Ελληνική μετάφραση της λέξης «brunch» από τα αγγλικά. Το πεύμα (πρωινό + γεύμα) είναι το γεύμα που τρώγεται συνήθως αργά το πρωί ή προς τις μεσημεριανές ώρες.

«Σήμερα θα πάμε για πεύμα με τα παιδιά!»

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Επίσης, το ολοθούριο (βλ. σχόλιο Αίαντος στον έτερο ορισμό και άρθρο Ν. Σαραντάκου εδώ). Πρόκειται για μαλάκιο που έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με αγγούρι ή με ράμφος τουκάν και το οποίο χρησιμοποιείται από τους ψαράδες ως δόλωμα με εξαιρετική επιτυχία στους σαργούς και τις τσιπούρες. Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τους ψωλιόγκους και ντρέπεστε να ρωτήσετε εδώ. Βλ. και ψωλιάγκος.

Βάλαμε για δόλωμα ψωλιόγκο μπας και πιάσουμε κανά σαργό.

(από Khan, 24/02/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το τουμπελέκι ετυμολογούμενο εκ του τουρκικού tumbelek είναι ένα κρουστό όργανο χωρίς λαβή που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή, λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική. Όπως βρίσκω στην Βίκυ «είναι ανοικτό από κάτω και καλυμμένο με τεντωμένο δέρμα από πάνω. [...] Παίζεται με τα χέρια, καθώς το δεξί χέρι »μαρκάρει« τους ισχυρούς χρόνους και το αριστερό τους ασθενείς και συχνά περιλαμβάνει και κουδουνάκια περιμετρικά κρεμασμένα».

Το σλανγκικό ενδιαφέρον έγκειται στο ότι βρίσκουμε πολλές παραλλαγές του ονόματος, όπως τουμπερλέκι, τσουμπερλέκι, ντουμπελέκι, ντουμπερλέκι. Πολλές φορές το τσουμπερλέκια στον πληθυντικό, που καταχώρισε στο Δ.Π. ο Professor, το βρίσκουμε να σημαίνει όχι μόνο τα κρουστά όργανα, αλλά ευρύτερα ένα είδος απροσδιόριστων αντικειμένων τα οποία βασικά μπορούν να παραγάγουν θόρυβο, σαματά, τζέρτζελο, είναι άβολα και ανοικονόμητα, τα σέρνει κάποιος παρέα με τον κύριο εξοπλισμό του χωρίς να ξέρει σε τι ακριβώς θα του χρησιμεύσουν. Μπορεί επίσης να χαρακτηριστούν έτσι σκεύη ή άλλα φορητά μέρη εξοπλισμού. Γενικότερα, δηλαδή, θαρρώ πως τα τσουμπερλέκια κατέχουν θέση αινικτικού σλανγκικού πράγματος, ένα πράμα όπως τα μπλιμπλίκια, τα καβλιτζέκια, τα ματζαφλάρια και τα κρεμαντζόλια, όλα δηλαδή εκείνα τα τεχνολογικά, τεχνικά, χρηστικά (;) αντικείμενα τα οποία δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι και πρέπει να υπαχθούν σε ένα κοινό σουρεάλ όνομα για να συνεννοούμαστε. Περισσότερα στα παραδείγματα. Το χαρακτηριστικό των τσουμπερλεκίων είναι κυρίως ότι είναι (δυνάμει) φασαριόζικα.

Πάσα (Δ.Π.): Professor.

  1. Έτσι ξαφνικά κανόνισα να πάω στους Stomp (ξέρεις καλέ αυτούς με τα τσουμπερλέκια που μαζεύουν κάθε είδους αντικείμενα και βγάζουν μουσική). (Κοντά στην δόκιμη σημασία εδώ).

2. Όταν σουρούπωνε μαζεύαμε τα τσουμπερλέκια και πέρναμε τον κατήφορο για την δική μας γειτονιά.

  1. Θερμη παρακληση προς τον fisherman να του στειλει πακετο με αγκιστρια βαρυδια και τα υπολοιπα τσουμπερλεκια. (Από σάιτ για ψάρεμα).

  2. σουζες ισχυος σε καθε εξοδο........οχι οπως τωρα που για να δουμε σουζα πρεπει να πεσει η καρο σημαια και να «κοροιδεψουμε» τα ηλεκτρονικα τσουμπερλεκια!!!!!! δειτε τι σημαινει φλερτ με highsiding. (Εδώ με σημασία κοντά στο μπλιμπλίκια).

5. Το ξημερωμα τις Κυριακης βρισκει τους θωρακες, τα κρανη και τα υπολοιπα «τσουμπερλεκια» να λιαζονται ψηλα για να μην τα φτανει η αλεπου.

6. Τελικά την πάτησα νηστική θα μείνω. Έψαχνα τις αποδείξεις από τις κατσαρόλες και τα μίξερ και όλα μου τα τσουμπερλέκια.

Got a better definition? Add it!

Published

Ο κοντόχοντρος, από αρβανίτικα.

Τέτοια κοπέλα σαν τα κρύα νερά να παντρευτεί αυτόν τον μπακούκο!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πρόκειται για σημαντική καταληκτική ατάκα της ταινίας Αποκάλυψη Τώρα του Francis Ford Coppola, όπου ο Marlon Brando ως συνταγματάρχης Walter Kurtz λέει με voice over «the horror... the horror» (= «ο τρόμος... ο τρόμος...»). Ολόκληρος ο τελικός λόγος και οι τελευταίες ατάκες υπάρχουν στα αγγλικά εδώ. Ο Kurtz βγάζει τα σώψυχά του, πώς τα είδε όλα, όταν έγινε της Κορέας και του Βιετνάμ και πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον κρίνει.

Λόγω της αρχετυπικότητας της σκηνής που έχει μείνει κλασική στην ιστορία του κινηματόγραφου, πολλοί αστειάτορες κατακλείουν με αυτήν την φράση κάποια περιγραφή που περιλαμβάνει μεγαλύτερες ή μικρότερες φρίκες της καθημερινότητάς μας. Προφορικώς, προσπαθούμε κατά το δυνατόν να μιμηθούμε το ύφος του αξέχαστου του Μάρλον του Μπράντο. Γραπτώς, γράφουμε κατά προτίμηση με ελληνικούς χαρακτήρες δύο φορές «δε χόρορ δε χόρορ» (με διάφορα σημεία στίξης ανάλογα με το μουντ) μετά την εξιστόρηση της φρίκης που φάγαμε ή βαρέσαμε.

Πάσα (Δ.Π.): Jonas

1. Κλαιν, εγω ειδα στατους μιας οικολογογιογκιστριοαστρολογου που προτεινε την ωρα που θα ψηφιζοταν στη βουλη το 2ο μνημονιο να προσευχηθουν ομαδικά (ο καθενας απο το σπίτι του αλλά την ιδια ώρα) για ενα καλο αποτελεσμα. 500 ατομα εκαναν join στο event... Αμε.
δε χορορ.....δε χορορ....

  1. Το google μικρό μου πόνυ γνωρίζει τα πάντα. Σε πλείστες δε περιπτώσεις γνωρίζει περισσότερα από όσα πρέπει. Τουτέστιν όσο ευφάνταστο ή απλά σύγχρονο και αν είναι το θέμα σου θα βρεις πάνω από 100 μελέτες - για να μην αναφέρω τι θα γίνει αν περάσεις από το Google Scholar όπου λες και διανυκτερεύουν σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια του γαλαξία.
    Αν αρχίσεις να κατεβάζεις ό,τι βρεις, στο τρίμηνο θα έχεις σαλέψει από το διάβασμα που σε περιμένει κι αυτό διότι τα σατανικά αυτά papers κυοφορούν μία επικίνδυνη δυναμική στα πάνλευκα ενδότερα . Πηγές! - δε χόρορ δε χόρορ
    Hence - που λένε επίσης οι ξένοι ακαδημαϊκοί- εσύ θα έχεις κατεβάσει καμιά 30αριά pdf [εγώ άγγιξα τα 50 κι εκεί μια φωνή μέσα μου φώναξε: σε πόσα χρόνια είπαμε θα τελειώσεις τσιριμπίμ τσιριμπόμ;..] αλλά θα αναγκαστείς εκ των πραγμάτων να αναζητήσεις και να κατεβάσεις και καμιά 30αριά άλλα που προέρχονται από τις πηγές. (Ο τρόμος που αναμένει έναν σύγχρονο scholar εδώ).

3. Το ΠΓ της ΚΕ του Νέου Αριστερού Κομμουνιστικού Κόμματος για την Ανασύνθεση και την Ανασύνταξη της ΟΑΚΚΕ αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του, στους δυστυχείς τρολετάριους σύντρολους εργαζόμενους και εργαζόμενες στα χαμετυπία της κονσερβοποιημένης διασκέδασης και της ακριβής κατάναλωσης φτήνιας. Η χειρότερη εποχή για να δουλεύεις στα κωλομάγαζα δυστυχώς έφτασε (και πάλι). Όσες παρθένες κόρες εργοδότη και αν θυσιάσατε στους ΙMMORTAL, τι κι αν πουλήσατε τη τρολεταριακή ψυχή σας στον Μητσοτάκη και αν γλύψατε το μουστάκι του Τσιαντάκη, δυστυχώς οι θεοί σας γράψανε στα αρχίδια του Καράμπελα και οι Απόκριες γύρισαν. Δε χορορ, δε χορορ…

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Οφ-ρόουντ πίστα, οριοθετημένη με πορτοκαλί (συνήθως) κορδέλα.

Η χαρά των αυτομοτοκροσάδωνε, των εντουράδωνε και των πάσης φύσεως λασπομηχανάδωνε.

1.
στην εκκίνηση αλλά και μέσα στην κορδελιασμένη, σε κάνουν να νιώθεις παγκόσμιος, γλίτσα-τσουλήθρα στην αρχή, λασπωμένο χορτάρι, μετά περάσματα από το ποτάμι...

2.
Στον χώρο του τερματισμού ήταν η EXTREME ειδική η οποία ήταν προαιρετική για τους αναβάτες. Η κορδελιασμένη διαδρομή της, ήταν η ίδια που χρησιμοποιήθηκε και στο enduro-δικείο στην οποία προστέθηκαν εμπόδια από κορμούς και λάστιχα.

3.
Οι 190 αναβάτες enduro αψήφησαν την ζέστη και «δοκίμασαν» την τύχη τους σε μια απολαυστική αλλά και απαιτητική διαδρομή 51 χιλιομέτρων που ήταν μικρογραφία αγώνα enduro, με περάσματα από ξεροπόταμους, σαθρά ανηφορικά, σκεπαστά κατηφορικά, βράχια, κορμούς και ρίζες, ενώ στο μέσο της διαδρομής υπήρχε κορδελιασμένη «ειδική διαδρομή».

4.
- κορδελιασμένη ή χωρίς ;
- κορδελιάρα κορδελιάρα :msn-wink:

Κορδελιάρα διαδρομή (από σφυρίζων, 21/02/14)Κορδελιασμένη Καλαμπάκα (από σφυρίζων, 21/02/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ιδιωματισμός της Ηπείρου που περιγράφει τύπο φτυαριού στενότερου και παράλληλου ως προς τη λαβή, που χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη στενών τρυπών και αυλακιών. Συχνότερα απαντάται ως μπελ'.

- Τάσου, θα μου δώκεις του φτυάρ' ν' ανοίξου κανένα χαντάκ';
- Άμα θες χαντάκ' να σ' δώκω καλύτερα του μπελ'.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το σημαντικό κυρίως μέρος μιας διαδικασίας, το κλου ή η σημαντική πληροφορία που μέχρι να φτάσουμε σε αυτήν χρειάζεται μια εισαγωγή. Πρόκειται για μεταφορά από τραπέζια, λ.χ. εορταστικά τραπέζια, την Τσικνοπέμπτη ή το Πάσχα όπου αργεί να σουβλιστεί το αρνί, και μέχρι τότε τρώμε διάφορα ορεκτικά, αλλά ο κόσμος αδημονεί να φτάσουμε στο ψητό. Η έκφραση είναι συνήθως μπαίνω στο ψητό και συχνά το λέμε σε κάποιον που μέχρι να φτάσει στο σημαντικό θέμα της συζήτησης ή της υπόθεσης χρονοτριβεί με κορδελάκια και τσιριτσάντζουλες.

Πάσα (Δ.Π.): Galadriel.

Μπορώ να πω ότι γάμησε στεγνά. όπως έγραψε και ο συνχιπχοπας, πολύ καλή ατμόσφαιρα και χιούμορ, η δράση για μένα άργησε λίγο να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των 3D καθώς μέχρι να μπει στο ψητό η ταινία περνάει λίγος χρόνος. (Εδώ).

Σύνθεση της Καλυψούς Λάρα (από Khan, 20/02/14)

Got a better definition? Add it!

Published

Κλασική λολαδερή ανταπόκριση σε πορδικό ή μουνοκλάνι.

Πέον να καταγραφεί ότι συχνά εκφέρεται κι από μπαγαποντοκλάστες.

1.
Ποιος δεν γελούσε μικρός στο άκουσμα ενός... πριτς! Στο κάτω κάτω, στον απόπατο καταθέτουμε καθημερινώς τον... εσωτερικό μας κόσμο!!! Με τις υγείες μας...

2.
Δυστυχώς ο θεός με έπλασε με αυτές τις προδιαγραφές. Να κλάνω συχνά και πολλές φορές δυνατά αν και πάντα με τρομερή δυσωδία. Στο σπίτι η γυναίκα μου η Σωσώ με έχει μάθει και όταν κλάνω πάντα μου λέει : «Με τις υγείες σου».

  1. με τις υγείες του...
    (Τζίζας, στο λήμμαν κομπολογάτη)

  2. μου είπαν ότι στην Νότιο Αφρική υπάρχει η τυπική χαιρετούρα
    - kani klani;
    - Mouni klani!
    δεν έχω ιδέα αν ευσταθεί, αλλά το καταθέτω. σημαινει «τι κάνεις; καλά» ή κάτι τέτοιο. (ironick, εδώ - νταξ, δεν έχει σχέση με το λήμμαν, αλλά έκλασα στο γέλιο)

Got a better definition? Add it!

Published

Βλέπω στα καλιαρντά. Πρόκειται για εξελιγμένο τύπο του δικέλω με τον ίδιο τρόπο που το αβέλω έγινε βουέλω.

Τι κουέλω; Καυγαδάκι; θα πάτε για ντιβόρσα οι συνεργάτες; Θέλετε να σας γράψουν τα νοβοφέγια; Να μαθει ο μόντος τις πομπές σας; Βγήκε η κατίνα από μέσα σας; Θα πιαστείτε μαλλί με μαλλί; Θα γίνει της πουτάνας εδώ μέσα; Τι καταλαβαίνετε; Ηρεμείστε γιατί χωρατοράμπα γίνατε κι οι δυο σας την τύχη μου που μ' έριξε εδώ πέρα μέσα @#$%^&*()_+ (Μαρινάκι Ζέας προς συν-μπλογκίζοντες αποκατέ)

Κουέλο (=κούνελος στα πορτογαλέζικα) σε γκέι παρέιντ. (από Khan, 19/02/14)

Got a better definition? Add it!

Published