Selected tags

Further tags

Έκφραση με την οποία ο χρήστης δηλώνει προς το συνομιλητή του τη βαθιά και μάλλον αγεφύρωτη διαφωνία του, που έχει να κάνει με ζητήματα κοσμοθεωρίας και αρχών. Σημαίνει, πιο κοντά στην κυριολεξία, ότι τα διαβάσματα με τα οποία ο χρήστης συγκρότησε τη σκέψη και κατάλαβε τον κόσμο είναι πολύ διαφορετικά ή και αντιθετικά με του συνομιλητή.

Μάλλον οι πιο συνηθισμένες εκδοχές της φράσης: εγώ ξέρω/έχω διαβάσει/είμαι (από) άλλα βιβλία, με επιτονισμό στο άλλα βιβλία.

Κουράζοντάς το λιγάκι περισσότερο, με τη φράση ο χρήστης δηλώνει ότι είναι "από άλλο ανέκδοτο", ώστε από ένα σημείο και μετά η συζήτηση είναι άσκοπη και η πρόθεση συνέχισής της από πλευράς του άλλου του φαίνεται σάπια στο βαθμό που μοιάζει να εκβιάζει το να βρεθεί κοινό έδαφος και άρα κάποια συναίνεση / νομιμοποίηση εκεί που δεν υπάρχει.

Ακούγεται, λοιπόν, και είναι αμυντικό, γιατί σηματοδοτεί μια διάθεση να την Κάνιγγος από το διάλογο, χωρίς όμως να παραχωρήσουμε καν στο συνομιλητή ένα πολιτισμένο συμφωνούμε ότι διαφωνούμε (σημαντική διαφορά) αν και ως έκφραση είναι σε χρήση ακριβώς ως γείωση ενάντια σε μεταμοντερνιάρικους ή μη αναθεωρητισμούς και, αν και λιγάκι - ως πολύ - μπαμπαδίστικη, ενάντια σε πατερναλιάρικους σχετικισμούς ακριβώς του στυλ διαφωνούμε ότι συμφωνούμε.

Όποιος, λοιπόν, λέει για "άλλα βιβλία" θέλει να φαίνεται ότι απεκδύεται ή αγνοεί την αστική ευγένεια, όχι, όμως, και την (αστική, με την έννοια του διαφωτισμού) παιδεία του, θέλει να δηλώσει ότι είναι από χωριό (εφόσον ούτε παραχωρεί ούτε αξιώνει ιδιαίτερα το σεβασμό με την έννοια της ανοχής) όπου χωριό, όμως, δεν είναι συνήθως κάποια πατροπαράδοτη αγράμματη μούχλα, αλλά μάλλον κάποια "μεγάλη αφήγηση", συνήθως προοδευτική - ριζοσπαστική, από αυτές που κάτι έχουν οι έρμες και ψοφάνε - ψοφάνε; μπροστά στη θολή νεοφιλελέρα.

(ψιλοαδύνατο να βρεθεί / ξεχωριστεί διαδιχτυακό παράδειγμα χρήσης της φράσης με το σλανγκικό νόημα)

- Άστο φιλαράκι, εγώ άλλα βιβλία ξέρω...
- Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, δηλαδή;
- Μπα, ούτε αυτό, άστο, γάμα το...
- ...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Με γάμα και τρία ή περισσότερα όμικρον στο όχι. Για έμφαση στη γάργαρη κακεντρέχεια, την εκδικητικότητα και την ανεπαίσθητη απειλή που αναβλύζει η φράση ντε.

Σημασία: Γνωρίζω τι θέλεις από τη ζωή σου και σε ενημερώνω με μεγάλη και σιχαμερή χαρά μου ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Όσο περισσότερα όμικρον στο όχι, τόσο μεγαλύτερη η ήττα για το θύμα και η χαρά για το καθίκι που μιλάει. Μπορεί η μοίρα του θύματος ή της έκβασης των γεγονότων να είναι στα χέρια μου την στιγμή αυτή και δηλώνω ότι δεν θα του κάνω τη χάρη επειδή μπορώ, ή μπορεί απλά να έχω στη διάθεσή μου επιπλέον στοιχεία, οπότε γνωρίζω και ανακοινώνω με αυτό το γλαφυρό και καθαρματικό τρόπο τα νέα.

Για επίταση, λες και δεν έφτανε που σου γαμάω την ψυχολογία, σε βρίζω κιόλας λέγοντάς σε καργιολάκι, γεγονός που σηματοδοτεί α) την προκλητικότητα της ανακοίνωσης (αυτό που θες δεν θα γίνει και πόσο το φχαριστιέμαι και για να ξέρεις, σου ρίχνω και χαριστική βολή και σε λέω και καργιολάκι χα χα) β) την ευθύνη που επισύρεται στο θύμα (αυτό που θες δε θα γίνει, τι περίμενες τέτοιο καργιολάκι που είσαι και καλά να πάθεις).

Οδηγώ, τουμπανογκομενάκι έχει stop , σταματάω και το αφήνω να περάσει, πάει να χωθεί και η άλλη η σαύρα από πίσω... Όοοοοοοχι καρΓιολακι, εσύ θα περιμένεις! - (είπε)

Διαβασμα; Τι ειναι διαβασμα; Τι εννοεις εχω εξεταστικη;; Οχι καργιολακι, εγω θα φτιαξω λεμονοπιτα. (είπε)

Ερχεται η αλλη εγκυος στο λεωφορειο κ μου λεει να κατσειιι... Οοοοοοοοοοοοοοοοοοοοχχιιι καριολακι οταν γαμιοσουν ηταν καλα ε? #kargiolaki (είπε)

-Μα αφου ειμαι η Κοντσιτα!
-Οοοοοοχι καργιολακι θα ξυριστεις, εδω ειναι στρατος! #kargiolaki(είπε)

Ως ατάκα ξεκίνησε να καθιερώνεται κάπου στα μέσα του 2014 κι έγινε συνήθεια στα στέκια κοινωνικής δικτύωσης, σε σημείο εθισμού για μερικούς, έγινε σελίδα στο φβ, κι άλλη, κι άλλη, έγινε τραγούδι, έγινε meme, το καθετί.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

καυλερός, γκαβλερός

Είναι ο γαμάτος, ο καυλιάρης, με μια πρόσθετη αίσθηση ανθηρότητας, στιβαρότητας, θαλερότητας, γαμιστερότητας εν τέλει.

  • Χαλάστηκε η ΝΔ για την Κωνσταντοπούλου γιατί είναι κομματική. Ενώ ο Μεϋμαράκης ο Κένταυρος, ο ΟΝΝΕΔίτης ο καυλερός ήταν πρόσκοπος.

  • Αμα δεν προτεινετε κανενα καυλερό ακαουντ να αυτοπροταθω να τελειωνουμε (εδώ)

  • -τι έγινε, βρε Βάλια? Άκουσες να λέω υπόθετο και τρέμουνε τα χέρια σου απ'τις γκάβλες?
    -ναι είμαι πολυ γκαβλερή με την αρρώστια (εδώ)

"Δεν θυμάμαι να έχει βγει πιο καυλερό γκρουβ τα τελευταία είκοσι (τουλάχιστον) χρόνια"

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Σλανγκιο-μαγκιόρικη παραλλαγή της έκφρασης "καλύτερα να το ντύνεις, παρά να το το ταΐζεις". Όπως και η ορίτζιναλ, η εκδοχή αυτή χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πολύ φαγανιάρικα παιδάκια που τρώνε τον αγλέορα και χορτασμό δεν έχουνε.

Η αρχική φράση έχει το νόημα ότι στην περίπτωση των παιδακιών* που είναι σβόλια και τρώνε τον πατέρα τους και τη μάνα τους, η συνήθης σχέση ανάμεσα στο κόστος των παιδικών ρούχων (υψηλό) και στο κόστος του φαγητού των παιδιών (υποτίθεται υποφερτό) αντιστρέφεται, με το δεύτερο να κοστίζει περισσότερο**.

Η πιο μπρουτάλ και αντι-παιδαγωγική εκδοχή την οποία καταγράφω, δεν πετυχαίνει την έμφαση μέσα από την υπερβολή μιας κανονικής σχέσης που αντιστρέφεται, αλλά (α) μέσω περιττολογίας, γιατί προφάνουσλυ από την άποψη κόστους είναι καλύτερα, δηλαδή φτηνότερο, να χαστουκίζεις το παιδί παρά να το ταΐζεις (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα). Υπό αυτήν την έννοια, της περιττολογίας, θυμίζει και την έκφραση "καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος". (β) μέσω σκανδάλου, του να χαστουκίζεις ένα παιδί που ζητάει φαγητό. (γ) του συνδυασμού (α) και (β).

(Στο καφενείο, στου Ψυρρή, στη λιακάδα, παππούς παίζει τάβλι με έτερο παππού, του οποίου ο 4χρονος εγγονός παρίσταται).

Παππούς 1: (στα ζάρια) Καλώσ' τα!
Εγγονός: Παππού, ζαμπόν!
Παππούς 2: Τώρα θα πούμε στην κυρά - Μαρία να φέρει κι άλλο.
Εγγονός: Παππού, ψωμί.
Παππούς 1: Τι είναι τούτος ρε συ, καλύτερα να του δίνεις χαστούκια, παρά να τον ταΐζεις.
Παππούς 2: Άιντε παίζε τώρα.
Παππούς 1: Μα νηστικό σ' αφηνει ο παππούς λεβέντη μου.


*διαλεκτικός γραμματικός τύπος: ο συγγραφέας του ορισμού είναι από τα Χανιά της Κρήτης, όπου τα υποκοριστικά του ουδετέρου έχουν γενική, π.χ. παιδάκι - παιδακιού, παιδάκια - παιδακιών.

**Βέβαια, αυτό είναι μάλλον το κανονικό και μάλιστα για όλα τα παιδιά, αφού τα παιδιά θέλουν κάθε μέρα φαΐ, και πάντα έκανα εικασίες ότι αυτή η παροιμιώδης φράση είτε εκφράζει την οπτική γωνία του νονού, για τον οποίο τα ρούχα του παιδιού κοστίζουν περισσότερο από το φαγητό τους, εφόσον αυτό δεν είναι υποχρεωμένος να τους το παρέχει, ή ότι ίσως προέρχεται από μια εποχή τέτοιας φτώχειας και ένδειας όπου το κόστος των ρούχων ήταν εξωφρενικά μεγαλύτερο από το κόστος του φαγητού, επειδή τα ρούχα γενικά ήταν κάτι σαν είδος πολυτελείας.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ευφημισμός για την κυβίστηση, το κωλοτουμπίδι, το είπα, ξείπα, και χέζω την παρόλα μου του σύγχρονου Έλληνα πολιτικού.

Η απόλυτα δόκιμη αυτή έκφραση πέρασε ανεπιστρεπτί στο πάνθεο της ξύλινης νεογλώσσας μόλις προχθές, όταν η Πρόεδρος της Βουλής επί κυβερνήσεως #πρώτη-φορά-αριστερά, αναφερόμενη σε παλαιότερη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα...

Τσιπραλέξ, 2012

...σχολίασε με κάθε ειλικρίνεια ότι η κατάργηση του Μνημονίου «με ένα νόμο» ήταν ένα απλό σχήμα λόγου.

Η χρήση της έκφρασης "σχήμα λόγου" από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν έχει ακόμη καταργηθεί το μνημόνιο με ένα νόμο προκάλεσε "πάρτι" στα social media (εδώ)

Μερικά χαρακτηριστικά τσίου απ' εδώ κι απ' εκεί:

- Πρώτη φορά αριστερά #sxima_logou

- "Είμαστε αισιόδοξοι" #sxima_logou

- #sxima_logou η Κατάργηση του Μνημονίου αλλά κατά κυριολεξία η ΕΡΤ, οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, ο διορισμός ημετέρων, οι αυξήσεις Φόρων..

- Το προγράμμα της Θεσαλλονικης ειναι ακριβές, κοστολογημένο και έτοιμο να υλοποιηθεί απο την κυβέρνηση της πρώτης φοράς #sxima_logou

- Η Τρόικα % πέθανε! #sxima_logou

- Τσίπρας: ούτε μια στο εκατομμύριο να αρνηθούν οι % δανειστές #sxima_logou

- Οι Podemos θα γίνουν Κυβέρνηση κ μαζί τους θα αλλάξουμε την Ευρώπη #sxima_logou

- Κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις #sxima_logou

- Το πούρο του υπουργoύ μέσα στο μουσείο δεν ήταν #xeftila ήταν #sxima_logou

Μερικά ακόμα μήδια που αναρτήθηκαν στο νέτι:

από Ο Κοτζιάς χέρι-χέρι με τον Τούρκο ομόλογό του τραγοδούν το "We are the world" #sxima_logou Ελπίδα #sxima_logou

Hommage στα λήμματα της +CΟΥΛΤΩC+

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Έχει αντικαταστήσει κατά μεγάλο ποσοστό τη λέξη λούμπεν στην πολιτική/μαρξιστική ορολογία και ρητορική του αναρχικού - ακροαριστερού (τουλάχιστον) χώρου, όντας πιο σοβαρή και λόγια από το λουμπεναριό, τη λουμπεναρία, το λουμπενιάρικο και πιο σύντομη απ' το "λούμπεν στοιχείο".

  • Περιφράσσοντας το φασισμό στη Χ.Α., στενεύοντας το έγκλημα στον Ρουπακιά και σε σκιερούς λουμπενικούς συνενόχους, χάνουμε τους τρόπους και τις μορφές με τις οποίες έχει εγκατασταθεί πολιτισμικά το έγκλημα ως κοινωνικό παρακολούθημα. (εδώ)
    1. (...) ο κοινωνικός-ταξικός ανταγωνισμός συνεχίζεται και μετά την εκλογική νίκη της ροζ αριστεράς και το σχηματισμό κυβέρνησης με την λουμπενική δεξιά.
    2. Είναι ομως πολύ διαφορετικό να έχει κανείς "υπο τας διαταγάς" του ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου παραγωγής από το να έχει ένα συνοθύλευμα από μπάτσους, μπράβους, παραθρησκευτικούς, λουμπενικούς, υστερικές κυράτσες και καμμένους χουλιγκάνους που τους ενώνει μια "ιδέα"-σουρωτήρι και τους χωρίζει άβυσσος. (athens.indymedia)
  • (...) συμβολίζει το στεγανό που υπάρχει μεταξύ του υπόκοσμου και των υπολοίπων τάξεων! μεταξύ των ανώτερων τάξεων μπορεί θεωθητικά κάποιος να μεταπηδήσει με σχετική ευκολία αλλά από τον υπόκοσμο δεν μπορείς να ανέβεις την κλίμακα. αντίθετα από τους λουμπενικούς μπορείς να ξεπέσεις εύκολα στον υπόκοσμο.. λειτουργεί ως κλεψύδρα. (phorum)
  • (...) οι γνωριμίες και η σχέσεις που είχε με την κοινωνία της πόλης με βοήθησαν να βγάλω λίγη από τη λουμπενική τσίμπλα που είχα στα μάτια, ο μόνος φίλος που έχω ζηλέψει, μουσικός ρέκτης, λεβέντης, ζητούμενο των γυναικών και αριστοκράτης αστός (εδώ)
  • Από fb, λουμπενικοί "εργαζόμενοι" στις #skouries περήφανοι για τη στήριξη της ΧΑ (εδώ)
  • Ανεξάρτητος = όχι λουμπενικό σκυλί των αφεντικών, elementary! (εδώ)
  • Κι αν σφάζονται τα παρατράγουδα τρολικά ακροδεξιά λαμόγια έχουν λουμπενική συνείδηση. Χίος υπέρ Δαραβίγκα (εδώ)

Πολύ ενδιαφέρον είναι οτι η 'λουμπενικότης' θεωρείται από κάποιους κύκλους, εξαιρετικό προσόν:

  • -Τσιγγάνοι όλου του κόσμου ενωθείτε!
    -χαχαχαχαχ αντιφασίστες τσιγγάνοι!
    -Δεν θα γελούσα, ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι λουμπενικό, υψηλής εξεγερσιακής αποτελεσματικότητας (εδώ)

Ενίοτε δείχνει και προς τη μεριά των τρασόβιων, τρασοκαβλιάρηδων:

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στη ζωή μας, μετά το παρακαύλωμα του πυρός ακολουθεί το γκαντεμόνιο, το ντεκαβλέ, το όλως διόλου ξεγκαύλωμα, διότι, αυτή είναι αλίμονο η ανθρώπινή μας μοίρα.

-Αν αυτό δεν είναι έρωτας, πείτε μου τι είναι.
-Ξεγκαύλωμα είναι! (εδώ)

και στες παρειές γενειάδα η γυνή. τα πάντα εν σοφία εποίησας. έτσι για το ξεγκαύλωμα (εδώ)

τελειώσαν οι γιορτές, τελειώσαν τα φαγιά κ κάθομαι κ βλέπω εκπομπές μαγειρικής, έτσι για το ξεγκάβλωμα..

ειναι τοσο δυσκολο να ξεχωρισουμε τη βια για το ξεγκαβλωμα απο την βια που πληττει στρατηγικους στοχους?

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τραγουδάρα απ' τον προσωπικό δίσκο της Στανίση "Αναστατώνομαι" (1992). (Στίχοι, Μουσική: Νίκος Καρβέλας).
Έχει χρησιμεύσει σε λογοπαίγνια ων ουκ έστιν αριθμός, λόγω των στίχων, της καίριας ερώτησης του τίτλου, καθώς και της αξεπέραστης ερμηνείας της φράσης και όλου του τραγουδιού από την πολύ καλή αυτή λαϊκή τραγουδίστρια.
Κατερίνα Στανίση - Συγνώμη κύριε, ποιος είστε (Original+Lyrics)
Όπως φαίνεται από τα πολλά παραδείγματα παρακάτω, η φράση χρησιμοποιείται ευρέως, σε προσωπικά/ γκομενικά θέματα μέχρι και την πολιτική.
Τελευταία, η φράση έγινε βάιραλ μετά από παραπλήσια -για πολλούς- ερώτηση που απηύφθηνε σε δημοσιοσιογράφο η ΠτΒ, Ζωή Κωνσταντοπούλου ("Εσείς ποιος είστε; Πώς λέγεστε; Από ποιο κανάλι είστε;").

10 διάσημοι που έγιναν αγνώριστοι. Συγνώμη κύριε, ποιος είστε;Από δω.

  1. -σ αγαπάω
    -συγνώμη κύριε ποιος είστε? (εδώ)

  2. Δικαστής Τζο Ντρεντ: Έχετε βιβλία για λαϊκές τραγουδίστριες;
    - Συγνώμη κύριε ποιος είστε; (εδώ)

  3. -Εσεις ποιος ειστε; Πως λεγεστε; Απο ποιο καναλι ειστε;; ΖΚωνσταντ/λου
    -Συγνωμη κύριε, ποιος ειστε;; Κατερινα Στανιση (εδώ)

  4. Ραχήλ για Καμμένο: Συγνώμη κύριε ποιος είστε; (εδώ)

  5. -Ρε φιλε σε θεωρω κολλητο μου.
    -Και εγω ρε μαλακα.
    -Δανεισε μου 2.500ευρο, καιγομαι.
    -Δεν ακουσα, πως ειπατε, οριστε? Συγνωμη κυριε ποιος ειστε? (εδώ)

  6. -Μου ειπε οτι παταω σπανια στο μαθημα του
    -Κι εσυ τι του πες?
    -Συγνωμη Κυριε ποιος ειστε? (εδώ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Τα διάφορα μη κατονομαζόμενα στη ροή του λόγου πράγματα, τα "από 'δω-από 'κει", τα λοιπά, τα κουλουπού-κουλουπού. Επίσης, τα μασάλια, τα περιττά λόγια, αυτά που ίσως και θα έπρεπε να παραλείπονται. Από το "σού 'πα-μού 'πες", με την επιρροή ίσως της λέξης "σούπα".

  1. Από εδώ:
    AN VALEIS KAI ORKOMOSIES SOUPES-MOUPES DUO MINAKIA STO NERO.. ASXIMA EINAI?
  2. Από εδώ:
    Μου δείχνει φώτα, σουπες, μούπες, ιστορίες, λοιμούς σεισμούς, μέλανες δρυμούς και τα συναφή, και το βάζει μπροστά…
  3. Από εδώ:
    1.300 στοιχίζει αυτός ο παίκτης;
    Δηλαδή μαζί με εφορίες, σουπες μουπες κοντά στο 1.500 το χρόνο!!!
  4. Από εδώ:
    Άντε και πολύ ασχοληθήκαμε με όλους σας και με τα σούπες-μούπες που μας αραδιάζετε.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Οι βορειοελλαδίτες βάζουν μερικές φορές τον αιτιολογικό σύνδεσμο "γιατί" στο τέλος της δευτερεύουσας πρότασης:

Άντε ξεκίνα, αργήσαμε γιατί.

Ξέρω οτι λέγεται ακόμη σε κάποιο βαθμό σε όλη την Μακεδονία, στο δίχτυ όμως μπόρεσα να βρω μόνο αναφορά για τον νομό Σερρών (Αλιστράτη και Νέο Σούλι):

"Συνήθης είναι η χρήση του «γιατί» και του «αφού» στο τέλος της πρότασης π.χ. «έλα να σι πω δε βαστώ γιατί» (γιατί δεν αντέχω)".

Αλιστρατινό λεξιλόγιο

Η σύνταξη αυτή μοιάζει με την αντίστοιχη του αφού και του για, μόνο που τώρα φαίνεται να δικαιώνεται ο συσχετισμός που προτείνει η ironick με το αρχαίο γαρ και να αίρεται η επιφύλαξη του poniroskyloυ, μιας και εδώ έχουμε τον σύνδεσμο 'γιατί' ως ένα ξεκάθαρα αιτιολογικό 'επειδή':

Το αφού στο τέλος, όμως, δεν είναι αιτιολογικό και γι' αυτό νομίζω ότι οι συγκρίσεις με το γαρ δεν είναι εύστοχες, κτγμ. Δεν είναι τιποτε περισσότερο από ένα επιτατικό μόριο, που, ασφαλώς, διατηρεί το στοιχείο της αντίθεσης.

poniroskylo στο λήμμα αφού

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified