε στις αρχές της δεκαετίας του '80), παρουσιάζει ένα έντονο σλανγκ ενδιαφέρον.

Οπότε, όταν η γιαγιά σας, ή ο παππούς σας λέει, δώσε μου τον κολυνό, εννοεί σίγουρα κάτι που είναι σε σωληνάριο. Τώρα για το τι είναι αυτό θα σας γελάσω. Μπορεί να είναι:
- η οδοντόκρεμα (που σίγουρα δεν είναι μάρκας κολυνός), η κρέμα ξυρίσματος του παππού σας (πιθανόν να είναι και μάρκας κολυνός, γιατί κυκλοφορεί ακόμα)
-η κρέμα της μάνας σας
-τσιμεντόστοκος σε σωληνάριο.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η κολυνός είναι ερμαφρόδιτη όσον αφορά το γένος, αφού πλειστάκις (χρόνια ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτό το επίρρημα και δεν κόλλαγε) χρησιμοποιείται και το αρσενικό «ο κολυνός», «τον κολυνό».

από το διαδίκτυο:

... Φαντασθείτε τι ισχυρό μπραντνέϊμ ήταν, αφού όταν έπεσε το 60 στην αγορά και η Κολγκέιτ, ο κόσμος την ζήταγε στα περίπτερα «Μια κολυνός« ...

...καλα δε ξερεις τη Κολυνος που ειχαν οι παππουδες μας κ φτιαχνανε σαπουναδα στο...

...Και η γιαγιά μας η μακαρίτισσα μάς έλεγε «πήγαινε, χαρά μου, να μου πάρεις μία Κολυνός απ’ το μπακάλη» και με τον όρο «Κολυνός» (Kolynos) εννοούσε μία οποιαδήποτε οδοντόκρεμα, όχι απαραίτητα τη συγκεκριμένη μάρκα...

(από GATZMAN, 02/12/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στραβόγιαννος αποκαλείται ο νέος ναύτης από τους παλαιότερους. Αντίστοιχο με το ψάρι στον Στρατό Ξηράς.

Θα πήξεις στραβόγιαννε.

Χαρακτηρισμοί με κύριο όνομα για συνθετικό: αστραπόγιαννος, βιαστικοθοδώρα, βουβαντώνης, γερολάζαρος, γυναικοθόδωρος, λωλοστεφανής, μαλακαντρέας, μαλακαντώνης, μουγγοθόδωρος, ντελημπάσχος, ντελήσαββας, παστρικοθοδώρα, στραβόγιαννος, τρελαντώνης, τρεμολάζαρος, τρομπογιώργης, τρυπαντωνάκης, ψευτοθόδωρος.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πραγματικά διατηρώ ακόμα ενδοιασμούς για το αν το λήμμα αποτελεί σλανγκιά, αλλά έχει ακουστεί και ακούγεται τόσο συχνά, που ίσως τελικά να είναι.

Και φυσικά αναφερόμαστε στα συμπαθή σκυλάκια ράτσας κόλεϊ, όπως είναι σωστά, που όμως λόγω της επιτυχίας και φήμης της γνωστής σειράς Λάσσυ κάμποσα χρόνια πριν, έφτασε το όνομα να αντικαταστήσει την ίδια την ράτσα...

Για την ιστορία, η Λάσσι βασίζεται σε μυθιστόρημα του Έρικ Νάιτ πάνω στο οποίο βασίστηκε αργότερα (δεκαετία '50-'60) η ομώνυμη σειρά.

  1. - Αχ τι χαριτωμένο το σκυλάκι σας, Λάσσι είναι , εεε;; - ...

  2. - ... Ποιος είναι ρε ο Μάκης ; - 'Ελα ρε, αυτός ο ψηλός που μένει δίπλα στου Στέφανου, με το σκύλο τον ωραίο... - Α ναι, τη Λάσσι! - Κόλεϊ βρε μαλάκα, έλεος!

(από rigo21, 12/04/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η γυναίκα που έχει εμμονή με την καθαριότητα, όχι όμως επειδή είναι υποχόνδρια ή νοικοκυρά, αλλά επειδή θέλει να δείχνει στους άλλους ότι ντε και καλά είναι προκομμένη. Μιλάμε δηλαδή για επιδειξία του καθαρίσματος.

Τέτοιες θα βρείτε είτε στο μπαλκόνι να απλώνουν συνέχεια ρούχα, ή με το λάστιχο παραμάσχαλα να πλένουν αυλές και μπαλκόνια (και όλους τους περαστικούς μαζί) ή με το βετέξ ανά χείρας να τρίβουν τις μουτζούρες από τους τοίχους και τις πόρτες.

Άσε ρε τι έπαθα! Είχα πλύνει το αυτοκίνητο και βγήκε η παστρικοθοδώρα η πεθερά μου τάχα να πλύνει το πεζοδρόμιο, και μου το' κανε σαν την μάπα της.

Χαρακτηρισμοί με κύριο όνομα για συνθετικό: αστραπόγιαννος, βιαστικοθοδώρα, βουβαντώνης, γερολάζαρος, γυναικοθόδωρος, λωλοστεφανής, μαλακαντρέας, μαλακαντώνης, μουγγοθόδωρος, ντελημπάσχος, ντελήσαββας, παστρικοθοδώρα, στραβόγιαννος, τρελαντώνης, τρεμολάζαρος, τρομπογιώργης, τρυπαντωνάκης, ψευτοθόδωρος.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αν ο Φούφουτος είναι ο κανένας, ο χατζηπετρής είναι ο καθένας, ο everyman, ο layman, ο n'importe qui.

Καθιερώθηκε από τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη για τα σκάνδαλα Κοσκωτά κτλ το 1989. Η άποψη του τραγουδοποιού ήταν ότι όλοι φέρουμε ευθύνη για την ελληνική κατάντια, ακόμη κι ο μέσος πολίτης Χατζηπετρής. Από τότε η έκφραση χρησιμοποιείται ευρέως και ως φταίει ο Χατζηπετρής, για να δηλώσει αποποίηση ευθυνών και ρίξιμό τους σε ανώνυμες μάζες, διά του επωνύμου Χατζηπετρής.

  1. Τι θα πει δε φταίμε εμείς
    τι θα πει πως φταίγαν οι άλλοι
    τι θα πει πως φταίνε αυτοί
    τι θα πει ρε σεις τι θα πει;
    Θα πει πως φταίμε κι εμείς,
    φταίτε κι εσείς, ναι, φταίνε κι οι άλλοι.
    Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,
    φταίει κι ο Χατζηπετρής.
    Τι θα πει μας τα 'παν αλλιώς
    τι θα πει τα φάγαν οι άλλοι
    τι θα πει πως φταίει ο χοντρός; Φταίει κι ο χοντρός κι ο λιγνός. (Τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη για τα σκάνδαλα του 1989, Κοσκωτάς κτλ).

  2. Από βλόγιον: O Χατζηπετρής πήρε τα λεφτά της Siemens - αθώον το ΠΑΣΟΚ! Όλοι αθώοι είναι. Και ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης και (κυρίως) ο αρχηγός / πρωθυπουργός Σημίτης, ο επονομαζόμενος και Κινέζος. Το δηλώνουν άλλωστε οι άνθρωποι, καθένας με τη σειρά του: εγώ, δεν... Όθεν, αβίαστα προκύπτει ότι τα 420.000 ευρώ της Siemens τα παρέλαβε και τα χρησιμοποίησε ο γνωστός υπεύθυνος, δηλ. ο Χατζηπετρής.

  3. Από βλόγιον: Έτσι, λοιπόν. Δε φταίει κανείς. Παρά μόνο μια σχετικά νεαρή συμβασιούχα που είχε ερωτικές σχέσεις με τον πολιτικό της προϊστάμενο στο υπουργείο Πολιτισμού. Όλοι οι άλλοι είναι απλώς «προεδρεύοντες». Όπως έλεγε παλιότερα, όταν αληθινά άξιζε, ο Λαζόπουλος: «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα, δεν είν' η μάνα μ' μέσα»... Ουδείς είδε το DVD. Κάποιος το πήρε, κάποιος το έδωσε σε κάποιον άλλο, κάποιος άλλος έμαθε γι' αυτό, κάποιοι τρίτοι το πήραν στα χέρια τους, αλλά σιγά μην το έβλεπαν. Υπάρχουν υπόνοιες για εκβιασμό, αλλά ουδείς ξέρει ποιος εκβίασε ποιον και γιατί και, τελικά, χωρίς να έχει γίνει τίποτα, ένας κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ακόμα παλεύει για τη ζωή του στο νοσοκομείο και μια γυναίκα βρίσκεται στη φυλακή. Ξέρετε, δεν περίμενα και κάτι καλύτερο. Η Δικαιοσύνη έχει προ πολλού πάψει να είναι τυφλή και απλώς αλληθωρίζει προς την εκάστοτε πολιτική εξουσία και τις βουλές της. Η πολιτική ζωή έχει πέσει σε πίθο των Δαναΐδων, οπότε σιγά μην κάνει τον κόπο για κινήσεις πιο διακριτικές, πιο πολιτικές. Άσε, μωρέ, κι έχουμε και δουλειές να κάνουμε. Κουκούλωσ' τα όλα σβέλτα και όποιος καταπιεί το χάπι, το κατάπιε. Ακόμα και τα ΜΜΕ μπορεί να έχουν ένα ειρωνικό μειδίαμα στα χείλη, όμως για την «ταμπακιέρα» δεν λένε κουβέντα, καθώς κι αυτά αποτελούν γενεσιουργό παράγοντα αυτού του «φαύλου κύκλου». Οπότε; Οπότε, ας βρούμε και τον Χατζηπετρή, να του ρίξουμε κι αυτουνού κάμποση απ' την ευθύνη, να καθαρίσουμε...

  4. Από τον «Ριζοσπάστη»:
    Φταίει ο... Χατζηπετρής Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σχετικά με τη διαπλοκή και τη διαφθορά που ανθούν στην ελληνική οικονομία παράλληλα με τη ληστρική εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Το τραγούδι του Λουκιανού. (από Dirty Talking, 20/03/09)Αυτό το Ίδρυμα φταίει; (από Dirty Talking, 20/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο Τιραμόλα είναι ήρωας κόμικ που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα την δεκαετία του '70 και το σώμα του είναι από καουτσούκ ώστε να μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές.

Όταν λέμε κάποιον Τιραμόλα εννοούμε τον άνθρωπο με κορμί λάστιχο, που μπορεί να κάνει κινήσεις πέραν των κινήσεων του μέσου ανθρώπου. Επίσης, όταν δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια κίνηση, υπενθυμίζουμε στον συνομιλητή μας ότι δεν είμαστε Τιραμόλα.

- Μπορείς να μου φτάσεις το τηλεκοντρόλ γιατί βαριέμαι να σηκωθώ;
- Ωχου! κι εγώ βαριέμαι είναι μακρυά, τι με πέρασες Τιραμόλα; Πάρε τα πόδια σου και πιάσ' το!

(από ο αυτοκτονημενος, 22/02/09)The phenomenon of deja vu (από Hank, 22/02/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ως γνωστόν, λωλός σημαίνει τρελός.

Το ουσιαστικό «Λωλοστεφανής» αναφέρεται σε άτομα γραφικά, ήτοι οι γνωστοί τρελοί του χωριού.

Η έκφραση χρησιμοποιείται για περιπτώσεις ατόμων, η φαντασία των οποίων οργιάζει, δηλ. βλέπουν ό,τι θέλουν, ανεξαρτήτως αν αυτό είναι ρεαλιστικό ή στέκει.

Η σχέση με τη γνωστή έκφραση «ό,τι νά 'ναι» είναι πασιφανής.

1.

Απόσπασμα από blog:
«Νανά εδώ ισχύει το ''ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή''. Δεν θυμάσαι που το ΚΑΠΗ έλεγε οτι εγώ κι εσύ είμαστε το ίδιο πρόσωπο; Τρέχα γύρευε...»

  1. Παραθέτω διαδικτυακό σχόλιο:
    «Η Αθήνα είναι ωραία πόλη να ζεις για όσους έχουν χρόνο και χρήμα, απαραίτητα σε συνδυασμό. Για την άναρχη δόμηση και το καρακιτσαριό, τι να πει κανείς; Δεν υπάρχουν κανόνες. Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή, όπου και ό, τι να’ναι. Τρώγλες με αυλές και πλαστικές καρέκλες και λεκάνες για να πίνουν νερό τα ποντίκια του ουρανού και τα κοπρόσκυλα. Και τι φταίνε τα έρμα όταν αυτοί οι αναίσθητοι και άξεστοι ανθρωπίσκοι που ζουν σε αυτή την πόλη συμπεριφέρονται χωρίς να υπολογίζουν κοινωνικά συμβόλαια, νόμους, και συνανθρώπους».

Χαρακτηρισμοί με κύριο όνομα για συνθετικό: αστραπόγιαννος, βιαστικοθοδώρα, βουβαντώνης, γερολάζαρος, γυναικοθόδωρος, λωλοστεφανής, μαλακαντρέας, μαλακαντώνης, μουγγοθόδωρος, ντελημπάσχος, ντελήσαββας, παστρικοθοδώρα, στραβόγιαννος, τρελαντώνης, τρεμολάζαρος, τρομπογιώργης, τρυπαντωνάκης, ψευτοθόδωρος.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αυτά τα πολύ συνηθισμένα συμφύματα επιθέτων των ελληνικών, καθώς και άλλα, χρησιμοποιούνται για να σχηματίσουν όνομα από λέξη που κατά τον ομιλητή χαρακτηρίζει πρόσωπο στο οποίο θέλει να αναφερθεί.

Ο ομιλητής μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι κάθε σύμφυμα φέρει παραδοσιακά συγκεκριμένες πληροφορίες (κυρίως καταγωγής), αλλά δεν είναι απαραίτητο. Εξάλλου η εκάστοτε τέτοια λεξιπλασία στοχεύει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι, τόσο χαρακτηρίζεται το εν λόγω πρόσωπο από την συγκεκριμένη ιδιότητα, ώστε θα άξιζε να φέρει και το αντίστοιχο επώνυμο.

Στα παραδείγματα, λέξεις που υπάρχουν ήδη σε λήμματα του σλανγκ τζι αρ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified