Further tags

Το εδώ ως χαρακτηρισμός καταστάσεων που πυροδοτούν έντονα (κυρίως αρνητικά) συναισθήματα καθίσταται μείζον γαμοσλανγκοτέτοιο για επιφωνήματα γέλωτα, θυμού, αγανάκτησης ή παραίτησης.

  1. Εδω ο μουσικός σηκώνει τα χέρια.
    (Δ. Σαββόπουλος, «Αχαρνής»)

  2. Εδώ γαμούν αρσενικά και συ γυρεύεις νύφη

  3. Εδώ ο κόσμος καίγεται και το μουνί χτενίζεται

4.
Γεωργιάδης: Kι όμως το ΚΕΡΔΙΣΑ το στοίχημα. (εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια...)

5.
«31 Οκτωβρίου 2014... Ημέρα Αποταμίευσης... Εδώ γελάμε ή κλαίμε; Οι παλιότεροι θυμόμαστε τον κουμπαρά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την έκθεση που μας έβαζαν να γράψουμε στο σχολείο για την αποταμίευση. Το μάθαμε, λοιπόν, το μάθημά μας, αλλά δυστυχώς το πληρώσαμε ακριβά...» αναφέρουν στην επιστολή-κραυγή αγωνίας οι μικροομολογιούχοι.

6.
- Αναμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ εποχή θα απογειωθεί πάνω από 3-5%, καθώς οι ΜμΕ θα μπορούν να επενδύουν με κάθε εμπιστοσύνη (εδώ γελάμε δυνατά...).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η κατάσταση όταν θέλεις να διαμαρτυρηθείς τόσο έντονα για κάτι που επιλέγεις να το κάνεις με τον πλέον θεαματικό αυτοκαταστροφικό τρόπο. Ο υπερθετικός βαθμός του «είναι για να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο».

Από τον μπασκετμπολίστα του Πανιωνίου που διαμαρτυρόμενος για σφύριγμα του διαιτητού χτύπησε το κεφάλι του με φόρα στη μπασκέτα, με αποτέλεσμα να μείνει μόνιμα παράλυτος.

- Άσε, ψηλέ, πέτυχα το Λίλιαν να φασώνεται με τον οννεδίτη ειδικευόμενο και έπαθα νταμπλά. Στιγμές Μπόμπαν Γιάνκοβιτς σε λέω...
- Άστα ρε φίλε, ζωή είναι, θα περάσει.

Εξώφυλλο της εποχής. (από Dr. Steve Brule, 23/11/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

(Συνέχεια εκ του προηγουμένου ).

Δια του παρόντος λήμματος αποδίδονται τα εύσημα του προφήτη στους βασανιστές εσατζήδες της χούντας. Ρε τους πούστηδοι, το είχανε προβλέψει. Αλλέως οι υπερατλαντικοί τσαϊτζήδες εμπνεύστηκαν από τα κατορθώματα της εθνοσωτηρίου. Διαλέγουτε και παίρνουτε, με βουτήματα ή άνευ.

  1. Θυμάμαι, έρχονταν ο στρατιωτικός, βούταγε ότι ήθελε, έκανε ότι ήθελε και σου έλεγε μετά να σταθείς προσοχή στην εξουσία! Αν διαμαρτυρόσουν για τις μαλακίες που έλεγε, ή τα όσα σούφρωνε «φάτσα φόρα», περνούσες μια βόλτα από ΕΑΤ ΕΣΑ για «τσάι» κι έτρωγες της χρονιάς σου. Σήμερα λέγεται ΓΑΔΑ. Άλλαξαν όνομα αλλά σαν το λύκο δεν άλλαξαν χούι, καθόσον «πρώτα βγαίνει η ψυχή» και μετά αυτό. Παρακαλώ περάστε

  2. Τα βασανιστήρια που επιβάλονταν στους κρατούμενους ονομάζονταν “Σχέδια” και ήταν αριθμημένα και διαβαθμισμένα ανάλογα με την αυστηρότητά τους.
    Το “Σχέδιο Ένα” ήταν ήπιο. Πέντε άντρες εισάβαλλαν στο κελί ουρλιάζοντας και κραυγάζοντας. Έσπρωχναν, έβριζαν και χτυπόυσαν τον κρατούμενο, για να τον φοβερίσουν.
    Οι βασανιστές αποκαλούσαν το σχέδιο αυτό και “τσάι πάρτι”.
    Στο “Σχέδιο Δύο”, γνωστό και ως “Τσάι πάρτι με φρυγανιές”, άδειαζαν το κελί από έπιπλα και δύο άντρες χτυπούσαν τον κρατούμενο με γροθιές, κλοτσιές και γκλομπ, ουρλιάζοντας και βρίζοντας.
    Το “Σχέδιο Τρία” ήταν η περίφημη “Δοκιμασία της ορθοστασίας“, όπου υποχρέωναν τον κρατούμενο να σταθεί μέσα σε ένα μικρό κύκλο διαμέτρου περίπου 36 εκατοστών και τον χτυπούσαν αν έβγαινε έξω από τα όριά του.
    Οκτώ φρουροί σε τρίωρες βάρδιες παρακολουθούσαν προσεκτικά τον κρατούμενο.
    Το βασανιστήριο διαρκούσε ημέρες, χωρίς να παρέχεται τροφή και νερό στον κρατούμενο.
    Τον εμπόδιζαν να πιει ακόμη και το νερό από το καζανάκι ή τα ούρα του.

Αν οι οπλίτες δεν εκτελούσαν ικανοποιητικά τα καθήκοντά τους, έμπαιναν εκείνοι στη μέση του κύκλου και ξυλοκοπούνταν αλύπητα.
και σερβιριστείτε.

Got a better definition? Add it!

Published

Σλανγκική πάθηση όπου ο πάσχων είναι παχύδερμο, χοντρόπετσος, άνιωθος, τελείως πωρωμένος και δεν έχει καμία ευαισθησία, φιλότιμο, ανησυχία.

  1. ΚΑΡΝΤΑΣ ΒΑΓΓΕΛ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ; ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΟΝΤΡΟΠΕΤΣΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ; ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΤΕ ΟΡΤΘΙΟ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ WORLD ΣΟΣΙΑΛΑ ΤΟΝ ΓΑΠ; Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΠΟΥ ΦΥΓΕΙ ΦΥΓΕΙ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣ ΘΗΚΑ ΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΘΗΚ ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ. Ε;; ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΡΕΖΙ;;;ΛΙΑ, (Φωνακλάς γυρεύει το δίκιο του εδώ).

2. Να συλληφθεί πάραυτα για κακογουστιά, χοντροπετσίαση, αστική αγκύλωση και μικροαστικά αυνανιστικά σύνδρομα... και για ψευδοελιτισμό επίσης.

  1. Ήταν τέτοια η χοντροπετσίαση της εποχής που κομμάτια για να σκοτώνουμε αδερφές, βρίζουμε μαύρους κλπ (σοβαρά) θεωρούνταν απλά «εξτρήμ» ξέρω γω (Συζήτηση για τη Hitler metal εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published

Οι διαφορές ή οι κόντρες εις την χιπχοπικήν. Τα ραπερόνια και οι λοουμπαπάδες λύνουν τα μπιφ τους με αμοιβαία χωσίματα φρήσταϊλ ριμών σε κλαμπ, ή με τσο και λο στο πεζοδρόμιο.

Εκ του μελαψοαγγλοσαξονικού beef (διαφωνία, κόντρα), το οποίο έχει αρχαιότερες ρίζες.

1.
κοιταξτε ρε σεις , μου κλεψανε τις ρυμες! θα αρχισει νεο μπιφ στην ελληνικη σκηνη!

2.
«Σε ραπ challenge που απηύθυνε ο Νικήτας Κλιντ στο Γιωργάκη δεν έλαβε καμία απάντηση, ενώ σε προσπάθειες του ιδίου να κλείσει τις συζητήσεις στο Facebook με ένα «έγινε οκ», ο 14χρονος συνέχιζε την κουβέντα. Φαίνεται πως πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της μάχης της Παρασκευής για να λήξει μια για πάντα αυτό το «μπιφ»».

3.
Μογλη τιποτενιε θιφ; ξεκίνησες μπιφ και θα σου κανω τη μαπα πορτατιφ και μετα θα φαω ενα ροζμπιφ απεριτιφ;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ειδική κατηγορία γκριζομάλληδων -άκα «ψαρών»- αγγέλων, που εμφανίζονται με τρόπο θαυμαστό σε όσους αναγκάζονται να κοιμηθούν νηστικοί ή και πεινασμένοι.

Η έκφραση απαντάται στην Χίο, ενώ η πρόθεση των Αγγέλων καθώς και η σημασία της γκρίζας κόμης του καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου...

Ο καμαρότος πράγματι, μάζευε τα πάντα μετά το βραδινό φαΐ και όλη τη νύχτα βλέπαμε ψαρούς αγγέλους από την πείνα.

Από εδώ

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ένας νέος εις -άριος όρος που εισβάλλει δυναμικά στο πολιτικό λεξιλόγιο. Επίσης κοινηλογικάριος ή πιο απλά λογικάριος. Κατ' αρχήν σημαίνει αυτόν ο οποίος και καλούα είναι ελεύθερος από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, δεν δεσμεύεται δηλαδή σε κάποιο α πριόρι ιδεολογικό σχήμα ή αφήγημα και κρίνει κάθε πρόβλημα ad hoc, οπλισμένος και μόνο με την κοινή λογική του, την οποία (θα έπρεπε να) έχει και κάθε άλλος πολίτης. Το όλο βγάζει μια αγγλοσαξονιά, τ. εμπειρισμός, John Locke, common sense, Thomas Paine, επίδοξοι διάδοχοί του και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

Πώς χρησιμοποιείται τώρα συνήθως: Είτε πανηγυρικά είτε επικριτικά. Πανηγυρικά: Από οπαδούς των μεταρρυθμίσεων, οι οποίοι ενίοτε κατηγορούνται ότι ανήκουν σε μία συγκεκριμένη ιδεολογία τ. νεοφιλελέδες, οπότε αυτοί προκειμένου να απαλλάξουν τον εαυτό τους από τη ρετσινιά της νεοφιλελέρας επιμένουν ότι δεν τραβάνε κανένα ζόρι με κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία ή πρακτική (πολλοί υποστηρίζουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν υπάρχει, αλλά είναι πολεμικός όρος των εντός κι εκτός συριζορθόδοξων για να ομαδοποιηθούν και στοχοποιηθούν ευκολότερα οι θεωρούμενοι ως αντίπαλοι), αλλά απλώς υποστηρίζουν ό,τι λέει η κοινή λογική, ήτοι ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να υπερβεί το Ελλαδιστάν τα δεινά της Σοβιετίας που είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρόμοιας πανηγυρικής χρήσης του κοινολογικάριος έχει γίνει από τον Πάσχο Μανδραβέλη που επιμένει ότι «ντεν είμαι νεοφιλελεύθερος καρντιά μου». Βεβαίως παρόμοια πανηγυρική χρήση μπορεί να γίνει και από άλλους φορείς πολιτικού λόγου, που ισχυρίζονται ότι η επικέντρωσή τους στην ανάγκη λ.χ. μεταρρυθμίσεων, ή τάξης και ασφάλειας, ή ένταξης/ παραμονής στους δυτικούς θεσμούς, δεν προκύπτει από το κόλλημά τους με (νεο)φιλελεύθερες ή παραδοσιακά δεξιές ιδεολογίες, αλλά απλώς και μόνο στην κοινή λογική του κάθε μέσου πολίτη, την οποία στην Ελλάδα, -φευ-, δεν διαθέτουν οι υπαρκτοί μέσοι πολίτες, οπότε κάποιος που απλώς υπενθυμίζει την κοινή λογική καταντά στη Λαϊκή Θεοκρατία του Ελλαδιστάν να φαντάζει παράδοξος και γραφικός νεοφιλελενινιστής.

Επικριτικά: Νήντλες του σέι, παρόλο που αρχικά ο όρος είχε την πρόθεση να απαλλάξει τον φέροντα από τη ρετσινιά της νεοφιλελέρας, προσφέρεται ο ίδιος για επίκριση, κράξιμο και καζούρα. Λέγεται, λοιπόν, ότι ο κοινολογικάριος είναι ο νέος απολἰτικος. Και όπως κάποιος που ισχυρίζεται ότι είναι απολίτικος, στην πραγματικότητα είναι απλά δεξιός, έτσι κάποιος που λέει ότι είναι κοινολογικάριος στην πραγματικότητα είναι βλαχοφιλελές ή, έστω, φιλελέφτ/ αριστεροφιλελές ή κεντροαριστερός του Ακραίου Κέντρου ή Ποταμίστας ή Ατενίστας, γενικά idiot-ης απολίτικος άρα δεξιός. Και από μεν την Αριστερά οι κοινολογικάριοι θεωρούνται ως η νέα μορφή ψευδούς συνείδησης της αστικής τάξης, όπως την περιέγραψε ο Marx, πέον όμως να σημειωθεί ότι ο όρος χρησιμοποιείται κραχτικά και από πολλούς δεξιούς οι οποίοι επιθυμούν άλα Schmitt ή άλα Κονδύλη να έχουν έναν πιο σαφή αντίπαλο και προσάπτουν στους κοινολογικάριους τη θολοκουλτούρα τους. Ή και από οπαδούς ενός δεξιού νιτσεϊσμού/ ιρασιοναλισμού που θα ήθελαν να βλέπουν τον εαυτό τους ως γοητευτικό αντιδραστικό (réactionnaire charmant που λένε και στο χωριό μου), οπότε βδελύσσονται τη χαμέρπεια των λογικαρίων. Στους τελευταίους προσάπτεται, εξάλλου, και ο καιροσκοπισμός τους ήτοι ότι κρυπτόμενοι πίσω από την ανάγκη μη α πριόρι ένταξης σε συγκεκριμένη ιδεολογία περιμένουν α πουστεριόρι να πάνε ΟΦΑ ως καλοί οφατζήδες που είναι. Τελικά υπάρχει ένα μόνο πράγμα χειρότερο από το παράλογο κι αυτό είναι η κοινή λογική.

1. -Σας χαρακτηρίζουν γκουρού των φιλελεύθερων; -Ήμασταν λίγοι και σκόρπιοι αυτοί που αρχίσαμε να γράφουμε φιλελεύθερα στις αρχές του 2000. Κάπως έτσι απέκτησα το χαρακτηρισμό του φιλελεύθερου. Δεν είμαι φιλελεύθερος… -Τι είστε; -Κοινηλογικάριος… Συνηθίζω να λέω ότι επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά για κοινή λογική σε αυτή τη χώρα, λειτουργεί ο νόμος της αγοράς που μου επιτρέπει εμένα να κάνω καριέρα. Δεν είμαι ο μόνος εκφραστής της κοινής λογικής προφανώς. -Πολύ τολμηρό να διεκδικείτε τον ρόλο του εκφραστή της κοινής λογικής κύριε Μανδραβέλη. -Ίσως… Είναι απλό αυτό που λέω: Έχουμε ένα μοντέλο που το δοκιμάσαμε σε όλες τις αποχρώσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια και απέτυχε. Είναι το μεγάλο κράτος. Το δοκιμάσαμε με πράσινους, με μπλε, με τριχρωμία και είμαστε στον τοίχο. Η κοινή λογική λέει να το αλλάξουμε, να δοκιμάσουμε κάτι νέο, ένα μικρότερο κράτος.

2. Στην Ελλάδα του 2014 ορισμένοι επιχειρούν να μετατρέψουν την απαξίωση των πολιτικών σε απαξίωση της πολιτικής γιατί έτσι τους βολεύει. Αποφάσισαν να πουν στον πελάτη (κάποιοι τον λένε και ψηφοφόρο) αυτά ακριβώς που θέλει να ακούσει. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει κεντροαριστερά, δεν υπάρχει κεντροδεξιά, δεν υπάρχουν κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, κεντροδεξιοί, φιλελεύθεροι και φασίστες, όλα αυτά είναι μια φενάκη, είναι έννοιες «φθαρμένες» και το μόνο που υπάρχει είναι οι κοινολογικάριοι (που τους εκπροσωπούν οι ίδιοι βεβαίως) και κοινοπαραλόγιοι (που τους εκπροσωπούν οι άλλοι).

3. O ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΣΧΙΣΕΙ. -ΓΙΩΡΓΟ , ΑΝΤΕΞΕ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ. Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΝ Σ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ. ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ.ΟΙ ΚΟΙΝΟΛΟΓΙΚΑΡΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

4. Μπείτε στο #iamrepublican και θα δείτε ότι είναι το ίδιο με «είμαι μνημονιακός, φιλελεύθερος και κοινολογικάριος»

  1. Ο αστικός κόσμος να αφήσει επιτέλους τη νωχέλεια της σικάτης καφετέριας στη Σκουφά και την επιπλωμένη με καναπέδες του ΙΚΕΑ οικιακή θαλπωρή. Να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του, τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα, απέναντι στις θλιβερές μειοψηφίες των αμπέχονων. Τα είχαμε πει και πριν μερικούς μήνες στην απεργία των διοικητικών, αλλά κάποιοι ευαίσθητοι διδάσκοντες, ακραιφνείς μεταρρυθμιστές και ''κοινολογικάριοι'' κατά τα άλλα, επέσεισαν τον κίνδυνο ''κοινωνικού διχασμού''. (Από το Φέισμπουκ).

  2. ΚΑΙ ΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΜΗΔΕΝΙΖΩ..ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΚΑΡΙΟΥΣ ΨΕΥΤΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. (Φωνακλάς σχολιάζει το λαϊκό προσκύνημα στο μνημόσυνο του γέροντος Παϊσίου).

Συμβουλή απ\' τον Βαγγέλη, προσοχή στον Μανδραβέλη. (από Khan, 30/10/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Γίνομαι ενοχλητικός, τσιμπούρι, ταγάρι, κολλιτσίδα.

Η προέλευση της έκφρασης είναι αβέβαιη. Σύμφωνα με παμπάλαιο άρθρο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» οφείλεται στο ότι οι Τσάμηδες θεωρούντο «συνώνυμο του ανειλικρινούς ανθρώπου». Κομματάκι ρατσιστικό, δεν πείθει. Άσε που το ίδιο άρθρο το τερματίζει αποδίδοντας το Τσάμης σε παραφθορά του ονόματος του ποταμού Θύαμις.

Ας πεοτείνω κι εγώ μια εναλλακτική ευθυμολογία, με κίνδυνο νατσουλήσω: Αφενός, ο original τσάμικος ταμπάκος «...ήταν τοπικό προϊόν της Παραμυθιάς. Ήταν πασίγνωστος για το άρωμα του και το χαρακτηριστικό του ήταν πως δεν καπνιζόταν αλλά το λάμβαναν από τη μύτη» (εδώ). Αφεδύο, όπως μας πληροφορεί ο Fotis Nitsiopoulos, ο τσάμικος ταμπάκος ήταν υγρός και κολλώδης (εδώ). Ενδέχεται το λεπόν ο ταμπάκος αυτούνος να κολλούσε στις ρινικές κοιλότητες, προκαλώντας δυσφορία στην χρήστη. A pain in the ass nose, που λένε και στο χωριό μου.

1.
Ωραιότατα δίνει το θέμα ο Κούντερα στην “Αθανασία” περιγράφοντας τη σχέση του γέρο- Γκαίτε και της νεαρής Μπετίνα, η οποία του έγινε τσάμικος ταμπάκος.

2.
Το λες και μονη τι να κανει και εκεινη η δολια η πεθερα οταν της λες ελα μαζεψε τον κανακαρη σου; Αν μεινει μακρια και σας πει βρε δε πα να κοψετε το λαιμο σας μεγαλοι ανθρωποι εισαστε οχι μωρα να σας κανουν οι αλλοι ντα , θα πεις ειναι αδιαφορη, δεν με γουσταρει και ψαχνει ευκαιρια να χωρισω απο τον γιο της κλπ κλπ .... Ερχεται και με τον τροπο που το δικο της το μυαλο λεει προσπαθει να κανει τον Ντε Κουεγιαρ....την βλεπεις σαν τσαμικο ταμπακο που θρονιαζεται σπιτι σου...οτι και αν κανει χρεωμενη θα ειναι....

3.
Μια φορά κι’ ένα καιρό…Τότε που ακόμα ήμασταν “απολίτιστοι“ , και τις όμορφες παραδοσιακές γιορτές , που μαζευόμασταν όλοι οι χωριανοί , ανεξαρτήτως..”χρώματος , τάξης“ κλπ..κλπ , και γλεντούσαμε υπέροχα , σαν μια παρέα και δεν μας γίνονταν ..”τσάμικος ταμπάκος“ οι λουλουδούδες και δεν μας έβγαζαν την πίστη , αι κυρίαι επί των..τιμών , πιέζοντάς μας “φορτικά και..άκρως ενοχλητικά“ να αγοράσουμε λαχνούς...

(από σφυρίζων, 29/10/14)(από σφυρίζων, 29/10/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που έγινε διάσημη από το θρυλικό βιντεάκι Το Σαραντατρίο, όπου νταλικέρης διεκτραγωδεί την κακοτυχία του διανθίζοντάς την με πολλές εκφράσεις από την αργκό των φορτηγατζήδων αλλά και με τοπικούς ιδιωματισμούς της Νοτιοδυτικής Πελοπονν-j-ήσου. Πλέον φοριέται αρκετά αντί του σιγά σιγά ως χαριτωμενιά που θυμίζει τον θρυλικό νταλικέρη, για περιπτώσεις που κάτι γίνεται αργά αλλά σταθερά.

Πάσα (Δ.Π.): Τσακω

1.Του 'χω βάνει του 'χω φορτώσει το σαραντατρίο μπακαλική από την Τρίπολη για Θεσσαλονίκη, για πάνου Μακεδονία και έχω ξεκινήσει σιγούλια σιγούλια, και μόλις έχω φτάσει καλή ώρα Πελασγία και έχω πληρώσει τα διόδιά μου «κύριος», του 'χω βάνει τη δύο, μαλακωσιά πολύ γιατί το αμάξι ήταν βαρύ και του 'χα βάνει κανά 60άρι τόνοι φορτίο απάνου, και του 'χω βάνει την δύο, την τέσσερα, την έξι, την εφτά, την οχτώ, του 'χω καρφώσει και την εννιά και το πάω μαλακωσιά τ' αμάξι τώρα, 85 χιλιόμετρα στις 2.350 γιατί έχω βήμα γρήγορο πολύ, κι έτσι όπως πήγαινα σιγούλια σιγούλια εκοιτώ στο είδωλο κι έρχονται κάτι Τριπολιτσιώται... σου μιλάω για μαλλιά με καμιά εκατοστή χιλιόμετρα, εκοπάναγε και το ελευθέρας στο ντουβάρι που 'χει κείθε, και μου περνάνε μαλλιά, κι έχω κοκκινίσει, την έχω ψωνίσει, σου λέω σαν τη μελιτζάνα... και του 'χω καρφώσει την δέκα, σανίδα το γκάζι, όρθιο σου λέω τώρα και το σαραντατρίο να 'χει κόψει καπίστρι, να 'χει σηκώσει πανί, και να σανιδώνει τώρα να δίνει. Τούφα το ντουμάνι! Εζυγώνω τον πρώτονε, τον επερνάω και μόλις έχω φτάσει στο δεύτερο, κείθε απάνου στους Αγίους Θεοδώρους, στο καρφί το καλό, Τον εζυγώνω, τον εζυγώνω, τον επερνάω και μόλις βγάνω φλας να μπω δεξά, όλη την αριστερή τετράδα τα πιστόνια και τον στρόφαλο τα πήρα στη μασχαλ'. Ε μα σου λέω για ολική καταστροφή! Ήμουνα κανά δυάρι μέρες εκεί απάνου, πήρε να χαλάσει το φασόλι, πήρε να μαραζώσει το λεμόνι, η πιπεριά γαμήθηκε, σου λέω για αμάξι και φορτίο τα 'χω πληρώσει ο κούκος αηδόνι.«

  1. Τι ωραια που ξυπνατε ολοι σιγουλια σιγουλια. Αντε πιειτε καφε, σε λιγο αρχιζει το εργο. (Από μπουρδελοσάιτ)

3. Τζαμι στην Αθηνα. Και σιγουλια-σιγουλια σ'ολη την Ελλαδα.

4. Η ακροδεξια ανερχεται σιγουλια σιγουλια και στην Ευρωπη των δημοκρατων.

5. και τι μας ειπε αυτος ο παπαρας ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ λεει η καταβολη των χρηματων,οκευ μεγαλε απο δευτερα και εμεις στο παιχνιδι,και πως θα το παιξουμε ; οτι μπορειτε πληρωνετε σιγουλια σιγουλια, χαλαρα σε εφοριες,τραπεζες,ταμεια,δεη,νερα,να βογκηξουν να παρουν 10 ευρω,η ισχυ μας ας ενωθει ειμαστε εκατομμυρια δεν μπορουν να κανουν τιποτα πρακτικα,ΟΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΟΡΓΑΝΙΣΙΑ.τους βαλαμε τα δυο ποδια σε ενα παπουτσι.

(από Khan, 28/10/14)

Got a better definition? Add it!

Published

Πέρδομαι μετα προσοχής, συνήθως σε ακατάλληλο χώρο.

- Ευτυχώς που υπήρχαν τα μαξιλάρια στον καναπέ και κούμπωσα κάτι κλανιές που με καίγανε από την ώρα που ήρθαμε σου λέω.

- Αφού σου είπα ρε φίλε, τι το ήθελες το κεμπάπ;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified