Further tags

Δημοσιογραφική αργκό για την διακοπή της ραδιοφωνικής ή τηλεοπτικής ροής προκείμενου να μεταδοθεί μια (συνήθως δυσάρεστη) έκτακτη είδηση.

(Στο στούντιο)
- Κοντρόλ: Σπάμε αμέσως πρόγραμμα! Το Reuters μεταδίδει ότι μελαψοί εξωγήινοι από τον πλανήτη Πουστρώνιουμ εισέβαλαν στην Αθήνα και πυροβολούν τα αγόρια με ροζ ακτίνες λάμδα…
- Δημοσιοκάφρος: Τι γυρεύει πάλι ο μαλάκας ο Πέρι στο κοντρόλ;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το ελληνικό άλφα, το γράμμα α σε αντιδιαστολή προς το λατινικό a, όπως μας μαθαίνουν οι δασκάλες μας να το γράφουμε στο δημοτικό. Ακούγεται σε συμφραζόμενα τυπογραφίας, γραφολογίας και μαθηματικών.

Να σχολιάσω ως παθός την τελευταία περίπτωση, που είναι και αξιόλογη. Στη διδασκαλία των μαθηματικών στην ελλάδα, ξεκινώντας ήδη από τη μέση εκπαίδευση –όπου τα περισσότερα γράμματα που χρησιμοποιούνται για σύμβολα είναι όντως ελληνικά– αλλά και συνεχίζοντας μέσα στο πανεπιστήμιο –όπου η κατάσταση αλλάζει ριζικά–, η πρακτική θέλει τα λατινικά γράμματα να εξελληνίζονται, δηλαδή να διαβάζονται σαν να επρόκειτο για τα αντίστοιχα ελληνικά. Έτσι, η εξίσωση y=ax+b διαβάζεται συνήθως «ψ=αχ+β», δηλαδή «ψι ίσον άλφα χι συν βήτα» και όχι ας πούμε «γουάι ίσον έι εξ συν μπι» ή «ιγκρέκ ίσον α ιξ συν μπε» ή «ούπσιλον ίσον α εξ συν μπε» και λοιπά –μάλιστα, το να τα διαβάσεις ξενικά είναι συχνά ό,τι πρέπει λόγος για καζούρα.

Η παράδοση αυτή λειτουργεί ικανοποιητικά μέχρι ένα σημείο, αλλά με το που ο φοιτητής θα παραμυθιαστεί αρκετά από τα μαθηματικά ώστε να πιστέψει ότι είναι τελικά και γαμώ τις ιδέες να κυνηγήσει μεταπτυχιακά, αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα. Γιατί αργά ή γρήγορα θα κληθεί να καταλάβει ας πούμε την εξίσωση β=aα+b. Και άντε καλά να την διαβάσει τυπωμένη· άμα την διαβάσει γραμμένη στον πίνακα;...

Από τα ψιλά γράμματα των μαθηματικών σπουδών αυτή η εξοικείωση με διαφορές του τύπου άλφα-α (a-α), χι-εξ (χ-x), ψι-γουάι (ψ-y), ύψιλον-βε (υ-v) και τέτοια. Παίρνει θα 'λεγα τουλάχιστον κάνα χρόνο ώσπου να πειστεί κανείς (ειδικά αν είναι κοριτσάκι...) ότι τουλάχιστον όταν γράφει μαθηματικά, θα πρέπει να παρατήσει τις γαμάτες του, ψαρωτικές καλλιγραφικές ιδιοτροπίες και να μάθει απ' την αρχή να γράφει το ελληνικό αλφάβητο ελληνικά και το λατινικό λατινικά –κάτι που ισχύει βέβαια και για τους αλλοδαπούς και την πολύ συνηθισμένη πρακτική τους να γράφουνε κυρτά. Φίλη μου ελληνίδα, διδάσκοντας πιθανότητες σε γερμανάκια, έφαγε βρίσιμο από τους φοιτητές γιατί έγραφε το πι χωρίς τα τσουνάκια: «Συγνώμη κυρία, τι σύμβολο είν' αυτό εκεί;» «Ποιο;...» «Να, εκείνο εκειπέρα». «...Ε, ελληνικό πι». «Μα δέν είναι έτσι το ελληνικό το πι!»(!...) Φανταστείτε να τους το 'γραφε και ϖ τι θα γινόταν...

Γιατί στα μαθηματικά, επιβάλλεται να είναι κανείς σαφής. Βέβαια.

Γ. ΜΑΚΡΗΣ: Εγώ θα σας κάνω δέκα άλφα ψαράκια δικά μου συνεχόμενα χωρίς να σκέφτομαι καθόλου και θα δείτε το ένα με το άλλο δεν είναι ακριβώς πανομοιότυπα.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Τότε πως βρίσκετε ομοιότητα μεταξύ του Τζωρτζάτου...
Γ. ΜΑΚΡΗΣ: Αυτό είναι η δουλειά [μου] κύριε, να μπορώ να τα βρίσκω.
[...]
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δηλαδή κύριε μάρτυς αναγνωρίζετε κι εσείς ότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα που επικαλούμαι δεν είναι ίδια τα γράμματα;
Γ. ΜΑΚΡΗΣ: Όχι δεν το αναγνωρίζω. Τα γράμματα είναι ίδια, άλφα ψαράκι έχουμε και στη μία και στην άλλη και η σύνδεση, η τάση να συνδέει το άλφα με το σίγμα είναι ίδια και στη μία και στην άλλη.

απ' τα πρακτικά της δίκης της Δεκαεφτά Νοέμβρη, εδώ

— Τί γράφει ρ' ο παπάρας πάλι εκειπέρα;...
— Πού ρε;
— Αριστερός πίνακας, τρίτη σειρά: «άλφα επί άλφα ίσον» και τα λοιπά.
— Ποιό άλφα λές, το κεφαλαίο;
— Όχι ρε τρόμπα, τρίτη σειρά λέμε!
— Α ναί ναί... Έ τί;
— Ε γιατί δε γράφει «άλφα τετράγωνο», πλάκα μας κάνει;
— ...
— ...
— Έλα ρε κατάλαβα. Είναι «άλφα επι άλφα ψαράκι».
— Τι έγινε λέει;...
— Είναι «άλφα», πώς το λένε, «έι», άλφα αγγλικό, «επί άλφα ελληνικό».
— Καλά ρε πούστη, χάθηκαν τα γράμματα τον καραγκιόζη μου μέσα;...
Σκάσε και γράφε τώρα γιατί τα σβήνει.
Να πά' να γαμηθεί... Άκου «ψαράκι»...
— Πού πάς ρε μαλάκα;
— Για καφέ, δέν έχω όρεξη για ψάρεμα μεσημεριάτικα. Γράφ' τα εσύ και τα βγάζω φωτοτυπίες.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πυροσωλήν, ὁ ὁποῖος παλαιότερα ἐχρησιμοποιεῖτο γιὰ τὴν ἐκκίνησι πετρελαιομηχανῶν θαλάσσης, τύπου Μαλκότση (Πέραμα), Παπαθανάση (Βόλος) κλπ.

Ὁ κύλινδρος τῆς μηχανῆς εἶχε σὲ κάποιο σημεῖο μία τρύπα μὲ βόλτες. Ἐκεῖ βιδωνόταν ἡ μαλαστούπα, δηλ. ὁ μεταλλικὸς πυροσωλήν, ἀφοῦ εἶχε προηγουμένως πυρακτωθῆ σὲ ἀνοικτὴ φλόγα ἢ θράκα. Κατόπιν γύριζαν τὸν στρόφαλο (βολάν ἢ βολάνι) μὲ τὸ χέρι ἢ μὲ μανιβέλα, γινόταν συμπίεσι, ἀνάφλεξι καὶ ἡ πρώτη ἔκκρηξι. Μετὰ ὁ κύκλος ἐπαναλαμβανόταν μὲ τὴ βοήθεια τῆς στροφορμῆς τοῦ στροφάλου.

Ἀθάνατα μηχανήματα καὶ φοβερὰ μεγαλεῖα τῆς τότε ἀνθούσης Ἑλληνικῆς βιομηχανίας. Ὅλοι οἱ ἀνωτέρω χρεωκόπησαν στὴ δεκαετία τοῦ ἑβδομῆντα.

Δὲν ἔχω λεκτικὸ παράδειγμα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το μεγάλο ψάθινο ή κανναβένιο κοφίνι που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες και εργάτες του χθες. Επίσης, το θωράκιο ενός πλοίου καθώς και το κλειστού τύπου ρυμουλκούμενο κοντέινερ νταλίκας.

Σλανγκιστί, κόφα αποκαλείται απαξιωτικά η (ξ)αίσχιστου είδους πόρνη, η καριόλα, η κουφάλα, η λούγκρα και γενικά οποιαδήποτε δεν μάς κάθεται.

Εκ του Ιταλικού coffa, που αποτελεί αντιδάνειο του αρχαίου κόφινος (καλάθι).

Ασίστ: Aias.ath

- ...άντε μωρή κόφα, καριόλα, πουτάνα μου θες και διαδηλώσεις. Άντε πλύνε κάνα πιάτο...
(από επίθεση ΜΑΤ σε διαδηλωτή, βλ. μύδι)

- Δεν ξέρω για ποιο λόγο είχε προγραμματιστεί το συλλαλητήριο, ούτε ήμουνα εκεί, αλλά άκουσα ότι έγινε της κόφας όταν διαμαρτύρονταν για το σκισμένο Κοράνι.
(από εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published

Ο αριθμός που δεν είναι «στρογγυλός», που περιέχει δηλαδή ψηφία διαφορετικά του μηδενός στις μικρότερες τάξεις μεγεθών, ξεκινώντας από τις μονάδες, ή περιέχει δεκαδικά, ή και τα δύο. Η λέξη συχνά αναφέρεται σε χρηματικά ποσά.

Λέγεται και κατσαρό νούμερο (ή ποσό κλπ).

Στο γυμνασιολύκειο είναι μια ένδειξη ότι κάπου έχεις κάνει λάθος στην άσκηση.

  1. ...νά το και το συνημίτονο. Σο το x πρέπει να είναι... μούμπλε μούμπλε... επ! Wtf; 324,486; Δεν παίζει! Αποκλείεται να βάλανε σγουρό νούμερο για το x. Πάμε πάλι...

  2. - Τι είναι αυτά τα σγουρά ποσά; 2.934,7 ευρώ, 14.673,51 ευρώ...
    - Είναι από την εποχή των δραχμών κύριε επιθεωρητά. Ένα εκατομμύριο, πέντε εκατομ-
    - Καλά με τα ποσά. Αυτό το σάιτ πού έχεις συνέχεια ανοιχτό τι είναι;
    - Τίποτα κύριε επιθ-
    - Κεριά και λιβάνια! Έλα ρε, λέγε. Ποιος είσαι; Ο knasos; Ο vikar; Ποιος;
    - Ο patsis κύριε επιθεωρητά, εσείς;
    - Η mariahomorfi.
    - Τι έγινε ρε παιδιά; Πώς είναι έτσι η μαριαχόμορφη;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τσικό, στην καθιερωμένη σημασία της λέξης, είναι το παιδικό τμήμα μας ποδοσφαιρικής ομάδας (βλ. εδώ τον ορισμό του Τριανταφυλλίδη).

Στην έκφραση «παίζω με τα τσικό» αποκτά μεταφορικώς μια υποτιμητική σημασία. Σημαίνει δραστηριοποιούμαι σε περιβάλλον χαμηλών προσδοκιών, ασήμαντου ανταγωνισμού, που δεν μου αρμόζει, που δεν προάγει την προκοπή μου. Ένα περιβάλλον που με κάνει να μένω στάσιμος, αν όχι να χειροτερεύω με την πάροδο του χρόνου.

- Άντε ρε, δεν θα κάνεις την πρακτική σου στην Θεσσαλονίκη;
- Φίλος, καλή-χρυσή η Θεσσαλονίκη αλλά για την διαφήμιση τι να την κάνω; Με τα τσικό θα παίζουμε τώρα; Θα κατέβω Αθήνα, ν' αρχίζω να μπαίνω στα κόλπα, ξέρεις, εκδοτικά συγκροτήματα, τηλεόραση κι έτσι.
- Έλα κι εσύ να γίνουμε πολλές...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στην καθομιλουμένη και ειδικότερα στη μαθηματική, τρύπα σε μία απόδειξη είναι κάθε λάθρα αναπόδεικτος ισχυρισμός, δηλαδή μία συνεπαγωγή που σε προσεκτική εξέταση δεν φαίνεται να εξηγείται με ικανοποιητική σαφήνεια και πληρότητα, άρα δεν πείθει εντελώς και εγείρει αμφιβολίες γύρω από το έγκυρό της. Όταν μία απόδειξη έχει τρύπες λέμε επίσης ότι η απόδειξη μπάζει.

Χωρίς καμιά υπερβολή, μπορεί κανείς να πει ότι οι τρύπες είναι το αντικείμενο της καθημερινής δουλειάς του μαθηματικού. Καταρχήν, κάθε επίδοξο θεώρημα –δηλαδή κάθε ισχυρισμός για απόδειξη– είναι το ίδιο μια μεγάλη τρύπα. Ύστερα, η περιβόητη διαδικασία της απόδειξης συνίσταται στο σταδιακό βούλωμα της μεγάλης τρύπας με απώτερο στόχο είτε να στεγανοποιηθεί το όλο πράμα, είτε οι τρυπούλες που θα παραμείνουν κόντρα σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια να είναι τόσο μικρές που δεν θα τις διακρίνει ούτε ο πιο εξονυχιστικά λεπτολόγος ρεφερής.

Γιά πάμε λοιπόν όλοι μαζί: Τι σκατά τελικά κάνει ένας ερευνητής μαθηματικός μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει; Τη βουλώνει την τρύπα...

  1. Οι 5 τρύπες στις αποδείξεις του κ. Αλογοσκούφη (τίτλος άρθρου στον τύπο)

  2. Δε συμφωνώ με το σκεπτικό σου. Μια μαθηματική διατύπωση είναι λάθος μόνο όταν υπάρχει «τρύπα» στην απόδειξη. (από φόρουμ)

  3. — Τί θα γίνει ρε ρεμπεσκέ, θα το τελειώσεις καμιά φορά το ρημάδι το δικτατορικό;
    — Άσε ρε, πάω να τρελαθώ. Τρία χρόνια η ίδια ιστορία, μιά τρύπα κλείνω, δυό ανοίγουν. Σωστή λερναία ύδρα.
    — Ακόμα ρε με την ίδια 'πόδειξη τραβιέσαι;
    — Τί να πώ ρε φίλε. Η μάλλον, ένα έχω να πώ: κατάλαβα επιτέλους πώς τόσοι μαθηματικοί το γυρνάν στην ενθεΐα.
    — Παρακαλώ;!...
    — Λέω, έχω καταφύγει στην υπέρτατη μέθοδο απόδειξης: κομποσκοίνι, προσευχή και κεράκι...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σπαρταράω. Χτυπιέμαι ξεψυχώντας. Αναφέρεται στο τίναγμα των ψαριών, αφότου βρεθούν εκτός της θάλασσας και προσπαθούν να αναπνεύσουν.

Έκφραση συνώνυμη του «μυρίζει θάλασσα», χρησιμοποιούμενη από ψαράδες, στην προσπάθεια να πείσουν τον υποψήφιο αγοραστή για το φρέσκο των ψαριών. Χρησιμοποιείται επίσης, πέραν της φρεσκάδας, για να περιγράψει και ίχνη ζωής, ή το τίναγμα από τον πόνο, ή και τον τελευταίο ρόγχο προ της απογείωσης.

  1. — Πάαααααρτε κερίες μου. Σαφρίδια, κογιούς, μπαρμπούνια, κουτσομούρες. Πάρτε σας λέεεεεεεωωωω...
    — Για να δω τι έχετε κύριε...
    — Ευχαρίστως μαντάμ. Διαλjέχτε παρακαλώ.
    — Είναι φρέσκα τα μπαρμπούνια;
    — Τι λέτε μαντάμ, σπουρδάνε. Με δυσκολία τα κρατάω μέσα στο καφάσι. Δυο τρία πήδηξαν έξω από την καρότσα. Πάρτε τώρα μη φύγουν και τα άλλα...

  2. — Πήγαινε ξύπνησε τον αδελφό σου...
    ...................................................
    Άκυρο μάνα!
    — Τι άκυρο, πρέπει να φύγουμε...
    — Πήγαινε εσύ. Εγώ του 'ριξα δύο χαστούκια. Σπούρδησε, μου είπε κάτι για τη μάνα μου, για σένα δηλαδή, και άλλαξε πλευρό.

(από electron, 18/10/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ας θεωρήσουμε το μυαλό κάποιου ως κινητήρα (π.χ, αυτοκινήτου) που μπορεί να πάρει γρήγορα μεγάλων αριθμών στροφών.

Στροφάρω αναφέρεται σε όποιον:

1. Διακρίνεται για την ταχύτατη αντίληψη του. Το μυαλό του μπορεί (ως επεξεργαστής Η /Υ) να επιτυγχάνει ταχύτατη επεξεργασία των δεδομένων που διεγείρουν τις αισθήσεις του, με απώτερο στόχο να ευρεθεί η κατάλληλη λύση για:

  • την αντιμετώπιση μιας σύνθετης κατάστασης,
  • την ανακάλυψη ενός δυσεπίλυτου γρίφου.

    Για την περίπτωση αυτή, βλ. παρ. 1.

Βλ. και λήμματα: γκλάβα, ξύπνιος, ξεφτέρι, γάτος, γάτα, γατόνι, μάνα της καραβίδας, πιάνω πουλιά στον αέρα, αϊτός είσαι, τσακάλι.

2. Αξιοποιεί πλήρως τις διανοητικές του ικανότητες. Αυτό σημαίνει πως:

  1. Ο Διευθυντής ενός τμήματος, μιλάει με έναν υφιστάμενο του, που εμπιστεύεται τη γνώμη του.
    - Θα μπορέσει να ανταποκριθεί λες, ο Δημήτρης στη δουλειά που σκέπτομαι να τον εμπλέξω;
    - Αυτός ρε εσύ είναι το απόλυτο βλακόμετρο. Έχει εγκεφαλογράφημα ευθεία το άτομο. Δε στροφάρει με τίποτα, μα με τίποτα και σκέφτεσαι να τον εμπλέξεις σε τόσο σύνθετη δουλειά;

  2. -Μου λες σε παρακαλώ πως πρέπει να συμπληρώσω αυτό το επείγον ρημαδοέντυπο; Είμαι εντελώς άσχετος.
    - Άσε είμαι άρρωστος κι από πάνω μου συνέβηκαν τόσα και τόσα σήμερα, οπότε είμαι για επισκευή και πέταμα. Αυτό που ζητάς είναι κομματάκι πολύπλοκο και εγώ τώρα δεν μπορώ να στροφάρω με τίποτα. Οπότε όσο και να θέλω δεν το βλέπω να μπορώ να σε βοηθήσω άμεσα.

  3. Πως το συναρμολογούμε αυτό ρε Μήτσο; Δε σκαμπάζω γρι.
    - Κοίτα...είμαι μπαγιάτικο μύδι, απ' την κούραση και έτσι δεν μπορώ να στροφάρω με τίποτα. Πρέπει πρώτα να αναζωογονηθώ και μετά να καφεδιαστώ, ώστε να μπορέσω να μπουτάρω.

  4. - Ρε μαλάκα τι κολλήματα τρώς και δεν μπορείς να στροφάρεις;
    - Για τι μιλάς;
    - Τόσο για το θέμα που πρέπει να χειριστείς, όσο και όταν επικοινωνείς με τον προϊστάμενο σου. Έχεις τις δυνατότητες. Γι αυτό εμπιστεύσου τον εαυτό σου και μη φοβάσαι τίποτα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πρόκειται για τυπική φράση με την οποία οι τεχνικοί ήχου δοκιμάζουν ή θυμίζουν την απόδοση των μικροφώνων, των ηχείων και γενικά της ηχητικής εγκατάστασης ενόψει μιας συναυλίας, συνέντευξης τύπου ή άλλου παρόμοιου γεγονότος.

Στην καθομιλουμένη, το λήμμα χρησιμοποιείται όταν κάποιος δεν μας λαμβάνει καλά στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

- Να περάσω από το σπίτι σου όταν σχολάσω;
- Αν προφτάσεις...
- Ποιός Θανάσης;
- Τεστ ... τεστ.

(από electron, 16/01/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified