Further tags

Φανταζόμαστε ένα παραδείσιο δέντρο που έχει λεφτά αντί για καρπούς και οι άνθρωποι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να σηκώσουν το χέρι τους και να τα πάρουν. Δεν χρειάζεται ούτε να δουλέψουν, ούτε να σπάζουν το κεφάλι τους πώς θα ζήσουν.

Στην Ελλάδα της κρίσης ο όρος λεφτόδεντρο χρησιμοποιείται συχνά στο πλαίσιο ενός κυρίαρχου ντίσκουρς που ασκεί κριτική για έλλειψη υπευθυνότητας. Λ.χ. για τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης που (υποτίθεται ότι) τρώγαμε δανεικά που δεν έβγαιναν από παραγωγικές διαδικασίες και όλοι ζούσαμε σε μια εδεμική αφέλεια. Ή μπορεί αντιστρόφως να καυτηριάζονται και οι πολιτικοί του σήμερα που νομίζουν ότι έχουν βρει λεφτόδεντρο φορολογώντας τους ίδιους πάντα μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις, χωρίς να προωθείται αποτελεσματικά η ανάπτυξη. Επίσης, για λεφτόδεντρο μιλάμε σε περιπτώσεις τύπωσης πληθωριστικού χρήματος. Ή όταν περιμένουμε να βγάλουμε χρήμα από μία μοναδική πηγή την οποία υπερεκμεταλλευόμαστε, όπως λ.χ. ο τουρισμός, αδιαφορώντας να βρούμε άλλες. Γενικά, σε αυτές και άλλες περιπτώσεις ο σκοπός είναι να θιγεί η έλλειψη υπευθυνότητας και η παιδικότητα με την οποία κάποιος νομίζει ότι θα έχει λεφτά χωρίς να δουλεύει, παράγει κ.ο.κ. (Τα παραπάνω δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συμπολίτες μας να ονειρεύονται ειλικρινώς και χωρίς διάθεση (αυτο)ειρωνείας την ύπαρξη λεφτόδεντρων).

1. Σκέφτεστε να υπήρχε ένα λεφτόδεντρο και να μαζεύαμε όλοι κάμποσα; Η μήπως Χαβάη όλη μερα μασάζ, αχαλίνωτο κλάμπινγκ και ύπνο;

2. Προσοχή! Το νέο λεφτόδεντρο ονομάζεται «ανείσπρακτοι φόροι»
Ακούσατε και εσείς στις ειδήσεις για τα 58 δις ανείσπρακτων φόρων; [...] Δεν μου λέτε και ΠΟΙΟΣ θα τους πληρώσει; Ή μάλλον ΠΩΣ;;; Οι εταιρείες που έκλεισαν; Οι εταιρείες που έχουν στεγνώσει από μετρητά; Δεν καταλαβαίνετε ότι και να υπήρχαν μεγαλοοφειλέτες, θα προτιμούσαν να πάνε σε άλλη χώρα; Ή μήπως νομίζετε ότι βάζοντας φυλακή όποιους χρωστάνε και δεν έχουν πλέον ούτε ευρώ στην τσέπη τους, θα αλλάξει κάτι; Θα τους ταΐζουμε και με έξοδα του κράτους, γατάκια …

3. Όμως, θα καρποφορούν τα λεφτόδεντρα, θα κόβουμε χρηματόφυλλα απ’ αυτά, και θα κάνουμε τις δουλειές μας. Με ταχύτητα θα ανοίξουν οι θέσεις εργασίας, και όλα θα δουλεύουν πάλι:
-Τουρισμός,
-Αγροτικός τομέας,
-Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που θα ανακτήσουν την εσωτερική αγορά που έχασαν, π.χ. θα φύγουν τα ΙΚΕΑ και θα ξανανοίξει ο κυρ Βαγγέλης που έφτιανε έπιπλα στο υπόγειο του, θα φύγει το Carrefour και θα ξανανοίξουν οι μπακάληδες της γειτονιάς, θα φύγουν τα Starbucks και θα ξανανοίξουν τα καφενεία με την πρέφα που ο καφές έκανε 2,50 δραχμές (και όχι 4,50 ευρώ), θα κλείσουν τα ναυπηγεία στην Κορέα και θα ξανανοίξει ο Σκαραμαγκάς και η ζώνη του Περάματος, θα κλείσουν τα Village τα Odeon και τα Ster που ούτε διάλειμμα δεν κάνουν, και θα ξανανοίξουν το Αττικόν, το ΡαδιοΣίτυ, το Έμπασσυ, το Σινεάκ, όλο τέτοια θα γίνουν).
-Δημόσια έργα.
Όλα καλά θα πάνε. Αυτό το κωλοευρώ φταίει.

(από Khan, 20/10/13)(από Khan, 20/10/13)

Got a better definition? Add it!

Published

Η Ελλάδα άκα Ελλαδιστάν ως μια χώρα γραψαρχίδηδων, που κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τίποτα, αλλά όλοι ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο και κυρίως στους πιο αδύναμους. Μια χώρα μπάχαλο, όπου δεν δουλεύουν οι θεσμοί.

  1. Οι αρχαίοι Έλληνες φτιάξανε τον άριστο, οι φεουδάρχες τον ιππότη, οι αστοί τον τζέντλμαν, οι μεταδικτατορικοί ρωμιοί έφτιαξαν τον γαμάω. Στα παπάρια του. Κατάντησε την πιο ωραία και ιστορική χώρα ένα γραψαρχιδιστάν. (Μανώλης Ρασούλης έφα).

  2. Αν ειναι δυνατον!!!...τι γραψαρχιδισταν ειναι τουτο,λιγη οργανωση στο χωρο του αγαλματος...παιδια σκυλια ποδηλατα,απαραδεκτος ο τοπικος αρχων,σχεδον πεταξε τον κοτινο στο Γαλλο.....οργανωθειτε λιγο μωρε!!!!!!!!!!!! (Εδώ).

  3. Το όραμά του ήταν και είναι να καπελώσει τα πάντα και να παρουσιαστεί ως ο εθνικός μεγιστάνας (ρε τον Σαμουήλ!) πασών των πολιτιστικών μας περιουσιών. Στο Γραψαρχιδιστάν που ζούμε, μετά από κομπίνες και άλλα τινά, το πέτυχε. [...]
    Ελλαδιστάν ώρα μηδέν. Καθώς βουλιάζουν όλα στο βούρκο, αντί να κάνομε μια ύστατη προσπάθεια ανόρθωσης βουλιάξαμε στην κινούμενη άμμο. Η πλήρης καταστροφή. Θα το καταλάβει ο καθείς σύντομα. Όταν η πρωτεύουσα του Γραψαρχιδιστάν είναι έξι εκατομμύρια και η υπόλοιπη χώρα είναι πέντε ,μόνον η παράνοια μπορεί να κατασκευάσει ισόβιους συσχετισμούς. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Αυτή την προφανούς ετυμολογίας κακιά λέξη την είχα ακούσει (και χρησιμοποιήσει, αλλά μην το πείτε κανενού) μερικές φορές στα ογδοενενήνταζ και παναπεί με τσίτα τα γκάζια, μαλλιοκούβαρα. Μη γκάνετε το γκόπο, δε γουγλίζεται ούτε την έχω βρει πουθενά αλλού. Οπότε την καταθέτω έτσι για να υφάρχει, κι όποιος ξέρει τίποτις, εδώ από κάτου είναι τα σχόλια.

- Μεγάλε το είδες το καινούργιο μου εργαλείο; Ένα κοπάδι αλόγατα κάτω απ' το καπό, διακοσαρίζει για πλάκα ρε συ, εχτές κατέβαινα από Καρέα γαμητός, φάγανε τη σκόνη μου όλοι.
- Μπράβο αγορίνα μου, μπράβο. Κοίτα μη φάνε και τα κόλλυβά σου....Και δε μου λες, εκεί που το πήρες, σου κάνανε και τη σπάτουλα δώρο;
- Ποια σπάτουλα;
- Τη σπάτουλα για να σε ξύσουνε απ' την άσφαλτο έτσι και στουκάρεις πουθενά με το κωλοπειραγμένο το κουβαδάκι σου βρε μαλακισμένο...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στο ποδόσφαιρο, είναι το γκολ ή και πάσα με χτύπημα της μπάλας από την φτέρνα του παίκτη. Το καλό του είναι ότι, αν πετύχει, είναι πάρα πολύ δύσκολο να το κόψεις.

Πάσα (Δ.Π.): Πανκέλης & Σφυρίζων.

1. Τέτοια γκολ μόνο ο Ίμπρα. Έκανε και πάλι τακουνάκι στον αέρα!

2. Από τακουνάκι σε… τακουνάκι! Ένα τακουνάκι πάντα είναι όμορφο. Όταν, όμως, γίνονται δύο και η μπάλα καταλήγει και στα δίχτυα; Τότε, απλώς απολαμβάνεις το θέαμα...

3. Η μαγική πάσα-τακουνάκι του Ντι Μαρία. Δείτε σε βίντεο τη μαγική πάσα του Άνχελ Ντι Μαρία με ανάποδο πόδι στον Κριστιάνο Ρονάλντο που μετουσιώθηκε σε γκολ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες ψωνίσματος (χωρίς να αποκλείεται σαφής ή υπόγεια και μεταφορική σχέση μεταξύ των δύο).

  1. Να γίνεις ψώνιο, δηλαδή να την δεις κάπως, να την ψωνίσεις, να αρχίσεις να θεωρείς ότι έχεις πολύ μεγάλη αξία και είσαι ο γκραν γαμάω, και να το δείχνεις με ανάλογη συμπεριφορά και εμφάνιση, όπως λ.χ. για τους διανοουμενέ βέλτσιστο υφάκι και στόμφο, ή για τα γουαναμπή σελεμπριτόνια ένα φάσμα ακκισμών από Γιάννα Αγγελοπούλου μέχρι Τζούλια Αλεξανδράτου μέσω Paris Hilton. Το ρήμα ψωνίζομαι περιγράφει περισσότερο την διαδικασία και τη μετάβαση σε ένα στάδιο που έχεις πλέον γίνει ψώνιο, τα οποία μπορεί και να συμβούν ανεπαίσθητα. Μία πολύ ενδιαφέρουσα σχετική έκφραση είναι το ψωνίστηκαν τα τσόκαρα και την είδαν γόβες (δες). Γενικότερα το ψωνίζομαι εκφέρεται συχνά μαζί με το την είδα.

  2. Το παθητικό του ψωνίζω κάποιον, δηλαδή εκπορνεύομαι, καθίσταμαι αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Το ενδιαφέρον κττμγ είναι ότι ενώ η αρχική σημασία φαίνεται να αφορά στο επί πληρωμή σεχ, ορισμένες φορές χρησιμοποιείται ευρύτερα ακόμη κι όταν δεν υπάρχει χρηματικό αντίτιμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις σημαίνει το να εκθέτει κάποιος τον εαυτό του σε ερωτικά βλέμματα, ώστε εβέντσουαλjυ να γίνει νταραβέρι. Επίσης, μπορεί να ειπωθεί και για τον εραστή και για τον ερώμενο ότι «ψωνιστήκανε» χωρίς σαφή αντιδιαστολή ψωνίζοντος και ψωνιζομένου. Κυρίως σε ομοφυλόφιλες σχέση που τα δύο είναι δυσδιάκριτα.

1. α) Οι stars ψωνίζονται άσχημα! Φαίνεται πως το να είσαι παγκοσμίου φήμης αστέρας δεν είναι εύκολο πράγμα. Έπειτα από την άφιξή της με ιδιωτικό ελικόπτερο στο Λονδίνο, όπου θα πραγματοποιήσει συναυλία στην O2 Arena, η Μπιγιονσέ απαιτεί μεγαλύτερα καμαρίνια, απειλώντας ότι δεν θα βγει επί σκηνής αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της!

β) Τα ψώνια με τα ψώνια τους ψωνίζονται...

2)α) ΨΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK.
Στα καλά κορίτσια αρέσει το Facebook γιατί μπορούν να κρύβουν όσα θέλουν να κρύψουν, αλλά τα κακά κορίτσια είναι αυτά που αξιοποιούν καλύτερα το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο.
Σύμφωνα με έρευνα οι εκδιδόμενες γυναίκες στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Facebook για να βρουν πελάτες εγκαταλείποντας τις παραδοσιακές αγγελίες. Το Facebook επιτρέπει στις γυναίκες να πάρουν τον έλεγχο της εικόνας τους, να θέσουν τιμές και να ξεπεράσουν τους “προαγωγούς” και τις “μαντάμ” ελέγχοντας οι ίδιες τη δουλειά τους.

β) Ο Καμπουράκης με τον Οικονομέα κοιτάζονται σαν να μόλις ψωνιστίκανε στα τζουρά και πανε να ζησουνε τον έρωτα τους.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κλέπτω, υπεξαιρώ (ακούσια ή εκούσια), συνήθως μικροαντικείμενα.

  1. Μου ζήτησε αναπτήρα η Μαρία, τον κατσίκωσε και τώρα βγήκα εγώ στη γύρα φωτιά.

  2. Μήν αφήνεις τα κλειδιά στο γραφείο, θα στα κατσικώσουν και θα ψάχνεσαι

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Όταν μας τρώει ο κώλος μας κυριολεκτικά, ή όταν μας τρώει ο κώλος μας μεταφορικά και θέλουμε να αποτολμήσουμε κάτι, και δεν καθόμαστε στα αυγά μας.

Πήρε το πτυχίο, πήρε και το Μάστερ, τώρα γιατί την έχει πιάσει κωλοφαγούρα να πάει και στην Αγγλία να σπουδάσει, δεν μπορώ να καταλάβω.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το άγριο μπινελίκωμα, το άγριο βρισίδι με το οποίο περιλούζεις κάποιον.

  1. Προσπάθησα να διαβάσω και τα σχόλια, αλλά δεν άντεξα τόσο σκατοψύχι και κάπου σταμάτησα.

  2. Από το πολύ σκατοψύχι που του έριξαν, ο γέρος δεν μπορούσε να λιώσει στον τάφο του.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μια μυρωδιά όπως η αριστερίλα, αλλά πιο δυνατή.

  1. Πήγα να ανοίξω το άρθρο του, αλλά απέπνεε κομμουνίλα και το ξανάκλεισα.

  2. Όλη η κομμουνίλα του 1980 έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα.

  3. Άσε να μπει και κανάς πατριώτης στη Βουλή, γιατί έχουμε πήξει στην κομμουνίλα.

Κομ-μουνίλα (από Khan, 30/10/13)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λέγεται για περιπτώσεις που κάποιος μπορεί με μια απότομη έως βίαιη κίνηση να οδηγήσει σε θάνατο ή διάλυση ένα πρόσωπο ή μια συλλογικότητα, λ.χ. μια χώρα. Φανταζόμαστε κυρίως περιπτώσεις, όπου ένας ασθενής κρατείται τεχνητώς στη ζωή επιβοηθούμενος από μηχανήματα, οπότε το να τραβήξεις την πρίζα σημαίνει να σκοτώσεις έναν ήδη πεθαμένο, ο οποίος δεν μπορεί να ζήσει με τις δικές του δυνάμεις. Από την άλλη, δυνητικά το τράβηγμα της πρίζας θα μπορούσε να έχει και θετική επίδραση καθώς θα βοηθήσει κάποιον είτε να σταθεί μόνος του στα πόδια του, ή να διαπιστωθεί ο θάνατος και να πάμε γι΄ άλλα.

Στην Ελλάδα της κρίσης, χρησιμοποιείται ad nauseam από ένα κυρίαρχο ντίσκουρς (που λέμε και στα Χανοχώρια) που θέλει να εξάρει την ισχύ ενός ηγέτη με πυγμή που τραβάει την πρίζα και κλείνει μη υγιείς οργανισμούς. Η πρίζα που κρατάει τον ασθενή στη ζωή είναι συνήθως κρατικές επιχορηγήσεις, κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δάνεια κ.τ.λ. Αντιστρόφως, μπορεί να υπάρξει και έκκληση να «μην τραβήξει» ο ηγεταράς την πρίζα, για να μην έχουμε χειρότερα.

Μια χαρακτηριστική και πολύ διαδεδομένη περίπτωση των παραπάνω είναι η έκκληση «Μέρκελ, τράβα την πρίζα!» ή ακόμη πιο εμφατικά «Μέρκελ τράβα την πρίζα τώρα!», «Μέρκελ, τράβα την πρίζα χθες!», που δίνει κάμποσα χτυπήματα στον γούγλη, αλλά ακόμη περισσότερο είναι συνήθης κοινός τόπος στα κοινωνικά μήντια. Αν και υπάρχει μία μειοψηφία τζημεροφρόνων και ας πούμε ακραίων νεοφιλελέδων που εννοεί την έκφραση απολύτως κυριολεκτικά και ειλικρινώς, με την έννοια ότι πιστεύουν στα αγαθά της δημιουργικής καταστροφής, μέσα από την οποία προχωρά ο καπιταλισμός χωρίς οίκτο προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη, οι περισσότεροι λένε την έκφραση με ένα είδος φροϋδικής ενόρμησης προς θάνατον (Todestrieb που λέμε και στο χωριό μου), ήτοι όταν παρατηρείται ένα εξαιρετικό κοινωνικό κακό προσιδιάζον στα ελαττώματα του Νεοέλληνα και διαπιστώνεται ότι η κατάσταση δεν επιδέχεται βελτίωσης και δεν υπάρχει σωτηρία σ' αυτόν τον κόσμο, επικαλούμαστε την Μέρκελ δίκην εξολοθρευτή αγγέλου να μας κάνει την ευθανασία, γιατί δεν αντέχουμε άλλο αυτή την ζωή και αυτήν την χώρα κατά το «ἀποθανέτω ἡ ψυχή μου μετὰ τῶν ἄλλων σκύλων». Με αυτήν την σημασία, η έκφραση τίθεται συχνά στα κοινωνικά μήντια στο τέλος περιγραφών για κακώς κείμενα χαρακτηριστικά των Νεοελλήνων τα οποία μας εκτζημερώνουν.

  1. Απεγνωσμένες εκκλήσεις στη Μέρκελ:

α) Είναι από τις στιγμές που κάποιοι λένε “Μέρκελ, τράβα την πρίζα”! Είναι από τις στιγμές που κάποιοι όχι μόνο δεν λυπούνται δημοσίους οργανισμούς που κλείνουν και υπαλλήλους που απολύονται αλλά ζητούν να κλείσουν και να απολυθούν περισσότεροι! Είναι από τις στιγμές που κάποιος διαβάζει πως “το μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης είναι προς πώληση” και “το κτίριο της πρώην Νομαρχίας θα ιδιωτικοποιηθεί” και αναφωνεί “επιτέλους και πολύ αργήσατε”! [...] 2 μήνες για να παραληφθεί φάκελος που έχει σταλεί από το απέναντι ακριβώς κτίριο; Αν έχετε τον θεό σας κύριοι!

β) αύριο τα αλλα τα κοπροσκυλα θα νεκρωσουν πάλι τα πέριξ .τραβα την πρίζα μερκελ κατέβασε την ασφάλεια κανε βραχυκύκλωμα κανε κάτι

γ) Μερκελ τραβα τη πριζα και κατι τετοιους ας τους να πεθανουν.στο δρομο.

δ) Μαθήματα Ιστορίας για τους νεώτερους.. ο Αντρέας μας έδωκε και φάγαμε. Μερκελ τραβα την πριζα, πονανε τα μυαλα μας.

ε) μέρκελ σε εκληπαρω.τραβα επιτελους την πριζα !!!

στ) μαλακα μου χειροκροτανε τον #gap στο #pasok !!!!Τραβα μωρη Μερκελ την πριζα τραβα την σου λεω...! (Τουίτερ)

2.Η τρόικα «τραβάει την πρίζα» στην ήδη επιβαρυμένη Υγεία

3. Ρουμπινί: «Όποιος τραβήξει την »πρίζα« στους Έλληνες, θα διάλυση την Ευρωζώνη»

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified