Selected tags

Further tags

Πλήρης ηρεμία, νηνεμία και ακινησία. Όχι φύλλο, όχι βάρκα, ούτε πούστης (κι ας έχει καταπιεί τον Εγκέλαδο).

- Τώρα με τα έργα δεν πατάει άνθρωπος στο μαγαζί... Και θα πάει κάνα εξάμηνο η δουλειά...
- Τόσο χάλια;
- Δεν κουνιέται πούστης σου λέω...

Για άλλες χρήσεις του πούστης με επιτατική σημασία, δες και σαν πούστης, του πούστη.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Βρίσκομαι σε σύγχυση, πράγμα που μπορεί να είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο, και έχει πολλές αιτίες. Προέρχεται βασικά από το ποδόσφαιρο, από τις περιπτώσεις όπου μια ομάδα παίζει την άλλη τόσο για την πλάκα, ώστε η τελευταία δεν μπορεί να καταλάβει ούτε η μπάλα που βρίσκεται (βλ. παράδειγμα 1)...

Χάνω τη μπάλα λοιπόν όταν ας πούμε προσπαθώ να καταλάβω κάτι, αλλά άκρη δεν βρίσκω, δεν σκαμπάζω πράμα (παράδειγμα 2). Επίσης όταν καταλήγω να μην ξέρω τι μου γίνεται, επειδή μου συμβαίνουν πολλά και έχω πολλά στο μυαλό μου (παράδειγμα 3). Τέλος, όταν κάτι με εκπλήσσει τόσο, που παθαίνω μουνόπλακα, μένω μαλάκας και δεν είμαι σε θέση να αντιδράσω (παράδειγμα 4).

  1. - Τον είδες τον αγώνα χθες;
    - Άσε ρε, το έκλεισα στη μέση... Οι δικοί μας είχανε χάσει τη μπάλα, για πλάκα τους παίζανε οι Βραζιλιάνοι...

  2. - Πήγα πανεπιστήμιο σήμερα να παρακολουθήσω, αλλά έχασα τη μπάλα... Άμα δεν λιώσω στο διάβασμα, το μάθημα δεν το περνάω ούτε σε δέκα χρόνια...

  3. - Γεια σου αγάπη μου! Ξέρεις, βρήκα ένα ωραίο φορεματάκι, μόνο 300 ευρουλάκια...
    - Πάλι έξοδα ρε γυναίκα; Όλο πληρώνω και όλο καινούρια μου βγάζετε, έχω χάσει τη μπάλα να πούμε!

  4. - Κι εκεί που καθόμασταν με την Αναστασία και μιλούσαμε για την ΚΝΕ, ξαφνικά με αρπάζει και μου δίνει ένα γλωσσόφιλο!
    - Τι λες ρε μαλάκα; Κι εσύ τι έκανες;
    - Εγώ έχασα τη μπάλα... Μέχρι να συνέλθω, είχαμε βρεθεί γυμνοί στη μπανιέρα της...
    - Το πολύ το Κάπα Κάπα κάνει το παιδί μαλάκα!!

Δες και χάνω.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η φράση μπορεί να είναι στην ενεργητική φωνή, εντούτοις το αντικείμενο της πρότασης (κώλος), μέσω του οποίου συμμετέχει το υποκείμενο της πρότασης στη σεξουαλική πράξη, παραπέμπει σε παθητική σεξουαλική συμπεριφορά. Γι' αυτό, λέγοντας τη φράση, είναι σα να λέμε: Αυτός γαμιέται. Δεν το λέμε όμως ξεκάθαρα, αλλά το πάμε μέσω Λαμίας, ώστε μέσω της σταδιακής ανατροπής της σημασίας του μηνύματος (από γαμάει... σε γαμιέται), να ειρωνευτούμε τον «γαμιά».

Κατά την ευρύτερη έννοια ο όρος παραπέμπει ειρωνικά σε κάποιον που δεν έχει πυγμή και λειτουργεί παθητικά σε κάποια διχογνωμία, σε κάποιον τσαμπουκά αφήνοντας τους άλλους να του επιβάλουν τη γνώμη τους, να τον σπάσουν στο ξύλο, κλπ...

Θα μπορούσε βεβαίως να παραπέμπει και σε κάποιον που ενώ λέει πως θα γαμήσει και θα δείρει, εντούτοις μόλις έρθει η ώρα να δείξει το ανάστημα του κιοτεύει, κλάνει μέντες, τις τρώει κλπ, και γενικότερα αποδεικνύεται κουραδόμαγκας.

Θα μπορούσαμε επίσης να αναφερθούμε σε αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που ενώ πριν τις εκλογές είναι σίγουροι για τη μεγαλειώδη νίκη τους, μετά την πανωλεθρία τους στις εκλογές, λουφάζουν στη γωνιά τους.

  1. Δύο φίλοι βλέπουν μια συνάμενη και κουνάμενη αδερφάρα και σχολιάζουν το γεγονός:
    - Κοίτα ρε και όμως κι αυτή γαμάει....
    - Γαμάει;
    - Γαμάει με τον κώλο ρε... χα... χα... χα.
    - Χα... χα... χα.

  2. Πέτρος: Βλέπω καλά;Ο Μάρκος δε μας έλεγε πριν λίγο πως θα λιώσει στον ξύλο τον Γιάννη; Απ' ότι βλέπω ο Γιάννης τον έχει πλακώσει στις ανάστροφες από τα πρώτα λεπτά.
    Κώστας: Έτσι κάνει ο Μάρκος πάντα. Κάνει τον νταή, λέει πως θα γαμήσει τον άλλον, αλλά στην πράξη τον γαμάει με τον κώλο.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το σκούπισμα, ως παράφραση της υποβρύχιας κολύμβησης, του scuba diving. Έτσι δίδεται στη συγκεκριμένη ενασχόληση μία πιο αθλητική και trendy χροιά.

- Εγώ, κυρία Σούλα, ασχολούμαι συστηματικά με το bird watching, το horse riding και το scuba diving.
- Και εγώ, αλλά μόνο με αυτό το τελευταίο που είπες, το σκούπα diving. Έχω σκουπίσει αυλές εγώω (χαρακτηριστική κυκλική κίνηση του χεριού).

Αντί να κάνεις χαρακτηριστική κίνηση, ίνοβέιτ. (από Galadriel, 31/03/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Παρακαλώ όποιος γνωρίζει την προέλευση της λέξης / έκφρασης «στα καπάκια» να συμπληρώσει το άρθρο. Ευχαριστώ.

... και στα καπάκια μπορούμε να την κάνουμε.
... και στα καπάκια πάμε για ποτάκι.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χαρακτηρισμός από γιαγιά για δριμύτατους χασικλήδες, όπου τα μάτια τους σχεδόν στάζουν αίμα και τα ρούχα έχουν ποτίσει πλέον χορτίλα.

-Πέτυχα χθες Μαριγώ μ' το Κωστάκη της Τασούλας και σαν διάολος ήταν... Τα μάτια του κατακόκκινα και κλειστά και βρώμαγε λιβάνι από μακριά... Άπαπα αυτό το παιδί...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Μία αρκετά διαδεδομένη παπάρα του προφορικού λόγου, που λέγεται στις περιπτώσεις που μια πολύ ωραία ιδέα για έξοδο, εκδρομή κλπ δεν πραγματοποιείται κυρίως λόγω ρούχλας αλλά και εξωγενών παραγόντων (κυρίως έλλειψη καυσίμου αλλά όχι μόνο.

Με αυτήν την έκφραση μπορεί να:
- γίνεται αυτοκριτική παραδοχή των βλαβερών συνεπειών του να υποκύπτεις συλλογικά στην κρυφή γοητεία της σπιτικής παρακμής (ή θα λέγαμε του μπαφο-κοκούνινγκ)
- ή να διακωμωδείται αφ' υψηλού η αγελαία τάση για έξοδο και εκδρομή που καταλαμβάνει τον κόσμο σε κινητές και ακίνητες γιορτές.

- Τι κάνατε χθες;
- Ωραία... ήμασταν σπίτι μου μαζεμένοι και λέμε «δεν πάμε στο μπαρ που δουλεύει η Εβίτα να κοζάρουμε γκομενάκια, να γνωρίσουμε και καμιά σερβιτόρα, να γουστάρουμε...;»
- Καλή φάση.
- Ναι, λέμε «και δεν πάμε, και δεν πάμε...ε, και δεν πήγαμε»...που να πάω ρε μαλάκα με τους καμμένους, μέσα κάτσαμε και ήπιαμε το σταφ...το λυγίσαμε, όμως....
- Έχετε κουρκουτιάνει, ζώα, ε ζώα....

- Πώς πήγε το πουσουκού;
- Είχε μια φοβερή ιδέα ή Λόλα, να πάμε στα λουτρά στην Αριδαία....
- Γαμώ...
- Ναι και λέμε «και δεν πάμε στα λουτρά να βαφτιστούμε στις πηγές, που κάνει και καλό στους ρευματισμούς...ε, και δεν πάμε, ε και δεν πάμε...ε, και δεν πήγαμε»...τρελός είσαι ρε, τριήμερο αργία η χαρά του καπί και του οικογενειάρχη...το σάββατο πήγαμε για ποτό και την κυριακή για καφέ...έτσι για αλλαγή.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Πρόκειται για προπολεμική αργκό που περιγράφει μικρό μουσάκι μεταξύ κάτω χείλους και σαγονιού. Στην βιβλιογραφία συναντάται και ως μπαμ τιρλελέ ή ταμ τιριρί.

Η ετυμολογία του λήμματος παραμένει εισέτι άγνωστη, αλλά πιθανολογείται η έρζατς γαλλοφανής αυτή ονοματοποιία να παραπέμπει στην κίβδηλη και δήθεν μαγκιά του τυπικού φορέα μπαμ τερλελέ.

Σε πιο σύγχρονη εκδοχή, η λέξη περιγράφει το υπόλειμμα χιτλερικού μουστακιού που πολλές γυναίκες αφήνουν πλέον πάνω από το αιδοίο τους.

  1. «ταμ τιριρί ρε παιδιά δεν είναι το μουσάκι χωρίς μουστάκι;
    ή είναι μπαμ τερλελέ εκείνο; θα με μουρλάνετε εδώ μέσα» (από forum)

  2. «Μπάμ Τερλελέ σημαίνει το μικρό μουσάκι στο κάτω χείλι, στην αργκό του μεσοπολέμου. Αυτή η αναφορά σε μια εποχή όπου, στα μουσικά πράγματα, άκμαζαν οι μικρασιάτικες πολυπολιτισμικές παραδόσεις, δίνει το στίγμα των μουσικών που φιλοξενούμε.» (από ιστοσελίδα)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Το μέρος όπου πετάμε τα άχρηστα αντικείμενα.

Το αμάξι του Σπύρου είναι για τον χορντά, δεν πάει βήμα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έκφραση που προέρχεται από τα Τούρκικα «Fatma Yeni Camide kendini rezil etti» και σημαίνει «Η Φατμέ ρεζιλεύτηκε στο Γενί Τζαμί».

Στην Τουρκία χρησιμοποιείται για όταν κάποιος γίνεται ρόμπα, αλλά εδώ είναι συνώνυμο του «χέστηκε η φοράδα (μας) στ' αλώνι» και του «τ' αρχίδια μου κουνιούνται», δηλαδή όταν γίνεται κάτι αδιάφορο.

Ενίοτε λέγεται και «Χέστηκε η Φατμέ στο Γιεντί Κουλέ», ώστε να υπάρχει ομοιοκαταληξία.

- Χώρισα...
- Χέστηκε η Φατμέ στο Γεντί Κουλέ.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified