Selected tags

Η ετικέτα θα αντικατασταθεί από ετικέτες όπως ίντερνετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τεχνολογία, μηχανές, κλπ.

Further tags

Μειωτικός/προσβλητικός χαρακτηρισμός για άτομα τα οποία επιδεικνύουν μια παράξενη ή ασύμβατη συμπεριφορά ως προς το γενικό περιβάλλον και ειδικότερα μανιώδη ενασχόληση με αντικείμενα ή θέματα διανοητικού/πνευματικού περιεχομένου, τεχνολογίας και αντίστοιχων παιχνιδιών (ηλεκτρονικών και μη). Η πιο άμεση απόδοση στην Ελληνική είναι: σπασίκλας, χωρίς να έχει όμως το “βάθος” της λέξης Geek (όπως φαίνεται παρακάτω), καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εμμονής του σπασίκλα περιορίζεται στον ακαδημαϊκό τομέα.

Η λέξη στην Αγγλική θεωρείται 100% slang.

Γλωσσολογικά, η λέξη βρίσκεται στην Αγγλική: βλάκας/ηλίθιος (fool), Γερμανική: αλλόκοτος (freak), Ολλανδική: τρελός (gek), και Αλσατική διάλεκτο: Gickeles. Λόγω της παλαιότητας της λέξης, ο ορισμός της έχει αλλάξει σημαντικά στον χρόνο και όπως είναι φυσικό δεν υπάρχει μία, κοινά αποδεκτή επεξήγηση. Σε αυτό συμβάλλει και η νεότερη χρήση της λέξης, η οποία είναι ευρύτατη και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, ο «πυρήνας» της λέξης και τα κύρια στερεότυπα του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται ως Geek περιγράφονται στη συνέχεια.

Στερεότυπο Geek

Ντύσιμο
Πραγματικά (και όχι τεχνητά) ατημέλητο, το οποίο μπορεί να έχει πολλές εκφράσεις: jeans με άσχετο σακάκι, καρώ, ριγέ ή λευκά αλλά πάντα κοντομάνικα πουκάμισα και μπλουζάκια, υφασμάτινα παντελόνια με υπερβολικά ψηλά μπατζάκια αποκαλύπτοντας άσπρες κάλτσες (βλ. Φωτό 01Geek και 02Geek). Επίσης χαρακτηριστικά είναι τα T-Shirts με σλόγκαν που χαρακτηρίζονται ως «Inside Joke» (δηλ. έχουν νόημα μόνο για τους γνώστες) όπως: «Got Root», «Linux Inside», φωτογραφία του Γαλαξία με ένα βελάκι και την επιγραφή «You are here', κλπ. Γυαλιά, οπωσδήποτε μυωπίας «πατομπούκαλα» με χοντρό σκελετό (βλ. φωτό 03_Geek).

Αξεσουάρ
Πολλά στυλό στην τσέπη του πουκαμίσου με ή χωρίς πλαστικό προστατευτικό θηκάκι (ιδιαίτερα δημοφιλές στις δεκαετίες 70 και 80, ειδικά στην Αμερική). Πάκο χοντρά βιβλία, PDA, Laptop, Κινητό/δορυφορικό σταθμό της NASA. Πορτοφόλι το οποίο έχει φτάσει σε μέγεθος Filofax από τις χιλιάδες χαρτάκια που περιέχει.

Lifestyle
Μένει με τους γονείς του, οι φίλοι του είναι αποκλειστικά Geeks (δια ζώσης ή on-line) και το 100% του εγκεφαλικού χρόνου αναλώνεται στο αντικείμενο εμμονής του (έστω κι αν χρειάζεται παράλληλα να κάνει άλλες ασχολίες).

Ασχολίες - Εμμονές
• Τεχνολογία σε επίπεδο ανάλυσης κώδικα μηχανής (απευθείας σε BIN ή HEX καθώς οι γλώσσες προγραμματισμού είναι για τους άσχετους!). Ομοίως gadget κάθε είδους το οποίο »πουσάρουν« πέρα από τα όριά του (overclocking σε iPod).
• Κόμικς (ξέρουν απ’ έξω όλα τα τεύχη των X-Men που έχουν εκδοθεί ανά την υφήλιο, τι χρώμα σώβρακο φορούσε ο Roy Thomas όταν έγραφε το επεισόδιο #32 και τι καφέ ήπιε ο Neal Adams που το σχεδίασε!) • Fantasy σε όλα τα επίπεδα: λογοτεχνία, παιχνίδια, LARP (Live Action Role Playing) κλπ. Εννοείται ότι υπάρχει εικονοστάσι του Tolkien με το καντήλι να καίει γνήσιο essence από τα δάση του Lothlorien.
• Science Fiction επίσης σε όλα τα επίπεδα αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές. Εξ ορισμού, περίοπτη θέση στην κατηγορία αυτή καταλαμβάνουν το Star Wars και το Star Trek (με τα επίσημα συνέδρια των αντίστοιχων Geeks να είναι λαμπρή απόδειξη). Τελευταίες προσθήκες το Matrix καθώς και οι σειρές Lost, Heroes, 4400.
• Παιχνίδια τα οποία απαιτούν υπομονή και έντονη πνευματική προσπάθεια (είπαμε, τα άλλα είναι για κατσίκια) όπως Dungeons and Dragons (το απόλυτο Geek στερεότυπο), Civilization, WOW και γενικώς οποιοδήποτε αξιοπρεπές RPG και RTS.

Όλα τα παραπάνω έχουν σημειολογική σημασία ως προς τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα ενός Geek, όπως σημειώνεται στην αρχή του ορισμού. Καθώς ο Geek έχει εμμονή με αντικείμενα ή ασχολίες που απαιτούν έντονη πνευματική/διανοητική προσπάθεια, όλα τα υπόλοιπα θέματα μπαίνουν σε 100η μοίρα (ντύσιμο, κοινωνική συμπεριφορά, ερωτικές σχέσεις). Ωσεκτουτού, ο Geek διαθέτει ιδιαίτερα αυξημένες γνώσεις/ικανότητες, στα αντικείμενα και ασχολίες που τον ενδιαφέρουν (έστω κι αν αυτά είναι ελάχιστα). Για τον ίδιο λόγο, τόσο ο ίδιος όσο και οι γύρω του, θεωρούν ότι ο Geek είναι αυθεντία, γκουρού στο αντικείμενο εμμονής του.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η λέξη έχει ευρύτατη και πολύχρονη χρήση και πλέον έχει ξεφύγει από τα σχετικά στενά όρια του παρατεθέντος στερεότυπου. Έτσι, ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει άτομα ή ομάδες ατόμων τα οποία μπορεί να μην ανταποκρίνονται απολύτως στα παραπάνω ως προς την εξωτερική εμφάνιση, αλλά παρουσιάζουν συμπεριφορά η οποία εντάσσεται στο γενικό μοντέλο.

Με την ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας και των υπολογιστών (κατ’ εξοχήν το «πεδίο δόξης» των απανταχού Geeks), η κατηγορία διευρύνθηκε αισθητά, επιτρέποντας πλέον σε μια μεγάλη μερίδα Geeks, όχι μόνο να γίνει κοινωνικά αποδεκτή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ανάγοντας τις σε επίπεδο »σταρ« (βλ. Bill Gates). Η «επανάσταση» του Geek-Chic (βλ. παρακάτω) περί τα μέσα της δεκαετίας του 90, επί της ουσίας επέτρεψε σε Geeks και στα αντικείμενα της εμμονής τους να αποκτήσουν ευρεία αποδοχή και στο πλατύ κοινό να «βγάλει» τον Geek που έκρυβε μέσα του!

Το ρεύμα Geek-Chic αναφέρεται στην ευρύτερη υιοθέτηση των στερεότυπων που περιγράφονται παραπάνω (γυαλιά, παιχνίδια, κόμικς, Sci-Fi, κλπ), έστω και με προσαρμογή στην εποχή. Για παράδειγμα τα no-name χοντρά γυαλιά, μπορούν κάλλιστα να είναι σικάτα αλλά πάντα Geeky όπως φαίνεται και στη φωτό 04_Geek της Stephanie Pakrul. Επίσης καλό παράδειγμα marketing του Geek-Chic είναι η τηλεοπτική σειρά Bones, όπου η πρωταγωνίστρια είναι στερεότυπο Geek ως προς τη συμπεριφορά, αλλά επιτυχημένη συγγραφέας, πάντα καλοντυμένη, σέξυ και ματσωμένη.
Μια έτερη άποψη ορίζει το Geek-Chic ως την ενσωμάτωση στοιχείων Geek σε τρέχουσες τάσεις της νεανικής μόδας ή τρόπου ζωής (παράδειγμα emo, Goth, κλπ.). Η τάση αυτή είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε μερικά επιχειρηματικά μυαλά ίδρυσαν στην Αμερική την εταιρία παροχής προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας Geek Squad. Ομοίως, ένα site με ρούχα, αντικείμενα και gadgets που αποτελούν ύμνο στην Geek-οσύνη (και το εμπόριο!) είναι το απίθανο Think Geek.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, έγινε ευρύτερα γνωστή μια νεότερη »κατηγοριοποίηση« των Geeks ανάλογα με το αντικείμενο ασχολίας ή εμμονής τους. Χαρακτηριστικά των κατηγοριών αυτών αποτυπώνονται χιουμοριστικά στη σχετική αφίσα (βλ. φωτό 05_Geek).

Ενδεικτικές Κατηγορίες ή τύποι Geeks

Ο Über-Geek
Χρησιμοποιώντας τη γνωστή Γερμανική λέξη (με ελληνική ρίζα) »υπέρ«, ο Geek αυτός είναι ο απόλυτος άρχων, ο Μέγας Μαγίστρος, ο emocorας, ο γκραν γαμάω του χωριού (σημ: εάν κάποιος αυτοχαρακτηρίζεται ως Über-Geek, τότε πιθανόν να είναι απλώς Δον Φον). Μεγαλύτερη χαρά του, να αναγνωρίζεται ως τέτοιος από τους ομοίους του (τυπική Geek συμπεριφορά του είδους στις φωτό 06Geek και 07Geek).
Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα οι Θεοί Über-Geeks, οι Bill Gates και Paul Allen (βλ. φωτό 08_Geek).

Ο Alpha-Geek
Παραφράζοντας το Alpha-Male, δηλαδή τον χαρακτηρισμό του κυρίαρχου αρσενικού σε μια αγέλη, ο Alpha Geek είναι ο δια χαρακτήρος ή/και πράξεων, αδιαφιλονίκητος ηγέτης μιας ομάδας Geeks. Στην επιστημονική/ακαδημαϊκή κοινότητα της Αμερικής, ο αντίστοιχος »εσωτερικός« όρος είναι Stud (επιβήτορας). Όπως είναι λογικό, ένας Alpha-Geek συνήθως είναι και Über-Geek.

Ο Fan-Geek
Ιδιοσυγκρασία: Συνομιλεί με ατάκες από τους Simpsons, το Star Wars, τα Lord of the Rings, το Star Trek, το Battlestar Galactica και το Matrix (το ευαγγέλιο του Geek-Chic). Διασκεδάζει με αντιπαραθέσεις τύπου: αν τσακωθούν ο Batman με τον Boba Fett ποιός θα νικήσει; (ο Batman).
Πιστεύω: Η Δύναμη (Force) υπάρχει, αλλά τα midi-chlorians είναι παπαριές. Ο Han πυροβόλησε πρώτος.
Τη βρίσκει με: τη πριγκήπισα Leia με outfit σκλάβας. Τον/την Starbuck. Το Amazing Fantasy No.15.

Ο Music-Geek
Ιδιοσυγκρασία: Θα είναι ευτυχής να σε σε μυήσει σε μουσική καλύτερη από τα mainstream σκατά που ακούς. Πάντα πρώτος για live τα οποία δεν ακούγονται. Πιστεύω: Τα MP3 δεν είναι τόσο καλά όσο τα CDs, τα οποία δεν είναι τόσο καλά όσο τα βινύλια, τα οποία δεν είναι τόσο καλά όσο οι κέρινοι κύλινδροι. Το υλικό των καλωδίων των ηχείων σου παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Τη βρίσκει με: μια πλήρη συλλογή Sub Pop Singles Club 45s. Το Behind the Music του VH1. Λυχνίες κενού.

Ο Gamer
Ιδιοσυγκρασία: ψηλά σκορ DEX και INT, χαμηλό CHA (εξ’ ου και η απουσία φίλων). Τάση για ακατανόητες προσβολές («I pwn3d u, n00b!»).
Πιστεύω: Το παιχνίδι Real World έχει φοβερό physics engine, γραφικά υψηλής ανάλυσης και πειστικό ήχο surround, αλλά η καμπύλη μάθησης του παιχνιδιού είναι απότομη. Τα κορίτσια θα έπρεπε να ντύνονται όπως η Yuna στο Final Fantasy.
Τη βρίσκει με: Spawn points, Haptic feedback, Pac-Man ringtones, Morgan Webb, Split-screen co-op.

Ο Gadget Geek
Ιδιοσυγκρασία: κοινωνικός όσο στέκεται στην ουρά για να παραγγείλει φαγητό, άγριος στα σχόλια του στο Gizmodo, φαινομενικά ήρεμος ενόψει των τύψεων του βιαστικού αγοραστή (βλ. σύνδρομο Apple Newton).
Πιστεύω: μπορώ να το φτιάξω. Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός του Μαγκάιβερ. Η τιμή θα πέσει σε κανα μήνα αλλά το χρειάζομαι τώρα. Τη βρίσκει με: το να ξεπακετάρει συσκευές, τις μπαταρίες Backup, τα μπλε LED, τα Laser pointers, άτομα που RTFM, πράγματα τα οποία κάνουν έντονα »κλικ«.

O Hacker
Ιδιοσυγκρασία: Χρόνια κακοδιάθετος – από την άλλη, το να έχεις ένα τόσο ανώτερο μυαλό είναι βαρύ φορτίο. Τάσεις παράνοιας.
Πιστεύω: ένας θα σταθεί, ένας θα πέσει. Η αλλεργία στον ήλιο είναι πραγματική ασθένεια. Cybersex: όχι απολύτως αηδιαστικό. Το περιοδικό 2600 έχει παραγίνει εμπορικό.
Τη βρίσκει με: την Trinity, ευφράδεια στη l33t, εντοπισμός πρακτόρων δίωξης ναρκωτικών στο DefCon.

Otaku
Ιδιοσυγκρασία: ανησυχητικά ευτυχισμένος /-η. Προτιμάει το διάβασμα από δεξιά προς τα αριστερά.
Πιστεύω: τα Manga είναι μέσο, όχι είδος. Τα Furries δεν είναι αηδιαστικά. Μπορώ να μάθω Γιαπωνέζικα από το Gundam. Η επόμενη μεγάλη κυκλοφορία anime θα είναι box office επιτυχία στη Δύση – αυτή τη φορά σίγουρα. Δεν είναι όλα πορνό με πλοκάμια εντάξει; Τη βρίσκει με: πορνό με πλοκάμια. »Βρώμικα« LARP. Sims για ραντεβού. Όλα τα kawaii.

(Ορισμένα από τα παραπάνω, κατόπιν προσαρμογής από σχετικό άρθρο του Wired)

Παρεμφερείς λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνται αναλόγως του αντικειμένου εμμονής ή τρόπου ζωής του Geek είναι: Nerd, Dork Wheenie (ή Tech-Weenie), Spaz, Dweeb, και το αγαπημένο μου (Βρετανικό): Anorak.

Παρεμπιπτόντως, όλοι εμείς που αναλώνουμε σεβαστό χρόνο για να ορίζουμε, να βαθμολογούμε και να γελάμε με όλα αυτά... ε, είμαστε Slang Geeks!!

Εντός του ορισμού.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Sci-fi κραυγή αυτοηδονισμού που σημαίνει με γουστάρω, με πάω με χίλια, χύνω για την πάρτη μου. Προέρχεται από τους θαμώνες των στριπτιτζάδικων και κωλόμπαρων εις τα οποία ο μετρ (...) υποδεικνύει με χρήση lazer pointer τον δικαιούχο του επόμενου χορού... Είναι όπως τους προβολείς της δημοσιότητας-διασημότητας, αλλά για τις εφήμερες απολαύσεις της ψευτο-large παρακμής... Στο μέλλον, όλοι θα δικαιούνται 5 λεπτά λεϊζεροσύνης....

- Φίλε μου, αυτή τη στιγμή που μου μιλάς, το πέος μου πονάει....
- Γιατί ρε δικέ μου;
- Γιατί έκανα άγριο έρωτα....
- Λέγε ρε μαλάκα....
- Εγάμησα στο όνομα της ανθρωπότητας και του δίκαιου Θεού τη Λίλιαν...
- Ιιιιιιι!!!! αούα!
- Ναι, ναι, ναι, ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΕΔΩ, ΕΔΩ ΤΑ ΛΕΪΖΕΡ ΑΠΑΝΩ ΜΟΥ, ΟΛΑ ΕΔΩ, ΣΕ ΜΕΝΑ!!! Αααα, κάτι τέτοιες στιγμές με πάω πολύ ρε πούστη μου.....

(από xalikoutis, 06/11/08)θύμα του πάθους  (από xalikoutis, 06/11/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Θρυλείται ότι προέρχεται από την γιαπωνέζικη λέξη για τον grand maître, και χρησιμοποιείται στις ντότες και τα λοιπά MMORPG ως συνώνυμο των leet, ίμπα, και δεν ξέρω πόσα άλλα.

- Για έλα δω ρε γκοσού να μας πεις και συ πώς στομπούτσο παίζεται αυτό...
- Καλά ρε άμπαλε, τετράδυο πήγες και έφερες; Χάθηκαν οι ζαριές;

Η εξέλιξη σύμφωνα με Ιάπωνες Gosu....μπρρρ (από xalikoutis, 08/11/08)

Βλ. και σενσέι, ο

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Είναι η γυναίκα που παίζει με το μυαλό των αρσενικών και καταφέρνει να τους ανάψει επικίνδυνα με τα λόγια ή/και τις κινήσεις της. Παρόλα αυτά, όταν το πράγμα πάει να προχωρήσει πέρα από ένα χαμούρεμα, αυτή με διάφορες προφάσεις ξεγλιστράει και ο πέοντας διαρκώς αναβάλλεται...

Τα παραπάνω για την αναλογική εποχή βέβαια... Για την ψηφιακή εκδοχή, έχουμε μια ανάφτρα νέου τύπου: αυτή που μέσω μηνυμάτων σε κινητά ή mail σου περιγράφει με κάθε σκηνοθετική λεπτομέρεια (που θα ζήλευε και ο Salieri ο ίδιος!) το πώς θέλει να την πάρεις και πόσο πολύ την ανάβεις και σε θέλει. Ενίοτε το παιχνίδι γίνεται και τηλεφωνικά, οπότε έχεις ήχο, αλλά δεν έχεις εικόνα, ή στο MSN, που τα έχεις όλα κομπλέ...

Βέβαια παρ' όλες αυτές τις εξάρσεις πάθους και συναισθημάτων στην ψηφιακή πραγματικότητα, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο θλιβερό: το θύμα καταλήγει να ξεροχύνει, να σταλάζει και να καταντά e-μαλάκας, γιατί όταν είναι για πραγματική συνάντηση η γκόμενα θέλει πάντοτε περισσότερο χρόνο και αυτός μένει διαρκώς με την ψωλή στο χέρι.

  1. - Έλα ρε... Απόψε τελικά δεν θα συναντηθώ με το γκομενάκι που σου έλεγα... Νά 'ρθω για καμιά μπύρα;
    - Τι έγινε πάλι ρε μαλάκα;
    - Ξέρω κι εγώ... Αυτή έκανε σαν τρελή τότε που τη φάσωνα... Συνέχεια μου στέλνει κάτι μπουρδελιάρικα μηνύματα, αλλά από γλυκό τίποτα...
    - Τι είναι η γκόμενα; Ανάφτρα;
    - Ξέρω κι εγώ... Λες να γουστάρει έτσι;

  2. - Πώπω, γνώρισα ένα πιπινάκι στο Facebook... Μου έγραφε κάτι πράγματα... Κάναμε και κάτι τηλεφωνικά και αναστέναζε σαν τρελή...
    - Μπράβο αγόρι μου! Και τη συνάντησες;
    - Όχι... Μου λέει ότι αγχώνεται να συναντηθούμε από κοντά...
    - Ξέχνα το, σε ανάφτρα έπεσες... Θα σε κάνει εντελώς μαλάκα!

Η άποψη του Τζιμάκου για το ζήτημα... (από Cunning Linguist, 05/04/09)Ο Κώστας Μοναχός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου (από Khan, 09/07/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Οφθαλμολογική πάθηση που πήρε το όνομά της από το εξωτικό πτηνό τουκάν (βλ. και μήντιο). Για πρώτη φορά τουκανισμός διαγνώστηκε σε Βέλγο φυσιοδίφη, ο οποίος περιέγραψε το εξωτικό αυτό πουλί ως «το πτηνό με το χαρακτηριστικό μαύρο φτέρωμα», αγνοώντας πλήρως τη μύτη του.

Στη σημερινή εκδοχή της η πάθηση προσβάλλει χρήστες του internet που αφήνουν σχόλια σε οπτικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο youtube κυρίως, κλπ). Κατά κύριο λόγο ευάλωτοι είναι αστειάτορες χρήστες, αλλά όχι μόνο. Το βασικό σύμπτωμα της πάθησης είναι το εξής: σε μια συγκεκριμένη φωτογραφία ή βίντεο που κυριαρχεί ολοφάνερα ένα δυνατό οπτικό ερέθισμα (κυρίως γκόμενες-τούμπανα, αλλά όχι μόνο, σε κάθε περίπτωση 99% σεξ και βία) κάποιος προσέχει και σχολιάζει ασήμαντες λεπτομέρειες, του φόντου και γενικότερα (λ.χ. σε βίντεο όπου τρελό μωρό webcam γδύνεται στο you tube, κάποιος σχολιάζει το φωτιστικό δαπέδου στην άκρη του πλάνου).

Για να δείτε αν πάσχετε από τουκανισμό κάντε το εξής τεστ: τι βλέπετε στη φωτό 1;

Για την ιστορία, τουκανισμό εκδήλωσε ο χρήστης του slang.gr Βράσταμαν στη συγκεκριμένη φωτό που αναρτήθηκε συνοδευτικά στη φωτό του λήμματος μύτινγκ.

Ο τουκανισμός είναι ένας δύσκολος ομολογουμένως όρος που έψαχνα για να περιγράψω το φαινόμενο αυτό της εποχής του διαδικτύου των σχολιαστών.

— Έλα να δεις ρε μαλάκα ένα βιντεάκι... καύλα ε;
— Πωπω ρε συ... κι εγώ ένα τέτοιο κλανί θέλω να βάψω τον τοίχο μου...
— Καλά ρε, τουκανισμό έχεις να 'ούμε;... Άπαπαπα, τι κωλαράκι είναι αυτό ρε συ...
— Είναι πολύ ακατάστατο το δωμάτιο... ειδικά αυτό καλάθι με τα άπλυτα στη μέση...
Μάστα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο κομπιούτορας, συνήθως παλιός και άχρηστος, που αφού δεν μπορεί να διατελέσει κάτι χρήσιμο (πχ games) είναι όλο το 24ωρο συνδεδεμένος με adsl και κατεβάζει αρχεία από το ίντερνετ χωρίς άλλη χρήση.

Το γεγονός ότι είναι παλιός, τον καθιστά σχετικά οικονομικό στην κατανάλωση ρεύματος (γιατί μη ξεχνάμε, κάνουμε και τους οικολόγους).

Συνήθως δεν έχει οθόνη και είναι συνδεδεμένος μέσω δικτύου με τον «κανονικό» υπολόγα.

- Δε σου πα ρε, πήρα καινούργιο μηχάνημα, τετραπύρηνο, με 4 γίγα ραμ, και 20αρα οθόνη
- Έλα! Καιρός ήταν, 5 χρόνια το είχες το άλλο το σαράβαλο. Τι τό 'κανες αυτό; Το πέταξες;
- Τρελός είσαι; Διάβασα οδηγίες σε ένα περιοδικό, τού 'βαλα λινουξάκι και το έχω αφήσει στη γωνία κατεβαστήρι. Θα κατεβάζω ταινίες αβέρτα!!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

To eπιφώνημα αυτό, δηλωτικό στοιχειώδους νοητικής διεργασίες την οποία διέρχεται ο εγκέφαλος του ομιλητή, εσχηματίσθη κατά το μούμπλε μούμπλε, το οποίο και αντικατέστησε στις αρχές του 21ου αίωνα.
Σημαίνει είτε «ψάχνω στο google», είτε «ψάξε στο google» όταν αναφέρεται σε δραστηριότητα, ενώ όταν αναφέρεται σε εσωτερική διεργασία περιστρέφεται γύρω από τα ερωτήματα «πως μου το είπε μωρέ» ή «πως το λέγανε» ή ακόμα χειρότερα «τι ήθελα να ψάξω;» που είναι και οι μόνες μορφές αυτοδιερώτησης και γενικά σκέψης που έμειναν στον άνθρωπο μετά την εφεύρεση του παντοδύναμου και πανθορόντος ψαχτηρίου.

- Ρε συ, πως τον λέγανε αυτόν που πέθανε στο σταυρό, θρησκεία κι έτσι;
- Χριστέ και παναγία μου, ψάξε στο google, τι με ρωτάς...βάλε σταυρός, θάνατος....
- Mμμμ, γούγλε γούγλε....

Το γούγλε σε 20 χρόνια (από Galadriel, 07/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η ατάκα «γαργάλα με να γελάσω», λέγεται σε φάσεις που κάποιος λέει κάτι, ενώ συνήθως γελάει παράλληλα. Κάτι που είτε μόνο για γέλιο δεν είναι, είτε είναι ξενέρωτο. Άρα, αφού δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να γελάσουμε με τη μαλακία που ακούσαμε, είναι σα να λέμε στον άλλο πως, αν ήθελες ντε και καλά να γελάσουμε με το αστείο που είπες, τότε, λεβέντη, απέτυχες, άρα αν θέλεις να το καταφέρεις, άλλαξε μέθοδο, γι' αυτό και σου προτείνουμε το γαργάλημα. Στην ουσία του λέμε με κόσμιο τρόπο πως είπε μαλακία.

Και επειδή η ατάκα αυτή είναι παλιά, τώρα με τη βελτίωση της τεχνολογίας που όπως λέει η Μαρία, πάει το σ να εκτοπίσει το κακόμοιρο το ς, έτσι... έχει εφευρεθεί και καλά, μηχάνημα ικανό να προκαλέσει γαργάλημα. Έτσι, κατά το τοστιέρα, κατά το φρυγανιέρα, φτιάχτηκε και η γαργαλιέρα. Όταν λέμε στον άλλο τη φράση βάλε τη γαργαλιέρα στο χ (όπου χ = αριθμός με ακέραια τιμή), το νούμερο που του λέμε είναι ανάλογο με τη μαλακία που ακούσαμε. Και του το λέμε με ειρωνεία.

Η φράση «βάλε τη γαργαλιέρα στο χ», υπερτερεί από την ατάκα «γαργάλα με να γελάσω», στο γεγονός πως έχει διαβαθμίσεις (...). Άρα έτσι επιδιώκεται και καλά μεγαλύτερη σαφήνεια στην πληροφόρηση του άλλου για τη μαλακία που είπε.

Σημείωση: Πολλές φορές αυτός που εκφέρει τη φράση μπορεί να κάνει προσποιητό γέλιο για λόγους έμφασης.

Σε εταιρεία, ο Μήτσος δεν χωνεύει τον συνάδελφό του τον Βρασίδα. Έχει μάθει πως ο προϊστάμενος ετοιμάζεται να επιπλήξει τον Βρασίδα για κάτι που έκανε. Πάει στο γραφείο του Βρασίδα και γελώντας του λέει:
- Βρασίδα, έρχεται ο προϊστάμενος για να στα σούρει κανονικά. Τη γάμησες κακομοίρη μου, χα... χα... χα...
Βρασίδας (με ειρωνικό ύφος):
- Μήτσο... βάλε τη γαργαλιέρα στο 7...

(από stathisbsg, 30/01/10)(από stathisbsg, 30/01/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Το εργαλείο που φυσάει και κάνει περήφανο τον κάτοχο του. Αυτός το θεωρεί ως επέκταση της ματαιοδοξίας του. Η τεχνολογία όμως προχωρά και κάποια στιγμή θα απομυθοποιηθεί το όνειρο, και θα του μείνει αμανάτι το κάρο και ο χαρακτήρας του. Αυτός θα προσπαθεί να βρει συνεχώς ένα τρόπο για να το ξεφορτωθεί για να πάρει ένα άλλο, για το οποίο οι διαφημιστικές εταιρείες έχουν λουστράρει κατάλληλα την εικόνα του. Και η ζωή συνεχίζεται (τίτλος παλιού ελληνικού σήριαλ). Έτσι στα μάτια του,το μηχάνημα αυτό, ξεκινά με προσωπικότητα, μετά είναι κοινός θνητός και μετά καταλήγει για τα μπάζα. Μιλάμε δηλαδή για απαξίωση της προσωπικότητας συναρτήσει του χρόνου. Σε τομείς της τεχνολογίας, όπου η τεχνολογία εξελίσσεται αστραπιαία, η περίοδος απο το μπουσούλησμα έως το γαλλικό σίγμα συρρικνώνεται απίστευτα.

2.Κάποιες φορές όταν κάποιος γκουρού σε θέματα τεχνολογίας, ή κάποιος που καταγίνεται με το να συναρμολογήσει ή να επισκευάσει ένα μηχάνημα (π.χ., ένα pc), και κατά τη συναρμολόγηση και το τεστάρισμα του, πάει κάτι στραβά και παρόλο που αυτός είναι ερτιεφμίστας και έχει κάνει φύλλο φτερό το μάνιουαλ δε βγαίνει τίποτε, τότε τσαντίζεται, αστράφτει βροντά. Μερικές φορές στο θυμό του πάνω σβουρίζει εξαρτήματα με μανία. Κάποια στιγμή μετά από διάφορα ψαξίματα, το λάθος βρίσκεται και το μηχάνημα δουλεύει ρολόι. Τα ίδια προβλήματα φυσικά μπορεί να συναντήσει κι ένας τεχνικός σε μια εταιρεία, ωστόσο εκεί οι αντιδράσεις συνήθως είναι πιο ήπιες. Ωστόσο, ενώ περιστασιακά βρίζει το μηχάνημα, κατά περιόδους το αποκαλεί, ως μηχάνημα με προσωπικότητα, επειδή το μηχάνημα κάνει τα δικά του και επειδή ο τυπάς στο ενδόμυχο μπίρι μπίριμε την πάρτη του λέει: αφού έχω εγώ προσωπικότητα, τι πιο φυσικό από το να έχει και το μηχάνημα μου. Σε λίγο βέβαια πολώνεται ανάστροφα και του ψέλνει τον εξάψαλμο.

  1. -Αυτό είναι το μηχάνημα σου; Με συγχωρείς που θα στο πω αλλά αυτό είναι του πεταματού.
    -Δεν είναι αυτό το δικό μου. Τι με πέρασες για να 'χω τέτοια σαβούρα; Πούτσα από λαγό; Να το δικό μου. Νάτο. Μιλάμε για μηχάνημα με προσωπικότητα, όχι για αρχιδομηχανήκαι μαλακίες.

  2. -Γαμημένο παλιομηχάνημα. Μου 'σπασες τα νεύρα.
    -Έχει προβλήματα ε; Γι' αυτό το βρίζεις.
    -Εμ... μηχάνημα με προσωπικότητα βλέπεις. Γι' αυτό με ταλαιπωρεί.
    -Το θαυμάζεις ε; Αμ θες τη γιαλομιά σου.
    -Και γιαλοδυό και γιαλοτρείς μη σου πω.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η εξόντωση (kill) 2 ή παραπάνω παικτών της αντίπαλης ομάδας με μόνο μία σφαίρα, σε παιχνίδια FPS (συνήθως στο Counter Strike). Τις περισσότερες φορές πετυχαίνεται με sniper όπλο.

Δεν μπορείς να πεις, γαμάτη βολή δεν έριξα με το sniper; Πήρα 2 παίκτες σουβλάκι!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified