Selected tags

Further tags

Αρχοντοσλάνγκ ή αριστο(κρατο)σλάνγκ ή μπουρζοσλάνγκ (από τους μπουρζουάδες).

Παλιακή έκφραση που παραπέμπει σε καταστάσεις ψευτοκυριλέ, από ανθρώπους ανώτερης συνήθως τάξης ή μορφωτικού επιπέδου που η κλάση τους δεν επιτρέπει σλάνγκικες εκφράσεις.

Όταν δεν θέλουν να προσβάλλουν ευθέως (π.χ. φάτηνα στον κώλο τώρα μαλάκα, εγώ στα ‘λεγα), αλλά με πλάγιο τρόπο (ίσως γιατί είναι μπροστά και μικρά παιδιά και ακούνε), θέλουν να υποδηλώσουν ότι κάποιος ελαφρόμυαλος ή αλαζόνας που νόμιζε ότι τα ήξερε όλα τον ήπιε, του ήρθε από κει που δεν το περίμενε.

Κυριολεκτικά, το αυτό.

Με άλλα λόγια:
Ρούφα την τώρα και μη μιλάς.
Σκάσε και κολύμπα.

  1. Τα λέγαμε με το Γιωργάκη να μη μπλέξει μ’ αυτή τη σουρλουλού, θα του τα φάει όλα. Τώρα με το διαζύγιο, αφού της έκανε και το παιδί, κάτσε στη μπανάνα Γιωργάκη, δεν θα του αφήσει ούτε τη γκαρσονιέρα στην Κυψέλη.

2, Θέλατε και μνημόνιο να σωθείτε από τη χρεωκοπία φραπέλληνες της μίζας και του βολέματος, κάτσε στη μπανάνα μαλάκα Έλληνα που θα πιάσεις κότσο το ντόιτς.

(από VAG, 23/03/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που δηλώνει πως κάτι είναι από κάθε άποψη εξαιρετικό και αξίζει και με το παραπάνω, ή ακόμη πως το κάτι αυτό είναι το βασικό στοιχείο ή χαρακτηριστικό που υπερτερεί έναντι όλων των υπολοίπων. Είναι συνώνυμη στο λόγο και στη χρήση με την φράση όλα τα λεφτά.

Αρκετά παλιά έκφραση που χρησιμοποιεί την συμπαραδήλωση χαρτί = λεφτά, η οποία χρονολογείται από τις ημέρες που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα κι η Γλυκερία αναρωτιόταν στις πίστες γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια. Ωστόσο, αν και παλιά, η έκφραση λέγεται (και γράφεται) ακόμη, και είναι υφολογικά αρκετά μαγκιόρικη έτσι ώστε να γλιτώνει την κατάταξη στους μπαμπαδισμούς.

  1. Eίναι παραγωγής, αλλά σε πολύ λίγα κομμάτια. Το πλαίσιο είναι όλο το χαρτί, ο κινητήρας είναι TZR250 και η μοτοσυκλέτα εχει στήσιμο GP250. Είχα υποσχεθεί φωτό, την εχω σε βιβλίο στο γκαράζ, αλλά σήμερα με ξελόγιασε πάλι η bimota και το ξέχασα τελείως. (Από εδώ)

  2. Το διπλό πλάνο της Όλγας Τρέμη με τον πατατοπαραγωγό Ξανθόπουλο είναι όλο το χαρτί και αποτυπώνει άψογα την εικόνα της σημερινής Ελλάδας της κρίσης! (Από εδώ)

  3. Ο πορωτικότατος ήχος που ακούγεται από την σκάστρα είναι όλο το χαρτί! Πρόκειται για μία διπλοέμβολη της HKS που κάνει το Subaru στο πέρασμά του να ανασταίνει και νεκρούς! (Από εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Φράση που υποδεικνύει τις ιδιαίτερες προτιμήσεις των ονομαζόμενων ομοφυλόφιλων. Η παραπάνω πράξη είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στους κυνηγούς λαγών. Εξ ου και ''το πνίγει το κουνέλι''. Εννοείται το Αρσενικό.

π.χ.- Παιδιά μιλάμε ότι ο τυπάς το καβαλάει το τουφέκι!

Βλ. και την τρίζει την όπισθεν

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κολλάω.
1) σταματάω να λειτουργώ
2) κολλάω σε αυτό που γουστάρω

- Καλά ε, αυτός έφαγε πατάτα.
- Ναι, δεν ξεκολλά με τίποτα.

Δες και ρίχνω, τρώω, πέφτω.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ατάκα που λεγόταν σε παιδικό βρις-οφ (τουλάστιχον σε παλαιότερες δεκαετίες, λ.χ. έπαιζε σε εϊτίλα- σεβεντίλα). Η λογική ήταν η εξής: Όταν ένα άλλο παιδάκι σου έλεγε μια βρισιά, του απαντούσες καθρεφτάκι, οπότε εννοούσες ότι η εκστομισμένη βρισιά χαρακτηρίζει αυτόν τον ίδιο και όχι εσένα. Για να το πούμε λίγο πιο γιαλόμικα, υπονοούσες ότι o υβριστής προέβαλλε μια δική του ιδιότητα πάνω στον άλλο, οπότε τον χρησιμοποιούσε ως καθρέφτη για να εξωτερικεύσει την δική του εσωτερικότητα. Εικονικά, αν το θεωρήσουμε, φανταζόμαστε μια βρισιά που «αντικειμενικώς» πετάγεται από τον υβριστή και λούζει τον άλλο, αλλά ο δεύτερος απλώς λειτουργεί ως καθρέφτης του πρώτου, ο οποίος και φέρει πραγματικώς την ιδιότητα της βρισιάς.

Στα παιδικά συμφραζόμενα η αποτελεσματικότητα της ατάκας έγκειται στη λειτουργία της ως γείωσης, καθώς ο υβριστής αποστομωνόταν και δεν μπορούσε να πει τίποτα άλλο μετά, είχε φάει high class tapping. Γι' αυτό, και αν το παιδάκι, ακολουθούσε το fair-play του βρις-οφ, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την ατάκα ευθύς στην αρχή της στιχομυθίας, ακυρώνοντας πρόωρα την ευχαρίστηση από την διαδικασία του αμοιβαίου ξεχεσίματος, αλλά μόνο σε ύστερη φάση της, όταν είχαν εξαντληθεί τα συμβατικά όπλα, και έπρεπε κάπου να λήξει η μανούρα.

Σε σύγχρονα και μη παιδικά συμφραζόμενα, λέγεται ως χαριτωμενιά με νοσταλγική εσάνς, προκειμένου να λήξει μουτζοπιάσιμο με αποστόμωση συνομιλήτριας μπιτσάρας. Η έκφραση έχει κάτι το φλωρίστικο- γκεουλίστικο (με την καλή έννοια) και είναι σωστό να λέγεται συνοδευόμενη από χάρη έφηβης νεράιδας.

- Καλά και κάθησες και είπες στον Γιάννη, όσα σου είχε πει η Λίτσα εμπιστευτικά; Πόσο πούστης μπορεί να είσαι;
- Καθρεφτάκι...

"Η ασπίδα- καθρέφτης", πίνακας του Francesco-Rinaldo Maffei (από Khan, 19/03/12)

Got a better definition? Add it!

Published

Προκύπτει από την χαρακτηριστική κίνηση που γίνεται όταν βαράει κάνεις μαλάκια.

Η χρήση της δεν προορίζεται στην καθεαυτού πράξη του αυνανισμού, άλλα στην βαρεμάρα και την απραξία, συνώνυμο του τα ξύνω.

- Τι λέει σήμερα η δουλειά;
- Τίποτα δεν έχω κάνει. Τον πλάθω απ' το πρωί.

Κουλουράκια (από Vrastaman, 19/03/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έτσι κι έτσι, φίφτυ φίφτυ. Από το semi- (ημι- στα λατινικά, αγγλικά, γαλλικά κλπ) και demi (ήμισυ στα γαλλικά).

- Πώς νιώθεις, καλύτερα;
- Σεμί ντεμί...

Got a better definition? Add it!

Published

«Νεορεαλιστικό ποιητικό κίνημα που επικεντρώνεται στην απλή αντιλογία μεταξύ υλικής και διανοητικής υπεροχής ενός ατόμου» - ορισμός που λαμβάνεται από απόφθεγμα από τη λαϊκή σοφία της νήσου Αγίας Ειρήνης.

Με την παγκόσμια ποίηση εννοείται/υποδηλώνεται ένα πλήθος ιδεών και σκέψεων πέρα από την σφαίρα της ανθρώπινης διάνοιας. Δυσπρόσιτες έννοιες προσσεγίζονται με τρόπο σύντομο, απλό και κυρίως μονολεκτικώς.

Κύριοι εκφραστές της διάφοροι εραστές του μπρόκολου, με κύριο αντιπρόσωπο τον Ευθύμιο.

Η παγκόσμια ποίηση μελετάται πάντα σε συνδυασμό με σωματική καταπόνηση και άσκηση για την διύλιση των λεπτόμορφων νοημάτων της...

Για τους αναγνώστες που ακόμα δυσκολεύονται στην εμπέδωση του όρου, με την χρήση «Παγκόσμια Ποίηση» γίνεται αναφορά σε όλα εκείνα τα δύσκολα πράγματα που θέλουμε να αποφύγουμε σε μια συζήτηση, για τα οποία έχουμε άγνοια αλλά δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Επίσης ακυρώνει την όποια προσπάθεια του συνομιλητή για σοβαρή κουβέντα...

- Παιχταρά μου μάτσα μούτσα....(με αγκαλιά)
- Τέρας μαλάκα έχεις γίνει...
- Gym σήμερα έλιωσα ρε... Σπάσαν τα peck-dekια...
- Καλά έκανες αγορίνα... Θα ερχόμουν και εγώ αλλά κόλλησα με ένα ντοκιμαντέρ για την παγκοσμιοποίηση... Εσένα ποιά είναι η γνώμη σου ρε Θύμιο;
- Κοίτα να δεις... (μορφασμός πανικού...) έχω διαβάσει πολλή παγκόσμια ποίηση πιο παλιά... Anyway, σήμερα gym ρε 300 κιλά πάγκο... ΚΡΑΑΑΑΑΑΑΚΚΚΚΚΚΚ...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Λήμμα-σύνθημα που συμπυκνώνει σε τρεις λέξεις μία ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής. Χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Σε παλαιότερες εποχές (βλέπε '80s) απαντάτο ως σύνθημα σε τοίχους των Εξαρχείων και σε φοιτητικά αμφιθέατρα. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

- Τι κάνει ρε εκείνος ο παλιός σου φίλος ο Πάνος; Έχω να τον δω κάτι χρόνια...
- Τι να κάνει, αφού τον ξέρεις τώρα τον Πάνο. Μια ζωή τα ίδια! Σούρα, τζούρα και μαστούρα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σε ξέρω πολύ καλά, γνωρίζω τα χούγια σου.

Όπως μια μητέρα ξέρει την ιδιοσυγκρασία, τη ψυχολογία, τα θέλω και τα
γούστα του παιδιού της, έτσι και ο λέγων έχει τη πεποίθηση ότι γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό τον εκάστοτε φίλο του.

Λέγεται μεταξύ ανδρών κυρίως.

- Πού 'σαι ρε παλιόφιλε, πού χάθηκες;
- Άστα ρε Γιώργο, μιλάω με μία πρώην τελευταία και δε ξέρω τι να κάνω, να τοποθετήσω, ή να το παίζω κυριλέ!
-Αφού ρε Τάκη σε έχω γεννήσει εσένα, αργά ή γρήγορα θα βάλεις αφού δε κρατιέσαι ποτέ!
-Ναι αλλά μεταξύ μας όμως ε, παίζει μπάλα και ο Αλέξης.
-Χαζός είσαι;

Και σ' έχω γεννήσει

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified